Nogomet

Ponovio se Šibenik

Mihaela Bradovski • srijeda, 13.05.2009.
Ponovio se Šibenik
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nogometaši Zagreba protekle su nedjelje u Koprivnici golom Miroslava Pejića prekinuli neugodnu tradiciju od tri susreta na tom gostovanju bez vlastitog pogotka, no baš kao i u Šibeniku, nisu uspjeli stići niti do podjele bodova. Nije pobjednička momčad niti u jednom segmentu, niti u jednoj liniji bila bolji suparnik na terenu, "bijeli" iz Kranjčevićeve još su jednom svladali sami sebe…

I dok su na Šubićevcu kobni bili prekidi iz kojih su domaćini postigli oba pogotka, u Koprivnici su Zagrebaši platili danak dekoncentraciji u trenucima kada su imali loptu. Statistika nije prijatelj "bijelih" kada je riječ o primljenim pogocima koji su se dogodili nakon presječenih, odnosno izgubljenih lopti. Individualne pogreške i upravo spomenuto popuštanje koncentracije protiv Slavena rezultiralo je prvim domaćim pogotkom preslikanim iz udžbenika, a potom i pobjedničkim kada je vratar Škorić ostao sam na milost, točnije nemilost suparničkih napadača.

U ovome susretu Pjesnici posebno mogu žaliti radi pogrešaka jer im se nakon nešto manje od tri godine smiješio pozitivan rezultat na ovom vrlo neugodnom gostovanju. A uspjeh bi bio tim veći što su do vlastitog pogotka stigli iako, mora se priznati, napadači u sastavu nisu bili raspoloženi kao ranijih susreta. Olakotna okolnost sigurno im nije bila niti činjenica da je obrambena linija u kojoj su zaigrala dva juniora već u ranoj fazi susreta bila opterećena dvama žutim kartonima, kasnije i trećim, a posebno rani kazneni udarac koji je dosuđen za domaćine. Nakon svega što su izdržali zaista šteta što se u Ulicu pjesnika nisu vratili s bodovima.

Vezane vijesti

Najveći problem Pavlovićeve momčadi tako je trenutno nemoć u realizaciji u trenucima kada je ona dominantnija na terenu. I u 30. kolu Pjesnici su promašili i propustili nekoliko vrlo dobrih prilika, a s druge strane, pogotke primaju vrlo lako i naivno. Osim spomenutoga, na prošlome su susretu "bijeli" nerijetko komplicirali u veznoj liniji i premalo koristili igrače na krilima, te su upravo u samoj središnjici izgubili i najveći broj lopti, što može biti posljednica i vidljivog pada u fizičkoj pripremi. Posebno je u kompliciranju prednjačio donedavni junior Damir Šovšić koji se vrlo često znao "igrati nogometa", te se umjesto jednostavnijim rješenjima okretao individualnim pokušajima nerijetko i kroz trojicu.

No bez obzira što se u Zagrebovoj igri nije vidio najavljeni napredak, igra Pjesnika mnogo je bolja nego što o njoj govore tri posljednja rezultata. Upisali su "bijeli" dva poraza u kojima su bili ravnopravni, ako ne i bolji suparnik, te minimalnu domaću pobjeda protiv Intera, a mogli su vrlo lako doći i do stopostotnih devet bodova te još nekoliko pogodaka. I upravo zbog toga želja i pristup momčadi iz Kranjčevićeve ne smije doći pod znak upitnika. Tri uzastopne domaće pobjede drže Zagrebaše na tragu cilja koji je trener Pavlović stavio pred njih još nakon Poljuda, a pogoci za vodstvo u Šibeniku i Koprivnici znak su da, iako do kraja sezone ne mogu znatnije niti popraviti niti pokvariti poziciju u sredini, u svaki susret kreću na pobjedu.

Manjak koncentracije što u fazi napada, što u fazi obrane i nedostatak snage da zadrže vodstvo prema riječima samog trenera Pavlovića ("Napravili smo vidljivih pomaka u samoj igri, na trkačkom, tehničkom i taktičkom planu, ali po pitanju psihe smo pali. Kažu da je pobjednik onaj koji izdrži minutu duže, a te se minute vuku upravo iz sređenog mentalnog stanja.") stvar su psihe, a upravo se ona najčešće i spominjala u Kranjčevićevoj ove sezone. Kvaliteta, pa potom i karakter najmanje su bili razlog oscilacijama bijelog sastava.

U idućem kolu Pjesnicima na noge dolazi posljednjeplasirana momčad prvenstva, Croatia iz Sesveta. Prije nešto više od dva mjeseca Sesvećani su u Kranjčevićevoj primili četiri pogotka, a takav bi rasplet "bijelima" dobro došao i u nedjelju. Uvjerljiva pobjeda izliječila bi rane sa proteklih rezultatski neuspješnih gostovanja, a i pokoji vlastiti pogodak Davora Vugrinca bi primakao jubilarnom stotom. Definitivno se ne može reći da se u Ulici pjesnika u posljednja tri kola nema za što boriti.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!