Vodeni sportovi

Phelpsu završila suspenzija

Maja Giljanović • srijeda, 06.05.2009.
Phelpsu završila suspenzija
Foto: Davor Sajko

Najvećem plivaču današnjice Michaelu Phelpsu, kojem je zbog fotografije na kojoj puši iz bonga domicilna plivačka federacija odrezala tromjesečnu suspenziju, kazna je istekla i spreman je sljedeći tjedan nastupiti na mitingu u Sjevernoj Karolini...

Na fotografiju jednog engleskog tabloida, na kojoj tri mjeseca nakon Pekinga najuspješniji sportaš u olimpijskoj povijesti puši iz staklene lule (tzv. bonga) marihuanu, FINA (Svjetska plivačka federacija) je zažmirila, ali je Michaela Phelpsa tromjesečnom suspenzijom kaznio Američki plivački savez.

Vlasnik čak 14 olimpijskih zlatnih medalja, svjestan da je njegov potez naštetio i njemu samom i plivanju u cjelini, posuo se pepelom i navijačima se diljem svijeta ispričao. "Ovog sam puta naučio lekciju i nikad više neću učiniti tako nešto", izjavio je 23-godišnjak koji je nešto slično napravio i 2005. kad je zbog vožnje u alkoholiziranom stanju svoj 19. rođendan "proslavio" u zatvoru.

Phelps je priznao da je pomišljao dići ruke od svega, ali: "Uzeo sam list papira i u jedan stupac naveo razloge 'pro', a u drugi razloge 'contra' završetka karijere. Kako imam još ciljeva koje želim ispuniti prevagnuli su prvi i sljedeće četiri godine ne idem nikamo".

Phelps je 1. ožujka nazvao svog trenera Boba Bowmana i nastavili su s treninzima, a u utorak mu je istekla suspenzija što mu omogućuje nastup na mitingu u Charlotteu od 14. do 17. ovog mjeseca.

Sedmerostruki olimpijski pobjednik iz Pekinga (srušio rekord Marka Spitza) ovih je 90 dana "izgnanstva" izgubio devet kilograma, ali je svejedno prijavio pet disciplina - 200 slobodno i 200 delfin koje je osvojio prošlo ljeto i još 50, 100 i 200 slobodno te 200 leđno: "Manje od tri mjeseca prije Svjetskog prvenstva krajnje je vrijeme vidjeti gdje smo i što smo. Treninzi su jedno, ali natjecateljska forma je nešto sasvim drugo".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!