Košarka

Trofejem zasladiti sezonu

Ivor Krapac • ponedjeljak, 25.05.2009.
Trofejem zasladiti sezonu
Foto: Kristijan Komarica

Pravi maraton vodeća dva hrvatska košarkaška kluba doći će svome kraju međusobnim ogledom u finalu prvenstva. Cibona i Zadar su kroz dugu sezonu s puno ambicija i više ili manje uspjeha igrali u NLB ligi, Europi, domaćem kupu i Ligi za prvaka, a za kraj je ostala finalna serija koja, kako smatra trener Cibosa Velimir Perasović, ni jednima ni drugima neće biti laka...

Cibona je u sezoni koja se približila završetku već ostvarila puno dobrog, s nastupom u drugom krugu Eurolige, finalom NLB lige, osvajanjem Kupa Krešimira Ćosića i prvim mjestom Lige za prvaka. Nakon dvokoraka u polufinalnoj seriji protiv Splita CO, slijedi prilika za "šlag na tortu", povratak domaćeg naslova u Zagreb u sudaru s glavnim rivalom i braniteljem titule prvaka.

"Dvije momčadi koje su igrale najkonstantnije u prvenstvu Hrvatske su potpuno zasluženo došle u finale", najavio je Velimir Perasović početak finalne serije, uz prvu utakmicu u utorak u 18,30 sati u Draženovom domu: "Ove sezone smo imali situaciju da smo u Zagrebu gubili od Zadra, ali smo i dobivali u Zadru. Svjesni smo težine posla koji nas čeka i snage protivnika, znamo da neće biti nimalo lako ni u jednoj utakmici."

Vezane vijesti

U zagrebačkoj prvoj Ciboni bi moglo biti još malo teže s obzirom da će Vedran Vukušić izostati zbog bolnih leđa, dok je ozlijeđeni Robert Troha pod velikim upitnikom. Perasovićeva rotacija je pored toga ionako opterećena zbog pravila o najviše dva stranca na parketu, trener Cibosa sutra će se morati snaći s onim što ima.

"Evidentno je da sada nismo u najboljoj formi u kakvoj bismo željeli biti, ali nismo ni daleko", kazao je Peras o stanju svoje momčadi pri kraju iscrpljujuće sezone, dodajući da će u finalu probati izvući sve što je ostalo. Pritom nije prihvatio teoriju da Cibona dočekuje finale bez većeg opterećenja, za razliku od Zadra.

"Teško je očekivati 3-0"

Prva utakmica bit će samo prvi korak u finalnoj seriji koja će, po Perasovićevim očekivanjima, teško završiti "trokorakom".

"Nisam Nostradamus da bih predvidio kako će ispasti, najvažnije mi je da mi dobijemo. No, s obzirom na malu razliku u kvaliteti između momčadi, teško je očekivati da će biti 3-0 na bilo koju stranu, realnije je da bude više utakmica."

"I mi ćemo osjetiti pritisak ako ne osvojimo prvenstvo, to je svugdje isto. Istina je da smo napravili ono zbog čega smo praktički stvorili ovu momčad, ostat ćemo u Euroligi, ali kad dođeš u finale i ne osvojiš ga, ostaje gorak okus. Ne želimo imati gorak okus na kraju sezone, želimo osvojiti trofej."

Cibonin trener nije se posebno vraćao na ranije ovosezonske dvoboje sa Zadrom, pa ni nedavni u Zagrebu potkraj Lige za prvaka, kada se nakon utakmice sa suparničkim kolegom Zmagom Sagadinom porječkao oko toga tko je igrao žešće i prljavije: "Nemam apsolutno nikakvih problema s tim što je bilo, svatko se bori za svoje interese, pa i ja za svoje - evidentno je da Zadar igra čvrstu i mušku košarku, igramo i mi, mislim da to dosad nije izašlo izvan sportskih granica i očekujem da će tako i ostati. Na terenu može biti kavgi i čarki, ali to je u žaru borbe, obje momčadi žele osvojiti titulu, a to se postiže samo pobjedama."

Perasu i njegovim igračima trenutno je u mislima jedino prva utakmica: "Ona je sada ključna, trebamo je dobiti da imamo mir i ne izgubimo prednost domaćeg terena, a da ujedno bacimo pritisak na Zadar da mora pobijediti u sljedećoj utakmici. Teško je govoriti o ključu u cijeloj seriji, vidjet ćemo stanje nakon prve utakmice - važno je da ne bude ozljeda, da igrači imaju mentalnu čvrstinu i da znaju da jedan poraz ne znači i poraz u seriji. Do tri pobjede je dug put."

Glavne snage Ciboninog protivnika se znaju. Od dolaska Zmage Sagadina, Zadrani su stavili veći naglasak na obranu, dominantni su u skoku na oba kraja terena, što će, po Perasovićevoj najavi, Cibona pokušati anulirati boljim zagrađivanjem u obrambenom skoku, na čemu su dosta radili u pripremi. No, sa Sagadinovim dolaskom Zadar je dosta toga promijenio i u napadu.

"Stipčević, koji im je ranije bio motor momčadi, više nije toliko izražen. Sada imaju puno raznovrsniju igru, više napada sa spuštanjem lopte na visoke igrače za unutarnju igru Boise, Gečevskog ili Ružića, puno situacija za šut Rančića, a zadržali su i pick&roll, ali više nije primarno oružje koje koriste u 70 % napada, kao što je bilo u jednom dijelu sezone", zaključio je Perasović.

Hoće li Cibona u potrazi za pobjedom nad glavnim rivalom u utorak moći računati na podršku s tribina, zasad je "u magli", no Peras se nada da će to biti slučaj: "Ne znam kakve su navike naših navijača, ali nama bi bilo drago da bude ljudi koji će doći navijati za nas. To je lijep osjećaj, imali smo ga nekoliko puta ove sezone i puno bolje smo igrali u utakmicama u kojima smo imali punu dvoranu. Ne vjerujem da će ovog puta biti puna, ali nadam se da neće biti osjećaj kao da svi navijaju za Zadar."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!