Automoto

Španjolci pokušavaju zaustaviti Rossija

Matej Milanović • utorak, 12.05.2009.
Španjolci pokušavaju zaustaviti Rossija
Foto: EPA

Ovog vikenda u Francuskoj vozit će se četvrta utrka MotoGP sezone. Daniel Pedrosa i Jorge Lorenzo vole ovu stazu, Valentino Rossi je već tri puta pobjeđivao na njoj, a Stoner će morati pokazati da i on može napraviti dobar rezultat u Le Mansu kako ne bi dodatno zaostao za vodećim u svjetskom prvenstvu.

Četvrta ovosezonska utrka MotoGP-a vozit će se u Francuskoj pored Le Mansa. Staza Bugatti svake godine ugošćuje utrku MotoGP-a i dio je staze de la Sarthe na kojoj se vozi poznata utrka kroz 24 sata za motore i za automobile.

Staza koja je zadnji put renovirana 2006. godine ima devet zavoja na desno i četiri na lijevo. Na ovoj se stazi Velika nagrade Francuske u motociklizmu konstantno vozi od 2000. Prije toga se već nekoliko puta vozila u Le Mansu, ali se zatim odlazilo i na druge staze u Francuskoj.

Od vozača koji ove sezone voze u MotoGP-u u najjačoj su klasi slavili triput Valentino Rossi, dvaput Sete Gibernau i jednom Marco Melandri i Chris Vermeulen. Vrijedi spomenuti da je Daniel Pedrosa u Francuskoj slavio u obje niže klase.

Prošle godine je na ovoj stazi slavio Rossi koji je veliki favorit i uovoj sezoni i sigurno će loviti pobjedu kako bi povećao prednost nad svojim rivalima u prvenstvu. Što se ostalih konkurenata za naslov tiče, Casey Stoner je prošle godine završio bez bodova, dok su Jorge Lorenzo i Pedrosa bili treći i četvrti.

Valentino Rossi se govoreći o sljedećoj utrci prvo prisjetio kako mu je u Francuskoj bilo prošle sezone: "Moja sjećanja iz Le Mansa od prošle godine su fantastična jer je to bila moja 90. pobjeda u karijeri i napravio sam počasni krug s Angelom Nietom na motoru jer sam mu bio izjednačio rekord. Osim toga bile su tri Yamahe na postolju što je nešto posebno."

Talijan smatra da može u Le Mansu nastaviti na isti način na koji je počeo sezonu i po mogućnosti ponoviti pobjedu iz Jereza i doći do 99. slavlja u karijeri. Pobjeda bi bila važna i zato što bi mu omogućila da u Mugellu ide po stotu: "Stvari su odlične u našoj momčadi. Jako smo napredovali u Jerezu i bilo je fantastično ponovno pobijediti. Le Mans je drukčija staza, ali Yamaha je tu uvijek brza. Ove godine se dosta toga promijenilo, ali nadam se da ćemo svejedno biti brzi. Dobro je posebno što smo imali odmor nakon dvije uzastopne utrke pa ćemo biti potpuno opušteni i spremni za posao."

Australac Stoner kratko je prokomentirao kako doživljava stazu, a osim toga spomenuo je kako je zadovoljan dosadašnjim rezultatima obzirom da su Motegi i Jerez staze koje mu ne odgovaraju: "Le Mans nije brza staza, to je klasična stani i kreni konformacija u kojoj trebaju dobre kočnice. No, može se i tu na izlasku zavoje ostvariti neke lijepe, zabavne i brze linije. Vidjet ćemo kad tamo dođemo za što smo sposobni i koliko bodova možemo donijeti doma."

Jorge Lorenzo očekuje puno u Le Mansu i želi isprati gorak okus koji mu je ostao nakon pada u Jerezu: "Momčad i ja morat ćemo dosta napredovati nakon Jereza i glavni cilj je povratak na postolje. Spreman sam i volim Le Mans. To je još jedna povijesna staza. Za nekoga tko voli filmove kao ja Le Mans je legendarno mjesto, a i uvijek ću se sjećati prošlogodišnjeg postolja na kojem su bile samo Yamahe."

Daniel Pedrosa voli francusku stazu i sretan je što je to sljedeća utrka iako zna da ga očekuje puno posla na pripremanju motora za utrku: "Nakon Jereza sam dosta sretan što idemo u Le Mans jer je to još jedna staza koju volim i nadam se da ću ići dobro i na njoj. Na ovoj stazi se vrijeme često mijenja i to znači da često morate raditi cijeli vikend kako bistebili spremni za sve mogućnosti."

Pedroga je u Le Mansu više puta ostvarivao dobre rezultate i očekuje da će tako biti i ovog puta: "Osobno, imao sam dobrih rezultata u Le Mansu uključujući nekoliko pobjeda u 125 i 250 kubičnih centimetara. Tu imam puno samopouzdanja i nadam se da ću to pretvoriti u dobar rezultat ovog vikenda."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!