Nogomet

Olympiacosu nezaboravno finale Kupa

Maja Giljanović • nedjelja, 03.05.2009.
Olympiacosu nezaboravno finale Kupa
Foto: Sandro Donda

Olympiacos je osvojio duplu krunu nakon što je u nevjerojatnom finalu Kupa slavio protiv AEK-a. 90 minuta je završilo rezultatom 3:3, dvaput su se još za 4:4 mreže tresle u produžecima, a ni prva ni druga serija jedanaesteraca nije odlučila pobjednika. U heroja se prometnuo Olympiacosov vratar Antonis Nikopolidis koji je najprije obranio AEK-ovom Pelletieriju, a onda sam loptu zakucao za 15:14...

AEK je nakon samo 10 minuta vodio 2:0 golovima Ismaela Blanca, a Olympiacos se vratio u 47. (Derbyshire) i 72. (Dudu). Kad je Scocco u 90. minuti još jednom svladao Nikopolidisa Olympiacos su svi prežalili, ali Derbyshire koji je u Pirej u siječnju stigao na posudbu iz Blackburna izjednačio je u šestoj minuti nadoknade.

U 102. je minuti Olympiacos prvi put preuzeo inicijativu (Galletti), ali Argentinac se niti minutu poslije zamalo pretvorio u tragičara. Dobio je, naime, zbog skidanja dresa u proslavi pogotka drugi žuti i svoju momčad u preostalih 20-tak minuta ostavio s devetoricom u polju.

Pod prijevremeni je tuš četiri minute poslije poslan i Avraam Papadopoulos i AEK je protiv desetkovanog protivnika izjednačio niti minutu kasnije (Scocco ponovno).

Nevjerojatna je utakmica na Spiros Louisu završila 15:14 (19:18) nakon što je Antonis Nikopolidis najprije skinuo jedanaesterac Agustinu Pelletieriju, a potom sam preuzeo odgovornost i prevario svog kolegu na drugoj strani izvrsnog Sebastiana Saju.

Iskupio se tako 38-godišnjak za pacersku grešku prilikom drugog gola Blanca i Olympiacosu donio drugi zaredom, četvrti u posljednjih pet godina i 24. Kup od 1925.

"Poraženi smo, ali smo zaslužili travnjak napustiti visoko uzdignuta čela", izjavio je trener AEK-a Dušan Bajević, a Ernesto Valverde je zaključio: "Privilegij je igrati ili voditi ovakve utakmice. Presretan sam jer znam koliko boli izgubiti ovakav triler" referirajući se na finale Kupa UEFA tada njegovog Espanyola protiv Seville (2007. 2:2 nakon produžetaka i 3:1 nakon jedanaesteraca).

Grčka, finale Kupa:
Olympiacos - AEK 3:3 (4:4 nakon produžetaka, 15:14 nakon jedanaesteraca)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!