Nogomet

Za sjećanje tek pogodak Vugrinca

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 04.05.2009.
Za sjećanje tek pogodak Vugrinca
Foto: Sandro Donda

Zahvaljujući nedjeljnoj pobjedi protiv davljenika Intera, momčad Luke Pavlovića u posljednja će četiri susreta krenuti sa trećim u nizu domaćim uspjehom. Nakon Osijeka i Cibalije jučer je u Kranjčevićevoj pao i Inter. Iako igrom, posebno u nastavku, ne mogu biti previše zadovoljni, Pjesnici su najvažniji cilj ipak dohvatili. Jučerašnji će im susret u sjećanju ostati jedino po osvojena tri boda što je i bilo najvažnije…

U najavi susreta strateg "bijelih" uspjehom je označio jedino i samo pobjedu svoje momčadi, ali i poboljšanje igre u susretima koji su preostali do završetka sezone. Nakon odigranih 90 minuta protiv Intera, Pavlović može tek polovično biti zadovoljan ako se osvrne upravo na te postavljene ciljeve. Zagreb je po drugi puta ove sezone došao do punog plijena iako svojom prezentacijom nisu pokazali više od poražene momčadi. Jučerašnji dvoboj, baš kao i onaj u Vinkovcima, Zagrebaši će pamtiti tek po pogotku koji im je donio pobjedu.

Nakon fantastičnog pogotka Davora Vugrinca, njegovog desetog ove sezone, Pjesnici su prvo poluvrijeme kontrolirali kroz napade i iako su u tom poluvremenu bili jedina momčad koja je pokušavala stići do još kojeg pogotka, dojam je kako su se puno prerano zadovoljili postavljenim rezultatom. I dok se to u susretu koji je za njih bio tek pitanje časti i obrane domaćeg terena donekle i može objasniti, fizički pad u nastavku nešto je što se momčadi iz gornjeg dijela tablice ne bi smjelo tako lako dogoditi.

Vezane vijesti

Tako su "bijeli" nakon Šibenika i nesretnog poraza u susretu u kojem su upravo oni veći dio dominirali i vodili, protiv Intera stigli do pobjede sa, moglo bi se reći, pola gasa. Odigrali su Pjesnici upravo onoliko koliko im je bilo dovoljno da iz dvoboja izađu kao pobjednici, a iako su gosti imali svojih prilika za promjenu rezultata, njihova bolja igra stigla je upravo s teškim nogama domaćina u drugom dijelu. No jedna od karakteristika snažne momčadi upravo je ta da mogu pobijediti čak i kada ne odigraju dobro.

Što se same igre tiče, neke su segmente Pjesnici popravili nakon Šibenika, dok se s druge strane isti nedostaci još uvijek ponavljaju. U prvih 45 minuta Zagrebaši su ponovno olako zapucali nekoliko obećavajućih prilika, što momčadi koje sebe vide u vrhu, redovito pretvaraju u pogotke. Upravo su u tom dijelu, u kojem su bili daleko bolja momčad na terenu, akcije od vratara Škorića kretale po zemlji ne preskačući niti jednu liniji, kao što je to često i prečesto bio slučaj na Šubićevcu. Ono čega se "bijeli" ne mogu riješiti niti u susretima s vidljivo slabijim momčadima su brojne, a nepotrebne pogreške u sredini te nesigurnost u obrambenom redu.

Ovoga su puta na suprotnoj strani imali sastav koji nije znao kazniti njihove slabosti, ali i puno više koncentracije u svojim redovima u trenucima u kojima su bili prisiljeni braniti se. Baš kao i u prošlom kolu, u Pavlovićevoj se momčadi nitko nije istaknuo iznad ostalih, Zagreb je momčad koja igra dobro kad tako igraju svi njeni pojedinci, a u trenu kada pada jedan, dva ili tri igrača, pada i cijeli kolektiv. U 29. kolu tek su vratar Škorić i jedini strijelac na susretu imali period igre u kojem su istaknuli svoje sposobnosti.

TRI DO STOTKE

Jučerašnjim pogotkom protiv Intera Davor Vugrinec primaknuo se jubilarnom stotom. Do stotke ga dijele tek tri pogotka, a hoće li do nje stići do kraja prvenstva ostaje za vidjeti u susretima protiv Slaven Belupa, Croatije, Dinama i Zadra. Najviše je pogodaka Vugrinec postigao u sezonama 93/94 i 95/96 kada je u protivničke mreže smjestio 17 lopti.

Prošle se sezone u listu strijelaca upisao tek četiri puta, a najmanje je postigao u sezoni 92/93, tek jedan. Zanimljivo, iako u ovom trenutku sa 97 pogotka zauzima treće mjesto na vječnoj ljestvici HNL-a (dijeli ga s Tomislavom Ercegom), Zagrebov napadač nikada nije bio najbolji strijelac sezone.

Međutim, čak pet je puta u HNL karijeri Vugrinec postigao hat trick. U dresu Varteksa pošlo mu je to za nogom u sezoni 93/94, ali i 96/97. U dresu maksimirskih modrih tri je pogotka na istom susretu postigao u sezoni 06/07, dok je u dresu Rijeke isto napravio čak dva puta u samo sedam kola (sezona 05/06).

Ove je sezone Zagrebov najefikasniji igrač, osim Delača, matirao i vratare Varteksa, Hajduka, Osijeka u dva dvoboja, Rijeke, Slaven Belupa, Dinama i Croatije iz Sesveta kojoj je postigao dva pogotka na istom susretu. Tek je jedan pogodak postigao s bijele točke (Hajduk), a jednako toliko ima i promašaja (Inter).

U idućim susretima teško će neshvatljiv fizički pad biti dovoljan za mirno odrađivanje posla i osvajanje bodova, pa će u tjednu koji je ispred njih u Ulici pjesnika najvažnije biti izvući pouke iz susreta u kojem su stigli do pobjede, a upravo bi to moglo biti ono najteže. Posebno zbog toga što "bijeli" u idućem kolu putuju u Koprivnicu gdje nisu slavili od kolovoza 2006. godine, a posljednja su se tri puta u Zagreb vraćali bez postignutog pogotka. Zbog treće javne opomene protiv Slaven Belupa neće biti standardnog stopera Vedrana Ivankovića, a laganih su problema pred kraju jučerašnjeg susreta imali napadači Piškor i Vugrinec.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!