Ostali sportovi

Scarponiju trijumf u Austriji

Maja Giljanović • četvrtak, 14.05.2009.
Scarponiju trijumf u Austriji
Foto: EPA

Gostujuću šestu etapu 92. Gira d'Italia osvojio je Michele Scarponi, Vladimir Miholjević je zauzeo 109. mjesto i ukupno je 77., a magliu rosa i dalje ponosno nosi Danilo Di Luca...

248 kilometara dugačku etapu od Bressanonea do Mayrhofen u Austriji je obilježio relativno rani bijeg kvinteta u sastavu Kirijenka, Gatto, Klostergaard, Bonnafond i Scarponi koji su nakon napada na 55. kilometru pelotonu u jednoj fazi pobjegli i na više od osam minuta.

Na padinama posljednjeg kategoriziranog uspona - 13 kilometara dugačkog na Hochkrimml - Scarponi je razvukao petorku i u tom je času (45km prije kraja) njegov tempo uspijevao pratiti samo Kirijenka.

Nakon još 30 kilometara dvojica u vodstvu su ispred Gatta i Bonnafonda vodila minutu i pol, dok je peloton tada još pod kontrolom Rabobanka zaostajao još dvije minute više. Samo 10 kilometara prije Mayrnhofena Kirijenku su napali grčevi, Scarponi se odvojio, a koliko god je Bjelorus odbijao predati svoje drugo mjesto peloton na čijem su čelu sada bili Katusha, LPR i Columbia-Highroad ga je u samom finišu uspio dostići.

Michele Scarponi (Androni Giocattoli) svoju prednost više nije ispustio, a podij su još zaslužili i Edvald Hagen na drugom i Allan Davis na trećem mjestu obojica iz Columbia-Highroada. Hrvatski je olimpijac Vladimir Miholjević (Liquigas) zauzeo 109. mjesto s malo manje od tri minute zaostatka, a devetim je mjestom svoju magliu rosa obranio Danilo Di Luca (LPR).

Talijan ispred Thomasa Lövkvista (Columbia) na drugom mjestu ima pet sekundi prednosti, a ispred Michaela Rogersa (Columbia) 36. Naš Riječanin je 77., a u Top 10 su "big guns" Levi Leipheimer (4.), Denis Menčov (5.), Ivan Basso (6.), Carlos Sastre (7.) i Franco Pellizotti (9.), a Lance Armstrong je 25.

Sedma etapa starta u Innsbrucku i via Švicarska nakon 244km cilj joj je u Chiavenni - etapa favorizira specijaliste jednodnevnih classica, a favorit mnogih je Filippo Pozzato (Katusha).

Giro d'Ialia, 6. etapa:
1.Scarponi (Italija, Androni Giocattoli) 5h49:55
2.Hagen (Norveška, Columbia-Highroad) +32
3.Davis (Australija, Quick Step) +32
...
109.MIHOLJEVIĆ (Hrvatska, Liquigas) +2:55
...
194.Ermeti (Italija, LPR) +15:15

Ukupni poredak:
1.Di Luca (Italija, LPR) 22h11:15
2.Lövkvist (Švedska, Columbia-Highroad) +5
3.Rogers (Australija, Columbia-Highroad) +36
...
77.MIHOLJEVIĆ +22:01
...
194.Dockx (Belgija, Silence-Lotto) 1h09:41

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!