Rukomet

European Beach handball Masters - sudar najboljih

Sportnet • utorak, 26.05.2009.
European Beach handball Masters - sudar najboljih

Približava se najveći izazov za klupski rukomet na pijesku. U suradnji s zagrebačkim klubom Detono donosimo vam detaljni pregled ekipa koje će tražiti titulu najboljih.

Ovog vikenda grčki otok Krf će postati poprištem gdje će se susresti ponajbolje ekipe Starog kontinenta u rukometu na pijesku. Na ovom izuzetno cijenjenom natjecanju boje Hrvatske predstavljat će i muška i ženska ekipa Akademskog kluba rukometa na pijesku Detono Zagreb.

Naime, obje naše ekipe su, na temelju prošlogodišnjih rezultata, ostvarile pravo sudjelovanja na Mastersu. U nastavku teksta donijet ćemo i kratak pregled ostalih ekipa.

ŽENE:

Euronics Nagyatad (Mađarska): Ekipa prepuna mađarskih reprezentativki u rukometu na pijesku definitivno spada u uži krug favorita za osvajanje medalje. Prošle godine su naše sjeverne susjede osvojile Masters koji se igrao u Valenciji. Dvije godine prije toga su također igrale finale. Kao što se i iz rezultata može zaključiti, upravo su Mađarice perjanice ženskog klupskog rukometa na pijesku posljednjih godina i realno je za očekivati da će i ove godine igrati bitnu ulogu u krojenju vrha poretka.

Vipren Cadiz (Španjolska)- Ekipa koja dolazi iz "najpjeskaškijeg" grada (u zadnjih 6 godina organizirano i europsko i svjetsko prvenstvo u rukometu na pijesku) je po prvi puta na završnom natjecanju najboljih ekipa. No, osokoljene uspjehom španjolske reprezentacije (2 igračice Vipren Cadiza su i u nacionalnoj selekciji), zasigurno dolaze s ozbiljnim namjerama kako bi pomrsile račun ostalim favoritima. Definitivno ekipa koja bi mogla iznenaditi i otići daleko.

Flying Kangaroos (Njemačka)- Njemice su, uz Mađarice, ekipa koja je u posljednje vrijeme ostavila najviše traga u ženskom rukometu na pijesku. Osvajačice Mastersa prije dvije godine učinit će sve kako bi pehar namjenjen najboljoj ekipi vratile u Njemačku. Sudeći po kvaliteti igračica koje nastupaju za ovu poznatu njemačku ekipu, medalja bi trebala biti realnost. No,budući da je rukomet na pijesku izuzetno nepredvidljiv sport, sve opcije su moguće.

Gore nabrojanim favoritkinjama predstoji grčevito dokazivanje na Krfu prvenstveno protiv pritajenih favorita poput Detono Zagreb, Beach girls, Playadettes Luzern.

Detono Zagreb (Hrvatska): Drugo pojavljivanje na Mastersu ujedno će biti i pravi ispit za zagrebačku momčad. Svjesna situacije u kojoj nisu izraziti favoriti, ekipa će moći bez ikakvog psihološkog pritiska odigrati ovaj izrazito jaki turnir. Ukoliko odigraju kako znaju, polufinale, pa čak i osvajanje medalje bi moglo postati stvarnost.

Beach girls (Mađarska) – Nakon godine "posta" Mađarice se ponovno vraćaju na veliku scenu. Raspored u grupi nije im išao na ruku, no bez obzira na to također spadaju u red ekipa koje mogu napraviti velike stvari, ali isto tako i proći nezapaženo.

Playadettes Luzern (Švicarska) - Ogromno iskustvo koje navedena ekipa posjeduje moglo bi ih napokon dovesti do zapaženog rezultata. Naime, ekipa iz Luzerna godinama već predstavlja i Švicarsku na velikim natjecanjima, no dosad nisu imale značajnijeg rezultata iako im znanja ne nedostaje. Ukoliko ih malo posluži sreća spremne su za velike stvari.

Avant garde (Grčka)- Najbolja grčka ekipa na turnir je došla putem pozivnice organizatora i najveća je nepoznanica samog natjecanja. Iskreno sudeći po prijašnjem poznavanju spomenute ekipe, nemaju dovoljnu kvalitetu za vrhunske rezultate, no, s obzirom da Grčka poprilično ulaže u ovaj sport, ne bi bilo ništa čudno da i Grkinje ostvare povoljan rezultat te se visoko pozicioniraju.

