Automoto

Lutrija Lorenzu, košmar Rossija

Maja Giljanović • nedjelja, 17.05.2009.
Lutrija Lorenzu, košmar Rossija
Foto: EPA

Jorge Lorenzo je briljantnom taktikom zaslužio trijumf na četvrtoj utrci Svjetskog MotoGP prvenstva u Le Mansu. Velika se nagrada u Francuskoj pretvorila u lutriju u kojoj je sjajno prošao još i Marco Melandri, a debakl je doživio Valentino Rossi...

Utrku su svi zbog kiše koja je padala cijeli dan i stala netom prije starta započeli na gumama za kišu, ali nakon samo nekoliko zavoja postalo je bolno jasno da gume neće dugo izdržati. Najbolje se u tim momentima sa škakljivim uvjetima nosio Jorge Lorenzo - Španjolac je izvukao maksimum iz guma koje su naočigled propadale - koji je pronašao optimalan ritam i preuzeo vodstvo.

Pobjednik iz Motegija je na svojoj Yamahi jurio naprijed ispred Valentina Rossija (11. u kvalifikacijama), pole-mana Danija Pedrose, Andree Doviziosa i Caseya Stonera.

Pratnja Španjolca se zaustavila u boxu i promijenila motor (uzeli su svi slickove) i baš se tu zakomplicirala utrka svjetskom prvaku Rossiju. 30-godišnjak je u šestom krugu još uvijek nezagrijanih guma napravio grešku, izletio sa staze i ponovno se uputio u box.

Promijenio je još jednom motor - ovog puta zbog propozicija s jednom gumom za suho, a drugom za mokro - na izlasku nije upalio ograničavač brzine i penaliziran je zbog prevelike brzine, međutim, ni tu doživljajima Il Dottorea nije bio kraj.

Promijenio je, naime, motor i treći put te u cijeloj toj konfuziji izgubio puno previše da osvoji više od posljednjeg mjesta.

Lorenzo je, pak, slickove uzeo tek u 13. krugu i obranio svoje vodstvo. Krug-dva je Španjolcu prijetio Marco Melandri! i zaostatak spustio na manje od četiri sekunde, ali čim se Yamaha zagrijala ponovno je odmaglila Talijanu.

Melandri i Hayate Racing su prezadovoljni i tim drugim mjestom - Melandriju je ovo prvi podij još od 2007. - a posljednje je mjesto na postolju u finišu izborio Pedrosa (treći podij zaredom) ispred svog momčadskog kolege Doviziosa na četvrtom mjestu i Stonera na petom.

16. mjestom Rossi je ispustio i vodstvo u poretku Svjetskog prvenstva koje je sada Lorenzovo, a četvoricu najboljih - još i Stonera na trećem i Pedrosu na četvrtom mjestu dijeli samo devet bodova. Čudesni danas Melandri je izbio na visoko peto mjesto (23 boda manje od Lorenza).

U klasi do 250 kubika prvu ovogodišnju pobjedu je upisao Marco Simoncelli (Gilera) ispred Hectora Faubela (Honda) kojem je Le Mans prvi podij u srednjoj klasi na drugom i Roberta Locatellija (Gilera) na trećem i prvi put na postolju još od 2006.

U najslabijoj klasi prvi je trijumf nakon četiri godine posta ubilježio Julian Simon (Aprilia) ispred prvi put na podiju 15-godišnjeg Jonasa Folgera (Aprilia) na drugom i Sergija Gadee (Aprilia) na trećem mjestu.

Sljedeća utrka je u Italiji u Mugellu 31. ovog mjeseca.

Velika nagrada Francuske:
1.LORENZO (Španjolska, Fiat Yamaha) 47:52.678
2.MELANDRI (Italija, Hayate Racing) +17.710
3.PEDROSA (Španjolska, Repsol Honda) +19.893
4.DOVIZIOSO (Italija, Repsol Honda) +20.455
5.STONER (Australija, Ducati) + 30.539
6.VERMEULEN (Australija, Suzuki) + 37.462
7.EDWARDS (SAD, Tech3Yamaha) +40.191
8.CAPIROSSI (Italija, Suzuki) +45.421
9.TOSELAND (Velika Britanija, Tech3Yamaha) +50.307
10.ELIAS (Španjolska, Honda Gresini) +53.218
11.DE ANGELIS (San Marino, Honda Gresini) +53.550
12.HAYDEN (SAD, Ducati) +56.647
13.TAKAHASHI (Japan, Team Scot) +56.688
14.DE PUNIET (Francuska, LCR Honda) +1:11.299
15.CANEPA (Italija, Pramac Racing) + 1:15.385
16.ROSSI (Italija, Fiat Yamaha) 2 kruga

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!