Vodeni sportovi

FINA zabranila deset kostima

Mihaela Bradovski • srijeda, 20.05.2009.
FINA zabranila deset kostima
Foto: Davor Sajko

Uoči Svjetskog prvenstva u Rimu koje je na rasporedu u srpnju, svjetska plivačka organizacija zabranila je deset plivačkih kostima dok ih je čak 136 vratila na doradu uoči izdavanja dozvole za korištenje...

Sve veći broj svjetskih rekorda u plivanju natjerali su Svjetsku plivačku organizaciju na strožiju kontrolu plivačkih kostima i time smanjenja uloge tehnologije i povećavanje ljudskog faktora u pomicanju granica. Na posljednjem sastanku objavljeno je kako su pregledana 348 kostima, od čega ih je deset odbijeno, 136 vraćeno na doradu prije izdavanja dozvole, a 202 kostima dobila su dozvolu za korištenje na službenim natjecanjima.

Među deset kostima koji su zabranjeni, čini se nalaze se i dva kostima koja su korištena prilikom obaranja svjetskih rekorda na 50 i na 100 metara slobodnim stilom te FINA još nije potvrdila hoće li ti rekordi biti priznati.

Bousquetov rekord na 50 slobodno

Francuz Frederick Bousquet postao je prvi čovjek koji je išao ispod 21 sekunde na 50 slobodno noseći Italian Jaked 01 model dok je njegov sunarodnjak Alain Bernard prilikom postavljanja svjetskog rekorda na 100 slobodno nosio Arena's X-Glide kostim.

Među onim kostimima koji su odobreni ipak su se našli neki modeli tvrtki čiji su kostimi zabranjeni, a najzastupljeniji kostimi su prema običaju oni tvrtki Speedo, Mizuno, Arena Sport, Asics i Descente.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!