Tenis

Ljubo nije imao sreće

Branimir Korać • petak, 22.05.2009.
Ljubo nije imao sreće
Foto: Kristijan Komarica

Mario Ančić otkazao je nastup na Roland Garrosu, no u ždrijebu muškog turnira imamo trojicu predstavnika. Najlošije je prošao Ivan Ljubičić koji od prvog kola ima vrlo težak posao. Ivo Karlović otvara protiv Lleytona Hewitta dok se ždrijeb nasmiješio Marinu Čiliću...

Ivan Ljubičić bio je igrač kojeg je malo tko želio u prvom kolu Roland Garrosa. No takav je slučaj bio i s Juanom Carlosom Ferrerom, a ždrijeb ih je na kraju spojio te su mnogi nositelji odahnuli. Ne može se reći kako Ljubičić može biti zadovoljan ždrijebom, bez obzira na to što vodi 3-1 u međusobnim dvobojima s Ferrerom i što ima pobjedu iz jedinog dosadašnjeg dvoboja na zemlji.

Ferrero je sjajan igrač na zemljanoj podlozi i bez obzira na formu uvijek je opasan. Ove godine iza sebe ima osvojen turnir u Casablanci na startu zemljane sezone. Ukoliko Ivan prođe Španjolca, u drugom kolu igrat će protiv boljeg iz dvoboja Philippa Kohlschreibera i Bernarda Tomica, a već u trećem kolu čekao bi ga Novak Đoković. Izuzetno težak ždrijeb.

Vezane vijesti

Marin Čilić prošao je puno bolje. Kao 13. nositelj igrat će u prvom kolu protiv pobjedivog Čeha Jana Hernycha s kojim se još nije susretao. Kvaliteta je na Marinovoj strani posebice kada se zna kako Hernych baš i nije igrač koji preferira ovu podlogu. Ove sezone ostvario je tek dvije pobjede u kvalifikacijama Rima dok je u ostalim susretima na zemlji izlazio kao poražen.

Ako apsolvira Čeha kako očekujemo, Čilić će igrati protiv Izraelca Dudija Sele ili nekog iz kvalifikacija dok bi ga u trećem kolu čekao Radek Stepanek. Obzirom da Stepanek nije nepobjediv, Marin bi mogao dogurati i do četvrtog kola gdje bi ga već čekao možda Andy Murray koji će prije toga morati riješiti dio neugodnih protivnika poput Juana Ignacija Chele, Janka Tipsarevića, Alberta Montanesa i Feliciana Lopeza.

26. nositelj u Parizu je Ivo Karlović, a nastup će otvoriti susretom s Lleytonom Hewittom. Hewitt je u dosadašnja tri susreta gubio od Karlovića, no na zemljanoj podlozi nisu nikad igrali. Ove godine Australac je na zemlji igrao četvrtfinale Münchena, ali ima i osvojen Houston koji je igran na "američkoj zemlji".

Pogled dalje u ždrijeb Karloviću bi u drugom kolu donio Denisa Gremelmayra ili Andreja Golubeva dok bi već treće kolo donijelo neprelaznu prepreku Rafaela Nadala.

Nadal će otvoriti Roland Garros protiv nekog iz kvalifikacija, a već četvrto kolo moglo bi donijeti zanimljiv dvoboj Nadal - Ferrer. Čovjek koji je ove sezone u velikoj formi, Fernando Verdasco, kreće protiv Florenta Serre, Gilles Simon za prvog protivnika ima Waynea Odesnika, a Juan Martin del Potro Mickaela Llodru.

Među zanimljivije dvoboje prvog kola može se svrstati i francuski dvoboj Jo-Wilfrieda Tsonge i Juliena Benneteaua. Ostali visokopostavljeni nositelji ne bi trebali imati problema. Đoković kreće protiv Nicolasa Lapenttija, a Roger Federer protiv španjolskog veterana Alberta Martina.

Kod tenisačica u glavnom ždrijebu imamo jednu predstavnicu i to Karolinu Šprem. Ždrijeb je Karolini u prvom kolu donio Australku Jelenu Dokić s kojom je dosad igrala jednom i to 2003. godine u Strasbourgu i upisala pobjedu. Šprem u ovom dvoboju nikako nije bez šanse, ali već drugo kolo donijelo bi joj težak ispit u vidu Elene Dementijeve.

Što se tiče glavnih kandidatkinja za osvajanje Roland Garrosa, prva nositeljica Dinara Safina startat će protiv Britanke Anne Keothavong i tu ne bi trebalo biti problema. Ana Ivanović dobila je Talijanku Saru Errani, Venus Williams igrat će protiv sunarodnjakinje Bethanie Mattek-Sands, Vera Zvonareva protiv Olge Govorcove, a Jelena Janković s Petrom Cetkovskom. Svetlana Kuznecova trebala bi bez problema proći Francuskinju Claire Feuerstein isto kao i Serena Williams Klaru Zakopalovu. Elena Dementieva uoči potencijalnog dvoboja s Karolinom Šprem morat će izbaciti kvalifikanticu.

Roland Garros, prvo kolo, tenisači:
Ivo Karlović (Hrvatska, 26) - Lleyton Hewitt (Australija), Marin Čilić (Hrvatska, 13) - Jan Hernych (Češka), Ivan Ljubičić (Hrvatska) - Juan Carlos Ferrero (Španjolska).

Roland Garros, tenisačice, prvo kolo:
Karolina Šprem (Hrvatska) - Jelena Dokić (Australija).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!