Nogomet

Treći čovjek za drukčiji rasplet

Borna Rupnik • srijeda, 13.05.2009.
Treći čovjek za drukčiji rasplet
Foto: Davor Sajko

S obzirom na to da je Hajduk u oba ovosezonska obračuna svladao Dinamo, i to identičnim rezultatom (2:0) u susretima koji nisu pružili mnogo igre, izgleda da se Splićani jednostavno bolje snalaze u takvim uvjetima. No, dosta se toga promijenilo u odnosu na ta dva dvoboja...

Prvo i osnovno, promijenili su se, barem djelomično, treneri. Dinamo će u trećem derbiju voditi treći čovjek - mlađi i moderniji Krunoslav Jurčić naslijedio je Branka Ivankovića, odnosno Marijana Vlaka, dok se Ante Miše ipak već jednom okušao u najvažnijem nogometnom okršaju u Hrvata i nastavio stopama Gorana Vučevića, upisavši sva tri boda.

Jurčić je nakon uvodnih kašljucanja uveo svoju nogometnu filozofiju u maksimirsku svlačionicu i niže sve impresivnije rezultate koje prati dopadljiva, pokretljiva i ofenzivna igra, dok je Miše, ne tako davno "gospodin sto posto", već bio dosegnuo ovogodišnji zenit i zasad ne pronalazi način kako zaustaviti Hajdukovu silaznu putanju i obnoviti realizatorske sposobnosti.

Igračke su predstave izravno povezane s formom cijele momčadi te pojedinačne učinke treba gledati kroz prizmu sve boljih Dinamovih prezentacija te neučinkovitih Hajdukovih izvedbi. U ovome je trenutku na psihičkom planu opet u prednosti Dinamo jer nema sumnje da će splitske nogometaše gubitak koraka u borbi za naslov prvaka koštati i dijela samopouzdanja. Ipak, nije nemoguće da baš u takvom trenutku proradi poznati splitski inat te da im upravo ta spoznaja postane dodatan motiv za osvajanje Kupa.

Što se vratara tiče, tu dvojbi nema. Tomislav Butina i Danijel Subašić čvrsto drže svoja mjesta među vratnicama i slove za jedne od najjačih karika svojih momčadi. Štoviše, Subašić svojim odličnim predstavama kuca i na vrata reprezentacije, a Butinin je adut iskustvo jer u svojim nogama ima već gomilu utakmica visokog naboja.

Kostur Dinamove momčadi koji je iznio najveći teret pod ravnanjem Branka Ivankovića i Marijana Vlaka isti će zadatak imati i večeras u Maksimiru. Kapetan Igor Bišćan, vezisti Ivica Vrdoljak i Sammir te napadač Mario Mandžukić imaju praktično osigurano mjesto i u sastavu Krunoslava Jurčića te tu neće biti nikakvih iznenađenja za Antu Mišu.

Za razliku od rujanskog derbija, u Dinamovoj svlačionici više ne stanuju Dino Drpić i Mihael Mikić. Drpićevu je poziciju zacementirao prekaljeni reprezentetivac Robert Kovač, čiji nastupi poslije određenih nesigurnosti (darovanog pogotka Hajduku) ulijevaju sigurnost u zadnju liniju, čime bi mogao znatno otežati posao Hajdukovim napadačima.

Mikićevo mjesto iz Maksimira na desnom boku pripast će Dejanu Lovrenu, koji se na toj poziciji okušao i u Splitu, a tijekom proljeća također igra sve bolje. Slična je situacija i na lijevoj strani - manje odgovornog Luisa Ibaneza na Poljudu je zamijenio Mirko Hrgović, koji bi ponovno trebao istrčati protiv svog bivšeg kluba.

Uz Kovača, u veljači su na Poljudu u plavom dresu debitirali Adrian Calello i Miroslav Slepička, i ne može se reći da su se proslavili. Calello je skrivio jedanaesterac, Slepička se nije naigrao, a premda su se u međuvremenu dobro uklopili, Argentinca sigurno neće biti zbog ozljede, dok bi Čeh mogao početi s klupe.

