Tenis

"Mogu do kraja u Roland Garrosu"

Ivor Krapac • ponedjeljak, 18.05.2009.
"Mogu do kraja u Roland Garrosu"
Foto: EPA

Čekao je dugo, još od Basela u završnici prošle sezone, a dočekao je u za njega iznimno povoljnom trenutku, nešto više od tjedan dana prije nego će krenuti u pohod po željeni naslov u Roland Garrosu, jedini na Grand Slam turnirima koji mu nedostaje. Roger Federer nije bio pobjednik na nekom ATP turniru od slavlja u rodnom gradu potkraj prošlog listopada, a sušu je prekinuo pobjedom nad glavnim rivalom u finalu Masters 1000 turnira u Madridu...

Vrijeme će pokazati kolika je stvarna težina pobjede Rogera Federera nad Rafaelom Nadalom i dolaska do naslova na zemlji glavnog španjolskog grada, ali Švicarcu sigurno znači jako puno. Kao i gotovo svi suparnici koji su kralja zemlje izazivali na njegovoj najdražoj podlozi, i on je već zaboravio na osjećaj pobjede nad Nadalom na crvenoj prašini, dosad mu je to uspjelo samo jednom, prije dvije sezone u finalu Hamburga, a u međuvremenu je četiri puta napuštao teren pognute glave - lani u finalu Roland Garrosa bez ikakvog otpora, sa samo četiri osvojena gema.

Nije izgledalo dobro, no sada, nakon što je dočekao i iskoristio svoju priliku u madridskom finalu, Federer ponovno vjeruje. "Mislim da sve sjeda na svoje mjesto, osjetio sam da bi i moglo u posljednjih nekoliko tjedana", kazao je nakon prekida Nadalove serije od 33 pobjede na zemlji: "Ove godine se činilo da se mnogi popravljaju i sustižu me, ali bio sam svjestan da ću iz tjedna u tjedan biti sve bolji na ovoj podlozi... Osjećaj je dobar, veselim se što dolazi Pariz - dok sam prije nekoliko tjedana možda bio malo nesiguran u svoju igru i mogućnost da odem do kraja u Roland Garrosu, sada se to promijenilo."

Nadal je u većini međusobnih susreta postavljao znak "stop", uz pobjede u svih pet ogleda koji su prethodili Madridu, između ostalog, i u finalima tri Grand Slam turnira (Roland Garros, Wimbledon, Australian Open), no to, kako Federer tvrdi, nije predstavljalo osobito opterećenje. Iako se na terenu nije činilo tako, zaista je izgledalo da mu je pobjeda nad Nadalom poseban, redovito i preteški mentalni izazov.

"Bio sam toliko blizu u Wimbledonu i na Australian Openu da mi nije padalo na pamet da pomislim: 'Evo, konačno'. Iako sam gubio, morao sam zadržati vjeru - novinari su mi govorili da je nepobjediv, no nisam želio povjerovati u to što su novinari pričali", nastavio je Federer, koji ipak zna i da je ono najteže, izazov lova na titulu u Roland Garrosu, tek pred njim. Nadala neće poljuljati nedjeljni poraz, i toga je svjestan.

"Prošao je kroz lošije razdoblje tijekom prošle sezone, oporavio se od toga i vratio, ne mislim da će mu biti veliki problem vratiti se nakon ovog poraza", dodao je Federer, koji se nije previše bavio činjenicom da je Nadal u dva meča uoči madridskog finala, četvrtfinalu protiv Fernanda Verdasca i polufinalu protiv Novaka Đokovića, na terenu proveo sveukupno nešto više od šest sati. S obzirom da se igralo dan za danom, od petka do nedjelje, nije se moglo ne osjetiti - koliko god prvi tenisač svijeta bio spreman za svakakve izazove, nije stroj.

Još uvijek ne znamo može li Federer pobijediti svježijeg Nadala u meču na tri dobivena seta na zemljanoj podlozi - jer se to još nikad nije dogodilo. Kakav god bio rasplet u mečevima prije mogućeg susreta u finalu, u Roland Garrosu će Španjolac vjerojatno biti svježiji nego u Madridu s obzirom da na pariškom Grand Slam turniru može računati na dan odmora između polufinala i finala. Koliko mu to može pomoći, vidjeli smo ranije ove sezone na Australian Openu, kad se stigao oporaviti od više od pet sati dugog polufinalnog trilera protiv Verdasca i u finalu imati dovoljno energije da za više od četiri sata pronađe put do pobjede nad Federerom.

Kad se pritom uzme u obzir da je, bez obzira na nedjeljni poraz, i dalje vlasnik većine titula na zemljanim terenima, da još nikad nije izgubio u Roland Garrosu, a ni u Davis Cupu u mečevima na tri dobivena seta na crvenoj prašini, teško je stavljati pod znak pitanja da je Nadal glavni favorit za titulu na pariškom Grand Slam turniru, koja bi mu bila peta u nizu. Od tog tereta neće niti može pobjeći - i sam je rekao da je Madrid bio Madrid, dok je Roland Garros nešto sasvim drugo.

"Jedino važno danas je što i dalje imam 15 naslova na Masters turnirima, a ne jedan više", komentirao je nakon poraza od Federera, dodajući da mu je dosadašnji dio sezone na zemljanim terenima, kada se sve zbroji, bio "kao san".

San je ipak prekinut u nedjelju, barem nakratko, a je li u madridskom finalu presudio umorni Nadal ili eventualni Španjolčev pad forme, ili je raspoloženi Federer napokon pronašao formulu na zemlji, vidjet ćemo jako skoro.

Roland Garros dat će sve odgovore, možda u međusobnom susretu u finalu, a možda i ranije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!