Košarka

CSKA želi osvetu za Atenu

Vedran Babić • nedjelja, 03.05.2009.
CSKA želi osvetu za Atenu
Foto: EPA

Krajnje uzbudljiva sezona Eurolige doživjet će svoj klimaks večeras u O2 World Areni u Berlinu. Za titulu najbolje europske momčadi sučelit će se branitelj naslova CSKA i prvak Grčke Panathinaikos u reprizi finala od prije dvije godine...

Košarkaški fanovi diljem svijeta teško da su mogli poželjeti bolje polufinalne okršaje Final Foura. Neizvjesnih 80 minuta igre na kraju je pripalo CSKA i Panathinaikosu, koji su bili bolji od Barcelone, odnosno Olympiacosa, i na taj način izborili četvrti međusobni ogled na završnom turniru. Ukupan omjer je uvjerljivo na strani Grka, koji vode 3-0 (10-7 ukupno).

Davne 1996. godine u Parizu PAO je savladao CSKA u polufinalu i na kraju osvojio Euroligu, da bi u dvoboju za 3. mjesto 2005. bio bolji tek poslije produžetaka 94:91. Najaktualniji susret, onaj iz finala 2007. u Ateni, najviše boli sve navijače moskovskog kluba. Tada je Panathinaikos slavio sa 93:91 na svom parketu OAKA Arene, a nije naodmet spomenuti kako će ukupno devet košarkaša iz obje momčadi iz tog dvoboja nastupiti i večeras.

Dvije godine poslije i u samom srcu Europe, isti akteri spustit će zastor na još jednu euroligašku sezonu. Pričati o favoritu bilo bi potpuno deplasirano, što potvrđuje i izjava trenera CSKA, Ettorea Messine.

"Bilo kakve prognoze finala su besmislene. Pripremit ćemo se najbolje što znamo i dat ćemo sve od sebe da pobijedimo", kaže talijanski stručnjak koji se od 2005. otkad je preuzeo CSKA, dvaput popeo na tron Europe, nastupivši u svakoj sezoni na Final Fouru, dakle četiri godine u nizu.

Messina je istaknuo kako mu nije drago što će na suprotnoj klupi biti čovjek kojega strašno respektira, Želimir Obradović, ali je isto tako i odao što kaže svojim igračima uoči ovakvih utakmica.

"Uvijek im kažem da ne troše energiju na sve što se događa na terenu. Ako stalno razmišljate o pobjedi ili porazu, samo trošite snagu. Morate se koncentrirati svih 40 minuta na parketu i zaboraviti na sve ostalo, inače vam je psihički zamor neminovan."

Razlog zbog kojeg Messina respektira Obradovića nije bezazlen, dapače. 49-godišnji Srbin iza sebe ima čak šest naslova osvajača Eurolige s četiri različita kluba, od čega tri s Panathinaikosom (2000., 2002., 2007.), što ga čini najtrofejnijim trenerom u povijesti natjecanja. Polufinalnu pobjedu protiv najvećih rivala Olympiacosa, Obradović je doživio vrlo emotivno.

"Što reći? Živim za ovo, to je moj posao. Volim košarku i volim svoju momčad. O ovoj utakmici brujila je cijela Grčka. Poslije završetka otišao sam do stožera Olympiacosa, jer sam znao kako se osjećaju. Iskreno sam im rekao da su odigrali vrhunsku utakmicu i da su samo detalji presudili."

"Čak je i moj 10-godišnji sin ovdje. Morao sam mu objasniti kako je ovo samo košarka. Ponekad pobijediš, ponekad izgubiš, tako je to u životu. Da sam došao ovdje bez motivacije, morao bih pronaći drugi posao."

Dva kluba koja su dogurala do ovosezonskog finala Eurolige ukupno su čak deset puta osvojila Euroligu (CSKA 6, PAO 4), a tko će ove noći slaviti, Moskva ili Atena, saznat ćemo večeras s početkom u 20 sati.

Favorita nema, ali zato košarkaša od čije kvalitete zaboli glava ima napretek, stoga zauzmimo položaje u svojim udobnim naslonjačima i uživajmo u najboljem što nam europska klupska košarka može ponuditi! CSKA i Panathinaikos, pozornica je vaša...

Euroliga, završnica

finale

Panathinaikos73:71CSKA Moskva

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, završnica

finale

Panathinaikos73:71CSKA Moskva

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!