Košarka

Naslov u Grčku!

Branimir Korać • nedjelja, 03.05.2009.
Naslov u Grčku!
Foto: EPA

Košarkaši atenskog Panathinaikosa prvaci su Europe u sezoni 08/09. U vrlo uzbudljivom finalnom susretu Final Foura u Berlinu svladali su moskovski CSKA sa 73:71, u maloj reprizi finala iz Atene od prije dvije godine...

Veliko finale između Panathinaikosa i CSKA garantiralo je neizvjesnost. Grci su sjajno odradili 25 minuta, međutim, CSKA se onda čudesno vratio u utakmicu, ali ostao je ipak malo kratak i naslov odlazi u Grčku.

Moskovljani su mirnije ušli u utakmicu i uspjeli doći do početne prednosti zahvaljujući Lorbeku i Hrjapi te povesti 10:4. Međutim, Panathinaikos brzo dokazuje kvalitetu i radi seriju 13:2 i dolazi u prednost 17:12 uz već sedam poena raspoloženog Spanoulisa koji je realizirao sve otvorene situacije te snažnog Pekovića koji je dodao šest poena.

Sasha Kaun prekinuo je negativan niz Moskovljana smanjivši na 17:14. Prva četvrtina završila je s 21:16 u korist Panathinaikosa koji se brzo oporavio od nešto slabijeg ulaska u utakmicu.

Druga četvrtina nije donijela puno toga dobrog Moskovljanima. Sredinom četvrtine vezanim tricama Jasikevičiusa i Diamantidisa te polaganjem Nicholasa Panathinaikos je otišao na vrlo visokih 31:19 već u 14. minuti koje je nakon minute odmora na najviših 33:19 podignuo Tsartsaris.

CSKA je imao ogromnih problema u napadačkoj fazi, loše su šutirali s vanjskih pozicija, nisu ubacivali niti slobodna bacanja i Panathinaikos je sve to kažnjavao.

Diamantidis je bio posebno raspoložen, loša polufinalna predstava je brzo zaboravljena i u finalu je djelovao vrlo dobro. S druge strane moskovski junak polufinalne pobjede protiv Barcelone, Ramunas Šiškauskas nije mogao baš ništa pogoditi i punih 18 minuta nije baš ništa pogodio.

Minutu i pol prije kraja prvog poluvremena Spanoulis preko Planinića ubacuje tricu za najviših 42:25. Uspio je CSKA smanjiti na 42:28, ali u završnih 30 sekundi tricama Jasikevičiusa i Nicholasa Panathinaikos na odmor odlazi s vrlo teško dostižnih 48:28.

Prvih 20 minuta obilježio je sjajan šut za tricu Panathinaikosa (8/14) i loše tricaško razdoblje CSKA (0/6).

Početak drugog poluvremena nije donio nikakve promjene. Štoviše, nakon trice Fotsisa, Panathinaikos je poveo 56:33 i imao najviših plus 23.

No tada se CSKA polako budi, proigrao je Trajan Langdon i CSKA serijom 10:0 sa sedam poena Langdona smanjuje na 56:43. Velika kriza Panathinaikosa nastavila se do kraja četvrtine i CSKA je smanjio preko Planinića i Hrjape s linije slobodnih bacanja na 56:46 uoči posljednje četvrtine i vratili utakmicu u otvorene vode.

Na startu posljednje četvrtine Planinić je položio za nakon dugo vremena jednoznamenkast zaostatak CSKA, da bi Smodiš spustio na malih 56:50. Međutim, tada se Grcima ukazao Stratos Perperoglou koji je vezao šest poena u seriji 9:2 i vratio Panathinaikos na ugodnijih 65:52.

Nije se CSKA predao i napravio je seriju 8:0 i smanjio na 65:60 tri minute do kraja potpuno se vrativši u igru. Minutu i pol prije kraja susreta Batiste s linije slobodnih bacanja podiže na 70:63, na drugoj strani Smodiš tricom uzvraća za 70:66, Spanoulis promašuje nakon sjajne obrane Holdena i minutu prije kraja CSKA ima napad na 70:66, međutim Hrjapa promašuje oba slobodna bacanja.

Diamantidis ne prenosi loptu za osam sekundi, a 26 sekundi prije kraja Šiškauskas ubacuje veliku tricu za smanjenje na 70:69. Deset sekundi prije kraja Diamantidis ubacuje slobodna bacanja za 72:69. Odmah PAO radi prekršaj, Šiškauskas ubacuje slobodna za 72:71. 5.8 sekundi prije kraja na liniju slobodnih bacanja stao je Jasikevičius, no ubacio je samo jedno slobodno bacanje za 73:71 i CSKA je dobio veliku priliku. Odgovornost je preuzeo Šiškauskas, međutim isforsiran šut za tricu nije ušao i Panathinaikos je uzeo naslov prvaka Europe.

Kod Panathinaikosa najbolji su bili Spanoulis i Fotsis s po 13 poena (Fotsis i osam skokova) dok su CSKA predvodili Holden s 14 poena te Šiškauskas i Langdon s po 13 poena. Zoran Planinić za 17 minuta ubacio je pet poena uz tri skoka.

Euroliga, završnica

finale

Panathinaikos73:71CSKA Moskva

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!