Njihova bi mjesta trebali preuzeti Milan Badelj i Ilija Sivonjić. Badelj je u prvom susretu ušao kao rezerva, u drugom startao od prvog zvižduka, a raspucao se protiv Rijeke i mogao bi biti prijetnja Subašiću iz drugog plana. Sivonjić je prvi derbi pak gledao iz Zaprešića, drugi je okusio kao zamjena, a u finalu Kupa mogao bi igrati jednu od glavnih uloga. U razmaku između prvog i trećeg okršaja iz konkurencije je polako ispadao Josip Tadić, a isti je put prevalio i Pedro Morales, no njega je prvenstveno zaustavila ozljeda, a nadoknađuje ga sve raspoloženiji Sammir.

Najveća je razlika u Dinamovoj jedanaestorici koja će se u srijedu suprotstaviti splitskom ponosu Ivan Tomečak. Mladi se nogometaš nametnuo kao gotovo nezamjenjivi član Jurčićevog idealnog sastava, a svojom je svestranošću postao prava noćna mora za suparničke trenere. Upravo bi on dinamičnim nastupom mogao biti prevaga koja je Zagrepčanima nedostajala u prva dva ogleda.

Josip Skoko, Drago Gabrić, Senijad Ibričić i Nikola Kalinić Mišin je standardan kvartet koji će po svemu sudeći opet na sebe morati preuzeti odgovornost postizanja vrijednog pogotka u gostima. Upravo su Ibričić (dvaput), Gabrić i Kalinić ove sezone proslavljali golove u mreži aktualnog prvaka, a cilj im se nije promijenio. No, čini se da Kalinić pomalo posustaje, a ni Gabrić ne pruže partije kakve se od njega očekuju, odnosno na kakve je naviknuo javnost.

Miše će prije svega morati pronaći adekvatnu zamjenu za Srđana Andrića, kapetana momčadi, koji će odrađivati prvu utakmicu kazne, a kao jedno od rješenja nameće se Siniša Linić, koji je protiv Dinama odigrao posljednjih pola sata u Zagrebu. Andrić je po mnogima ključan igrač Hajduka koji je dosadašnjih ukupnih 4:0 odradio svih 180 minuta.

Prve će ovogodišnje minute u derbijima ubilježiti Ante Šerić na lijevoj strani obrane. Tu je poziciju ranije držao Ivan Strinić, dok stoperske pozicije neprikosnoveno čuvaju Hrvoje Vejić, koji je Splićane pojačao u zimskom prijelaznom roku i odmah nastupio protiv vječnog rivala, te Boris Pandža, koji je sudjelovao i u jesenskom i u proljetnom uspjehu. Četvorku će kompletirati bivši Dinamovac Marijan Buljat. U nekoliko maksimirskih minuta nije se stigao iskazati, ali će ovoga put čim lopta krene s centra sigurno željeti iskoristiti priliku da se pred svojim nekadašnjim navijačima pokaže u što boljem svjetlu.

Tu je još i pomalo nedorečeni Marin Tomasov, koju je na Poljudu odigrao ulogu džokera s klupe, a od rujanskog slavlja svoje su mjesto pod suncem gubili Goran Rubil i Mladen Bartolović, a Dario Jertec ionako obično ulazi u nastavku. Treba podsjetiti i da je mladi Mario Tičinović u Maksimiru startao u prvih 11.

Tako oba tabora nude svoje adute koji mogu jednim potezom riješiti utakmicu, posebice ponovi li se nepisano pravilo da dvoboji Dinama i Hajduka ne pružaju velebni nogomet, no unatoč tome ostaje nepobitna činjenica da status laganog favorita danas nosi plave nijanse. Što zbog domaćeg terena, što zbog trenutačne forme, što zbog Jurčićevog uspješnog preslagivanja trenerskih zamisli i igračkog kadra. Srećom, nogomet ipak nije egzaktna znanost...

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!