Nogomet

Bilić: "Šimunić je kralj Berlina"

Borna Rupnik • ponedjeljak, 11.05.2009.
Bilić: "Šimunić je kralj Berlina"
Foto: Kristijan Komarica

Na konferenciji za medije izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić iznio je kratke dojmove nakon susreta s našim reprezentativcima u Engleskoj i Njemačkoj.

Izbornik se prije svega osvrnuo na zdravstveno stanje naših reprezentativaca u kontekstu priprema za iznimno bitan kvalifikacijski ogled s Ukrajinom, koji je na rasporedu 6. lipnja. Na svojoj "europskoj turneji" posjetio je Eduarda, Niku Kranjčara, Luku Modrića i Vedrana Ćorluku te Ivicu Olića, Mladena Petrića, Josipa Šimunića i Ivana Rakitića.

"To je redoviti postupak. Tako radimo od početka jer mislimo da je to najbolji način da se riješe neke stvari i da se igračima objasni što ćemo raditi na pripremama. U pet dana koliko provedemo zajedno ne bismo mogli sve stići", objasnio je u uvodu izbornik svoj potez.

Eduardo bi nakon svih svojih kalvarija trebao biti spreman za ogled s Ukrajincima, najavljuje Bilić, dok je stanje Nike Kranjčara bolje nego se u prvi čas činilo: "Njegova je rehabilitacija napreduje, ovih bi dana mogao početi trčkarati i čak postoje minimalne šanse da konkurira za zadnje kolo engleskog prvenstva".

Dvojac Tottenham Hotspura, Ćorluka i Modrić, posebno izvlači osmijeh na Bilićevo lice. "Igraju dobro i redovito. Njima su jednako sretni i zadovoljni kako navijači, tako i trener, te mogu reći da je njihovo stanje idealno", rekao je.

Bilić je posebno zadovoljan Josipom Šimunićem, za kojega je ustvrdio kako je potpuno zdrav i spreman te pohvalio njegove vrhunske nastupe u Herthi: "On je daleko najbolji i najvažniji igrač svog kluba. Prva je zvijezda Herthe. Šimunić je kralj Berlina".

Zbog nedavnih vijesti o Ivici Oliću zadrhtala je cijela Hrvatska, no izbornik je potvrdio da je s njime sve u redu: "Čekali smo s nestrpljenjem tu magnetsku rezonancu, liječnik je bio rekao da ipak nisu stradali križni ligamenti. Dobio je samo jači udarac u bedro. Osim toga, već je u nedjelju igrao protiv Werdera".

Zdravstveno stanje Mladena Petrića također nije idealno, ali nije ni zabrinjavajuće. "Ima manjih problema s listom, možda zato što je nastupao iako nije bio sasvim spreman", kaže Bilić.

Situacija Ivana Rakitića u Schalkeu ponešto je drukčija: "Rakitić izgleda super i svi ga hvale i čude se zašto ne dobiva veću minutažu". Međutim, i Petrić i Rakitić sigurno će igrati važnu ulogu na sljedećoj stepenici puta prema svjetskoj smotri.

Ni Bilićevi pomoćnici nisu sjedili skrštenih ruku. Aljoša Asanović i Nikola Jurčević izviđali su spremnost francuskog kontingenta: Ivana Klasnića, Nikole Pokrivača i Jerka Leke.

"Što se tiče zdravlja i kontinuiteta igara, nalazimo se u jednoj situaciji koja nije baš sjajna. Treba voditi računa da je završnica sezone, klubovi naših igrača bore se za svoje ciljeve i sve zajedno može biti i bolje i gore", zaključio je izbornik, naglasivši da to ne umanjuje njegov optimizam.

Protiv Ukrajine se i dalje ide na pobjedu: "Nema tu straha, mi samo detektiramo probleme. Imamo dovoljno aduta, a spisak kandidata za utakmicu s Ukrajinom objavit ću u ponedjeljak".

Bilić prati i igre ukrajinskih reprezentativaca, ponajviše kroz svakodnevnu komunikaciju s Darijom Srnom: "Voronjin je pauzirao tri tjedna, Ševčenko ne igra redovito, a nije nikakva novosti da su Alijev i Milevski pravi igrači. Oni svakome mogu zabiti gol".

Na utakmici Chelsea - Barcelona naš se izbornik susreo i engleskim izbornikom Fabiom Capellom, koji ga je upozorio na snagu ukrajinske momčadi: "Ukrajinci su tvrdi, vidjeli ste da su ih Englezi teško dobili, tek na prekide. Ne bi nam bilo lako ni da smo kompletni, statistika im je sjajna, a to se ne smije zanemariti".

Jedan od gorućih problema hrvatske nogometne reprezentacije u ovom se trenutku zove Stipe Pletikosa, koji je izgubio svoje mjesto na vratima moskovskog Spartaka. No, Bilić ne sumnja da će Pletikosa biti pravi: "U početku se mislilo da je prekobrojan stranac, ali je kasnije postalo jasno da to nije jedina prepreka. Vratarima je posebno teško kada nemaju kontinuitet, ali Pletikosi situaciju olakšava saznanje da se već nalazio u sličnim situacijama. On definitivno ima kvalitetu".

Postavilo se i pitanje Gregoryja Sertića, mladog igrača francuskog Bordeauxa koji plijeni pažnju tamošnjih medija. "Čim igra u Bordeauxu, treba ga shvatiti ozbiljno. Mi ne smijemo propustiti takvu priliku, i veće se zemlje na taj način bore za igrače. Premda ovoga trena imam važnijih stvari na umu".

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!