Košarka

Fortitudo službeno ispao

Matej Milanović • četvrtak, 14.05.2009.
Fortitudo službeno ispao
Foto: Nikola Movrić

Fortitudo iz Bologne je današnjom odlukom Komisije i službeno ispao iz prve lige. Komisija je odbila žalbu i time potvrdila treće mjesto Terama pred doigravanje koje će početi u ponedjeljak...

Danas je donesena odluke oko žalbe Fortitudo Bologne glede utakmice s Teramom u zadnjem kolu regularne sezone koja je presudila o njihovom ispadanju iz prve talijanske košarkaške lige. Kao što se dalo predvidjeti žalba je odbijena.

Već je prošlih dana postalo jasno u kojem će smjeru ići stvari. Teramo je prvo kažnjen s dvije utakmice koje nisu smjeli igrati na domaćem terenu zbog toga što je jedan od čelnika bolonjskog kluba pogođen bocom tijekom utakmice.

Ipak, Teramo je podnio žalbu, kazna je poništena i nije promijenjena u nikakvu novčanu svotu, što znači da talijanski savez smatra da je sasvim normalno gađati protivnike tijekom utakmice. Današnja je odluka samo u liniji s time.

Komisija nije dala do znanja koji su točni razlozi zbog kojih je tužba odbijena. No, ako Fortitudo ima, kao što kažu, snimke na kojima je očito da su im u nekoliko navrata napadi prekinuti prije isteka 24 sekunde ne postoji, sportski gledano, opravdani razlog da se utakmica ne ponovi.

Međutim vrlo je vjerojatno u konačnici presudila politika. Doigravanje zbog ove situacije već kasni s početkom, a dodatno bi kašnjenje imalo mnogo negativnih posljedica. Štetilo bi klubovima koji bi vjerojatno morali duže zadržati igrače u pogonu. Štetilo bi televizijama koje imaju ugovor za prijenos doigravanja.

Štetilo bi, a to je možda i najvažnije, cjelokupnom talijanskom savezu. Naime, za manje od deset dana Fiba odlučuje o domaćinu Svjetskog prvenstva 2014. za kojeg je kandidirana i Italija. Talijani već imaju male šanse, a očito je da bi dodatno odgađanje doigravanja zakompliciralo još više njihovu situaciju.

U konačnici sve ostaje onako kako je bilo u nedjelju navečer. Fortitudo neočekivano ispada iz lige, a Teramo će s treće pozicije ući u doigravanje. Play-off će umjesto danas tako početi u ponedjeljak, a momčadi će imati samo dan odmora između utakmica kako bi se zaradilo na vremenu.

Zoran Savić, jedan od direktora kluba iz Bologne žalostan je zbog iznenađujućeg i razočaravajućeg odlaska u nižu ligu, no spreman je ostati u klubu kako bi ispravio napravljene pogreške: "Prihvaćamo odluku za dobrobit talijanske košarke. Dan nakon Terama obavijestio sam predsjednika da ću iduće sezone ostati besplatno. Taj novac ćemo uložiti u momčad, budući da je odgovornost za ovogodišnji sastav u potpunosti moja."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!