Nogomet

Varteksov gubitnički mentalitet

Ivana Strahija • ponedjeljak, 18.05.2009.
Varteksov gubitnički mentalitet
Foto: Bruno Karadža

Nakon Vinkovaca Besek je i opet neraspoložen. Smatra da se njegovi igrači nikako ne mogu riješiti gubitničkog mentaliteta, u kojem samo u velikim utakmicama daju sve od sebe. Protiv Hajduka? Može. Protiv Cibalije? Ne baš...

"Otkad sam ovdje nama je cilj ostati u ligi. Samo da ne ispadnemo, to je glavno. Mislim da institucija poput Varteksa ne zaslužuje takav odnos ni Uprave ni igrača", bio je na današnjoj konferenciji za novinare ljut Dražen Besek.

Sjeća se vremena kad je stigao, i kad se momčad uistinu borila za ostanak u ligi. Bilo je tada nekakvog žara, nekakve ambicije, želje. Međutim, trebalo je u ovoj sezoni napraviti korak više, letvicu podići i očekivanja staviti na gornji dom tablice. Trebalo je organizacijski posložiti klub, riješiti financijske probleme… Trebalo je…

Varteks danas nema crnu seriju, no gubitnički je mentalitet prisutan: "Ne nedostaje nama borbenosti, to je jednostavno destrukcija. Nije mi jasno kako moji igrači kad gubimo ne pokušavaju izvući što se može, posvađati, pokazati da im je stalo. No, mislim da je to samo preslika stanja u klubu", rekao je Besek, koji je uz to kazao kako ne vidi nikakvu razliku između sadašnje i prijašnje "vlasti" u klubu.

Pokušali smo saznati događa li se što po pitanju organizacije kluba, no dobili smo informaciju da se Izvršni odbor nakon onog prvog sastanka nije sastao. Možemo biti zločesti i reći da je krivo predizborje i mnogobrojne obaveze po tom pitanju, ali nam je vjerojatnija konstatacija kako je to sve pitanje prioriteta. Da, otvorena je istočna tribina za navijače, isto tako je primijećen veći broj ljudi u VIP loži Varteksovog stadiona, no čini se da ugovori igrača još nisu riješeni, a "simpatična" je bila i nedavna eskapada sa Sandrom Bloudekom.

Od ožujka se naime zna da tom igraču treba produljiti radnu dozvolu kao bi mogao igrati, no cijelo je vrijeme situacija odgađana, i opet se čini da se nikome nije dalo baktati s papirima. Možda je netko jednostavno zaboravio, možda se radi o onoj staroj da tko radi taj i griješi, a možda je istina u tome da ako samo par njih radi, nije čudno da griješe, jer je posla zbilja previše. Bloudek nije mogao igrati i jasno je da se takve stvari u dobro organiziranom klubu, varaždinskoj instituciji, brendu grada, ne smiju događati.

Na upit o tome kako je u takvoj sredini raditi, Besek je jasan: "Teško mi je tu biti trener. Sada nam se vraćaju neke stvari koje nismo odradili zimus, a ja k tome ne mogu ni kažnjavati igrače koji nisu na onoj razini koju su dužni dati, jer im nemam od čega oduzeti novac. Svega pet igrača u današnjem sastavu zavređuje biti u klubu, u onakvom Varteksu kakvog ja želim, a to je europski Varteks."

Decidirano je ustvrdio trener kako pitanje rezultata nije pitanje mladih i starih igrača: "Uvijek potenciramo vlastitu mladost, a trebali bismo samo pogledati tko može a tko ne. Mi imamo igrače iz mlađih kategorija, na koje ipak treba čekati i dati im za pravo da osciliraju. Ali, očekujem u svakoj utakmici u koju ih stavim da daju apsolutno sve od sebe, jer se moraju nametnuti. Sadašnji se igrački problemi Varteksa mogu riješiti selekcijom, problemi oko vođenja kluba daju se riješiti većom pozornosti i radom. No, pitanje je – jesmo li spremni toliko uložiti?" , pitao se Besek.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!