Nogomet

Vatreni okršaji u finalima Kupa

Tomislav Pacak • srijeda, 13.05.2009.
Vatreni okršaji u finalima Kupa

Večeras će Dinamo i Hajduk po šesti puta ukrstiti koplja u finalu Hrvatskoga kupa, a do sada su uspješniji bili Splićani koji su tri puta došli do Rabuzinovog sunca preko vječnog rivala. Dinamo, pak, ohrabrenje može pronaći u činjenici da su posljednja dva ogleda pripala Modrima...

Dinamo je bez premca najuspješnija momčad u Hrvatskom kupu, ovo će mu biti već 14. finale (devet pobjeda), no od ukupno četiri neuspjeha tri mu je nanio Hajduk (jednom Lončarevićev Inter).

1992./1993.

U prvom međusobnom ogledu, 19. svibnja 1993. Hajduk je pobijedio tadašnju Croatiju s 4:1 u Splitu i tako napravio ogroman korak prema trofeju. Kozniku je pogodio dva puta, Jeličić i Novaković po jednom, dok je Blaževiću nadu sačuvao Mario Stanić. U tom je trijumfu svih 90 minuta za Hajduk, kao i u uzvratnoj utakmici, odradio današnji strateg Ante Miše. Dinamo je na Maksimiru bio na korak do velikog preokreta, pogocima Gorana Vlaovića s bijele točke poveo je s 2:0, no Kozniku rješava dvojbe i donosi slavlje Splićanima.

1994./1995.

Dvije godine kasnije, Hajduk je do Kupa stigao s dvije pobjede. U Splitu je bilo 3:2, uz Asanovićev pogodak za pobjedu (dva gola Ercega, za Dinamo su zabili Pamić i Jeličić), a 11 dana kasnije ponovno je za Modre koban Asanović koji zabija za 0:1 i potvrdu novog Hajdukovog trijumfa.

1999./2000.

Hat-trick pobjeda nad Dinamom u Kupu Splićani su zaokružili u sezoni 1999./2000. kada smo vidjeli najdramatičnije okršaje. U Splitu je utakmica prekinuta zbog nereda na tribinama, a Hajduk je pogocima Jurice Vučka došao do pobjede od 2:0.

Zanimljivo, današnji kapetan Hajduka, Srđan Andrić, zamijenio je na tom susretu svog aktualnog trenera Mišea, inače jednog od najboljih na utakmici. Igrao je tada i Dinamov kapetan Igor Bišćan, bio je najbolji u redovima Modrih. U uzvratu je Cvitanović zabio za Dinamo, no tek u sudačkoj nadoknadi, pa je Rabuzinovo sunce opet otišlo u Split.

2000./2001.

Dinamo je konačno pronašao način za pobjedu na Hajdukom u finalu Kupa 2001. godine kada su Modri već u Splitu pogocima Šokote i Mikića praktički ugrabili trofej. Uzvrat je bio formalnost, Pilipović je zabio za 1:0 i tako potvrdio Dinamov peti kup, ali tek prvi osvojen protiv Hajduka.

2007./2008.

Čak sedam godina čekali smo na novo finale dva najveća hrvatska kluba, no zahvaljujući superiornosti Modrića i društva, neizvjesnost je izostala već nakon prve utakmice. Soldin Dinamo pregazio je "bile" u prvom ogledu s 3:0 (Mandžukić 2, Tadić, te lagano održao 0:0 u uzvratu osvojivši tako duplu krunu.

Iako je od tada prošla tek godina dana, mnogo se toga promijenilo u obje momčadi i teško je iz toga izvlačiti zaključke za večerašnji ogled. Naučiti možemo tek da u ovakvim kup ogledima favorita nema, presuditi može jedna pogreška ili trenutak inspiracije pojedinca...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!