Nogomet

Eduardo na čekanju, Sammir zanimljiv

Tomislav Pacak, Borna Rupnik • ponedjeljak, 18.05.2009.
Eduardo na čekanju, Sammir zanimljiv
Foto: Borna Čavrag

Izbornik Slaven Bilić objavio je danas popis igrača na koje računa za presudni kvalifikacijski ogled s Ukrajinom. Na popisu nema Eduarda da Silve, no napadač Arsenala mogao bi se ipak priključiti najdražim suigračima prođe li zdravstvene preglede...

Ulaznice na internetu

Dvoboj s Ukrajinom morao bi do kraja napuniti Maksimir, pa će se ovom prigodom tiskati oko 35.000 karata. Do 27. svibnja moći će se nabaviti putem interneta, a ono što se na taj način ne proda bit će moguće nabaviti na južnoj blagajni maksimirskog stadiona. Cijene su sljedeće: 20 kuna sjever gore, 40 kuna sjever dolje, 130 kuna istok, 150 kuna zapad gore, 200 kuna zapad dolje.

Izbornik je u Sheratonu predstavio momčad koja će protiv Ukrajine tražiti tri boda koja bi Hrvatsku jako približila osiguravanju barem drugog mjesta u skupini i tako dodatnih kvalifikacija za odlazak na SP u Južnoj Africi. Bilić je rijetko kada imao toliko problema zbog ozljeda, umora pa i zbog statusa pojedinaca u svojim klubovima, no optimizma ipak ne nedostaje.

Na aktualnom popisu nema Eduarda da Silve i Gorana Sablića, no postoje solidne šanse da se oni ipak priključe reprezentaciji: "Eduardo da Silva i Goran Sablić su još u planu, ali njihovo zdravlje nije takvo da možemo biti sto posto sigurni da će oni biti spremni. Oni u srijedu i četvrtak imaju preglede, pa ako to prođu će se priključiti reprezentaciji."

Što se Eduarda tiče, Bilić nije želio ulaziti u detalje, ali je istaknuo: "On je dobar, ima određenih teškoća poslije povratka. U Arsenalu se nalazi u specifičnoj situaciji, međutim, psihički je vrlo jak". Sablića nakon polufinala ukrajinskog kupa muče bolovi u koljenu, ali osjeća se bolje. Izbornik je istaknuo da je dobra vijest što je Ivan Rakitić ponovno istrčao u sastavu Schalkea.

Okupljanje već 28. svibnja

Hrvatska će snage s Ukrajinom odmjeriti 6. lipnja, a pripreme će započeti 28. svibnja kada se reprezentacija okuplja u Zagrebu odakle će krenuti za novu bazu, Rovinj. Na to prvo okupljanje trebali bi doći momci iz Njemačke, Nizozemske i Engleske, dok se ostali očekuju između 30. svibnja i 1. lipnja. Kockasti će u Rovinju biti do petka 5. lipnja kada će se avionom iz Pule vratiti za Zagreb.

Neovisno o tome što dosta bitnih karika još nije spremno ili je tek zaliječilo ozljede, Ukrajina mora pasti: "Bez obzira na zdravstveno stanje reprezentativaca, cilj ostaje isti, napravit ćemo sve da pobijedimo. Očekujemo da nam pobjedu donese upravo ova pozvana grupa građana".

Izbornik nije bježao od teme Sammira koji je izrazio želju da zaigra za hrvatsku reprezentaciju: "On je igrač kojeg pratimo. Volimo taj tip igrača, ali to što radi fantastično mora raditi malo češće. Pohvalna je njegova želja i volja, a pokaže li kontinuitet, zašto ne bi igrao."

"Znamo da ima putovnicu, no smatramo da su u ovome trenutku pozvani bolji. Naravno, druga strana priče nije zanemariva, ali nogometno gledano, mogao bi postati reprezentativac", dodao je Bilić.