Promilky (Češka)- prvo pojavljivanje češke ekipe će im biti od iznimnog značaja za skupljanje prijeko potrebnog iskustva, no za ozbiljniji rezultat će, po osobnom mišljenju, morati pričekati minimalno do slijedeće godine.

MUŠKI:

Axa beach stars Budapest (Mađarska)- Spomenutoj ekipi osvajanje medalja na ovom natjecanju je jednostavno u krvi. Prije tri godine osvajači najprestižnijeg turnira, prošle godine također osvojen naslov. Logičan slijed je očekivati od Mađara opetovanu borbu za kolajne.

Balomano Playa Barbate (Španjolska)- Spoj umjetničkog rukometa na pijesku prepunog atraktivnih poteza te izvrsnih rezultata proteklih godina na čelu s omalenim markerom Tomasom Ramirezom, donio im je status među pjeskaškim ekipama kojeg i danas uživaju. Rukomet na pijesku kojeg oni prakticiraju u potpunosti slijedi glavno načelo rukometa na pijesku a to je fair play, te su očarali gledatelje prilikom nastupa. Definitivno jedni od favorita za osvajanje ovogodišnjeg izdanja Mastersa.

Detono Zagreb (Hrvatska)- Prošlogodišnji prvaci Hrvatske svoj nastup na Mastersu su zaslužili između ostalog i brojnim osvojenim međunarodnim i inozemnim turnirima. Prijeko potrebno iskustvo nakupljano je dovoljno dugo te bi ovaj Masters mogao biti prilika da se kapitalizira dobar rad i višemjesečno treniranje. S obzirom da Detonatori putuju u svom nominalno najjačem sastavu, za pretpostavljati je da spadaju u uži krug ekipa koje će se boriti za najvišu stepenicu na postolju.

Letenye Beach handball team (Mađarska) - S obzirom da je Axa prošle godine ostvarila izravan plasman na Masters, tako je omogućila Mađarskoj još jedno mjesto među najboljom osmorkom. To mjesto je prigrabila ekipa Letenya, kojoj je Grčka ostala u lijepom sjećanju s obzirom da su prije tri godine dogurali do finala u grčkoj Paraliji (mjesto odigravanja Mastersa prije tri godine). Uglavnom, ukoliko dođu u najjačem sastavu, za očekivati je veliku borbu za pobjedničko postolje protiv gore navedenih ekipa.

Ostale ekipe su relativna nepoznanica te je svaki sud o njima donesen izričito na temelju subjektivnih ocjena.

Freunde der Sonne (Njemačka)- Jedino međunarodno predstavljanje navedena ekipa imala je Švicarskoj gdje je dogurala do finala EBT (European beach handball tour) turnira u Einsiedelnu. No, na veliku scenu još nisu imali prilike stupiti te je za očekivati kako će im eventualni prolazak u finale biti definitivno veliki uspjeh-no za nekakav konkretan sud morat ćemo pričekati sam početak turnira i prve utakmice.

Mega Sport/OMCJ (Portugal)– Portugalcima je ovo također prvi nastup na Mastersu. Iako su i prošle godine imali svog predstavnika (Arsenal de Canellas) ove godine je ekipa Mega Sporta zaslužila pravo poziva na Masters. Također je nezahvalno donositi sudove o njihovoj igri s obzirom da autor ovog članka nije pronašao nikakvih relevantnih podataka o njihovoj dosadašnjoj igri.

Metalloplastiki (Grčka)- Dugogodišnja ekipa koja se bavi rukometom na pijesku je najbolja grčka ekipa koju ta zemlja u ovom trenutku može ponuditi. Hoće li to biti dovoljno za neke veće rezultate, ostaje nam za vidjeti.

TSHV Camelot (Nizozemska)- Još jedni debitanti ovog prestižnog natjecanja. S obzirom da rukomet nije najpopularniji sport u Nizozemskoj treba pohvaliti rad entuzijasta iz Studentskog kluba Camelot koji svojim zalaganjem pridonose popularizaciji rukometa na pijesku u Zemlji tulipana. Eventualni pozitivan rezultat bi im još više pomogao u tome, no, da li će u toj nakani i uspjeti ostaje nam za vidjeti uskoro.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Rukomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!