Nogomet

Što Ivanković i Vučević očekuju od finala?

Zoran Zdelar • srijeda, 13.05.2009.
Što Ivanković i Vučević očekuju od finala?

Branko Ivanković i Goran Vučević u razgovoru za Sportnet.hr otkrili su svoja očekivanja i predviđanja za prvu finalnu utakmicu Kupa Hrvatske u kojem sudjeluju klubovi koje su prije Jurčića i Miše vodili upravo njih dvoje...

Dvoboji Dinama i Hajduka uvijek predstavljaju mamac za navijače, pa interes za njihove oglede neće biti ništa manji ni zbog toga što će u nepunih 20 dana odmjeriti snage čak tri puta. Dva puta u sklopu finala Kupa Hrvatske te zatim u posljednjem kolu T-Com 1. HNL ove sezone.

Hajduku su u utrci za prvaka države ostale tek teoretske šanse pa bi večeras na Maksimiru moglo biti prilično zanimljivo s obzirom da je to jedna realna prilika Hajduka da nakon dugo vremena stigne do jednog trofeja. Prethodni treneri naša dva vodeća kluba Branko Ivanković i Goran Vučević nisu se mogli odlučiti kome dodijeliti titulu favorita, iako su se složili da je Dinamo u nešto boljoj poziciji.

Jedino oko čega se Ivanković i Vučević slažu jest to da će Hajduk biti iznimno hendikepiran izostankom svog kapetana Srđana Andrića zbog suspenzije te oko toga da je u prvenstvu zaista sve riješeno i da čudesnog preokreta na vrhu ljestvice definitivno neće biti.

"Dinamo je jači od Hajduka i to u konačnici rezultat pokazuje. Osim jednog kratkog perioda Dinamo je cijele sezone bio prvi. Dinamo u odnosu na Hajduk uz kvalitetu u prvih 11 ima i dužu klupu, što im omogućava da ne uđu u pad, nego da održe jedan nivo i razinu igre. Ne bih govorio Jurčiću na kome bi trebao bazirati svoju igru, to je njegova stvar. On ima bolji izbor igrača, a u odnosu na jesen ima i više mogućnosti kod izbora igrača. Momčad mu može iz dana u dan rasti i zato bi mu dužina klupe u odnosu na Hajduk trebala minimalizirati oscilacije", smatra Ivanković s kojim je Dinamo ne tako davno rušio hrvatske i lovio europske rekorde.

"Ne volim previše izlaziti u javnost s izjavama s obzirom da sam nedavno bio trener Hajduka, pa mi je nezgodno davati komentare o pojedinim igračima ili taktici. To je utakmica za koju igrač mora živjeti. Za Hajduk je najvažnije da odigra jednu kvalitetnu i dobru utakmice, da se ne vrati iz Zagreba kao prijašnjih godina, kad nije bio u stanju napraviti tri prave prilike. Neka pokušaju učiniti ono što smo učinili svi zajedno u prvom dijelu prvenstva", preporučio je Vučević svom nasljedniku na klupi Hajduka.

Na koga bi se trebalo najviše paziti u protivničkim redovima?
Ivanković: "Hajduk ima jednu agresivnu i kolektivnu igru. Naravno da su najopasniji igrači koji su najistureniji, poput Kalinića i Ibričića. Pitanje je koliko će Miše koristiti i Bartolovića koji može pokazati kvalitetnu, snagu i ima neugodan udarac. Tu je i Gabrić koji pokazuje da može biti važan faktor."
Vučević: "Ne bih ja tu nikog volio previše isticati. Dinamo je trenutno u uzlaznoj formi i ima nekoliko pojedinaca koji igraju sve bolje. Imaju oni nekoliko odličnih igrača, teško je sad nekoliko izdvojiti."

Koliko će Hajduku nedostajati suspendirani Andrić?
Ivanković: "Miše neće moći nadoknaditi izostanak Andrića. On je osobito neugodan u prekidima, s njim je Hajduk puno opasniji. Andrić i Skoko su dva stožerna igrača u Hajduku, oni su držali kompletnu Hajdukovu igru i u fazi obrane, ali i kod prenošenja lopte prema naprijed."
Vučević: "Hajduku uvijek kad nedostaje jedan od najbitnijih igrača ne igra kako treba, tako da će biti sigurno teško nadomjestiti taj izostanak."

U ovo doba prošle godine Dinamo je također igrao finale Kupa Hrvatske s Hajdukom te su u prvoj utakmici pred svojom publikom stigli do značajne prednosti od tri pogotka. Može li se to ponoviti?
Ivanković: "Ne bih htio govoriti Jurčiću kako da igra. Kup je specifičan po svom sustavu i on traži prije svega toga da se rezultat ne kompromitira jednim golom. U Kupu je bitna razlika golova nakon prve utakmice, za razliku od prvenstva."
Vučević: "Hajduk mora odraditi ofenzivno jedan dobar dio posla. Naravno da se mora itekako organizirati i u obrambenom dijelu te moraju igrati disciplinirano svih 90 minuta da se ne dogodi totalni raspad sistema po linijama."

Hoće li osvajač Kupa biti većim dijelom odlučen već nakon prve utakmice i ove sezone?
Ivanković: "Može biti. Dosad je to uglavnom bilo odlučivano u prvoj utakmici, ali sjetite se Slaven Belupa. Ovo je Hajduku jedna velika šansa da koliko-toliko spasi sezonu i mislim da će biti vrlo zanimljivo."
Vučević: "Hajduk u ovom trenutku, kao i Dinamo, ne daje slobodu treneru da sad ide u nekakve eksperimente. Ako Miše dosad nije uspio pronaći idealnu momčad, onda jednostavno nije siguran sam u sebe."

U Maksimiru će večeras pravdu dijeliti Bruno Marić. Hoće li se i njega rastezati po medijima nakon utakmice?
Ivanković: "Onaj tko će izgubiti, taj će govoriti o sucu."
Vučević: "Cijela javnost trebala mi tome manje pažnje posvećivati. Previše se govori o suđenju i privilegijama jednog ili drugog kluba kod pojedinaca. To je otišlo u krajnost i ono najvažnije, kvaliteta hrvatskog nogometa, manje dolazi do izražaja."

Što bi u konačnici ipak moglo presuditi pitanje osvajača Kupa?
Ivanković: "Prije svega mislim da je najvažnija forma, ono u čemu je Dinamo bolji. No, kad bi to sve bilo tako egzaktno, onda bi bilo jednostavno. Gledatelji onda ne bi ni dolazili na utakmice. Ljudi dolaze na utakmice jer to što Dinamo ima bolju momčad, što je prvi i ima bolju momčad nije garancija pobjede. Sve to može pasti u vodu jednim potezom Hajduka. Dvoboji Dinama i Hajduka nikad nisu unaprijed odlučeni. Hajduk je ove jeseni bio autsajder, ali je ipak uspio slaviti u Maksimiru. Bit će zanimljivo vidjeti tko se bolje regenerirao nakon utakmice u nedjelju."
Vučević je umjesto odgovora odlučio napomenuti kako ne bi htio prejudicirati ishod Kupa.

Može li se dogoditi čudo u prvenstvu i da prvak ipak postane Hajduk?
Ivanković: "Ne vjerujem, stvarno bi bilo pravo čudo da Dinamo ne osvoji prvenstvo."
Vučević: "Ne vjerujem da će doći do preokreta, ja mislim da je tu priči kraj."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!