U nezavidnoj je situaciji prvi vratar Stipe Pletikosa, o čemu je Bilić pričao i na prošloj konferenciji za medije te je samo ponovio: "Nije dobro što ne igra, posebno kada je riječ o vrataru, ali Pletikosa je odličan vratar, a sličnu je situaciju prošao igrajući za Šahtar. Tada se to nije odrazilo na njegove nastupe u reprezentaciji".

Pod posebnim povećalom javnosti našao se i Mario Mandžukić, prva violina Dinamove obrane naslova prvaka Hrvatske. "Čestitam Dinamu na osvojenoj tituli, no bih sada to previše analizirao jer nas čeka prevažan ogled. Jasno da sam pratio prvenstvo, to mi je posao. Neki su kandidati digli formu, a neki su pali. Vesele nas Mandžukićeva izdanja, on je kroz cijele kvalifikacije s nama, igrao je i protiv Engleske. Mandžukić je naš jaki adut", objasnio je izbornik.

Ukrajina je svakako snažan protivnik kojemu treba pristupiti s maksimalnim poštovanjem, naglasio je Bilić, pohvalivši i medije za takvo predstavljanje nadolazećeg dvoboja. "Gledao sam sedam ili osam njihovih utakmica", otkrio je izbornik i prenio dojmove.

"Nema tu puno filozofije ili noviteta. Ne igraju uvijek isto, ali male su to razlike, neovisno o snazi suparnika. Krasi ih prepoznatljiva, učinkovita igra, pri čemu imaju par igrača najviše klase, poput Ševčenka ili Alijeva. U prosjeku daju samo jedan gol po utakmici, ali malo i primaju. Istina, možda nas i napadnu, ali i nas se nešto pita. Pokušat ćemo se nametnuti, pazit ćemo na protunapade, probat ćemo skratiti teren i igrati strpljivo, pametno i ne gubiti glavu čak i ako ne zabijemo gol u željenom vremenskom razdoblju", rekao je Bilić.

Tajnik HNS-a Zorislav Srebrić iskoristio je priliku da najavi susret mladih reprezentacija Hrvatske i Cipra koji će se 7. lipnja odigrati u Koprivnici, a prenio je vijest iz Fife, koja je odlučila da nema osnova za kažnjavanje Hrvatske zbog incidenata u Andori.

Spomenuo je i Gregoryja Sertića, potencijalnog reprezentativca i člana francuskog Bordeauxa: "Obavio sam razgovor s njime i s njegovim roditeljima. On na terenu ostavlja dobar dojam i pokrenut ćemo postupak kako bi mogao doći u situaciju da bude pozvan u izabranu vrstu. To treba mudro i diskretno provesti do kraja".

Popis igrača za kvalifikacijski ogled s Ukrajinom:

Vratari: Stipe Pletikosa (Spartak Moskva, Rus), Vedran Runje (Lens, Fra), Danijel Subašić (Hajduk).

Braniči: Vedran Ćorluka (Tottenham, Eng), Hrvoje Vejić (Hajduk), Dino Drpić (Karlsruhe, Nje), Josip Šimunić (Hertha, Nje), Danijel Pranjić (Heerenveen, Niz), Hrvoje Čale (Trabzonspor, Tur), Robert Kovač (Dinamo, Hrv).

Vezni: Ivan Jurić (Genoa, Ita), Nikola Pokrivač (Monaco, Fra), Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev, Ukr), Jerko Leko (Monaco, Fra), Luka Modrić (Tottenham, Eng), Niko Kranjčar (Portsmouth, Eng), Darijo Srna (Šahtar, Ukr), Ivan Rakitić (Schalke, Nje), Drago Gabrić (Hajduk).

Napadači: Ivica Olić (HSV, Nje), Ivan Klasnić (Nantes, Fra), Mario Mandžukić (Dinamo), Nikola Kalinić (Hajduk), Mladen Petrić (HSV, Nje).

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!