Automoto

Rossi favorit na svojoj stazi

Matej Milanović • srijeda, 27.05.2009.
Rossi favorit na svojoj stazi
Foto: EPA

Sljedeća utrka MotoGP sezone, peta po redu, vozit će se na Mugellu u Italiji. Valentino Rossi niz godina dominira ovom utrkom i za očekivati je da će se u nedjelju vratiti na vrh ljestvice. Ostalima vrlo vjerojatno preostaje borba za drugo mjesto...

Peta utrka MotoGP sezone bit će održana ovog vikenda u Italiji, na stazi Mugello. Na tom su se mjestu utrke počeli voziti već 1914., a današnja staza izgrađena je 1972. Šesnaest godina kasnije stazu je kupio Ferrari koji ga i dan danas koristi za testiranja.

Na ovoj stazi vozile su se različite automoto discipline, a svakako je najvažnija upravo Svjetsko prvenstvo u motociklizmu. Pista je duga 5425 metara i ima 15 zavoja. Na nedjeljnoj utrci vozači MotoGP-a odvozit će 23 kruga.

Za vjerovati je da će tribina na kojoj se okupljaju zaljubljenici u Ducati i ove godine prirediti pravi spektakl, a isto se može očekivati i od Valentina Rossija.

Mugello se s punim pravom može smatrati njegovim domom. Ne zato što je Talijan rođen blizu staze, već zbog toga što je osvojio zadnjih sedam Velikih nagrada Italije. Na toj stazi nitko mu nije ravan i sve osim pobjede Doktora bila bi prvoklasna senzacija.

Rossi se nadao da će u Mugellu imati priliku ostvariti stotu pobjedu u karijeri, no očajan nastup u Le Mansu spriječio ga je u tome, budući da je još uvijek na 98 uspjeha.

Aktualni prvak svijeta osjeća pritisak pred utrku, ali je i iznimno motiviran: "Voziti na Mugellu je za mene posebno, ali svake godine postaje sve teže i teže održavati moju seriju. Osjećam pritisak. No, s druge strane, navijači su uvijek odlični i daju mi dodatnu motivaciju koji mi pomaže da vozim bolje nego što bih inače."

Rossi se ipak nada da će bez obzira na pritisak i ove godine scenarij biti onaj od prošlih godina, posebno nakon katastrofe u Le Mansu: "Nadam se da će ove godine ponovno pobijediti, jer mi nakon Le Mansa stvarno treba dobar rezultat. Bilo je razočaravajuće u Francuskoj, ali dogodi se loš dan. Sve što je mogli poći krivo, pošlo je krivo. Nadam se da smo tamo ispucali svu nesreću i da će ovdje sve biti u redu."

Njegov veliki rival, Casey Stoner jedva čeka utrku na kojoj je doživio nekoliko predivnih trenutaka: "Jedva čekam da se ponovno utrkujem na Mugellu. To je staza na kojoj sam uvijek imao dobre rezultate i na kojoj sam doživio neke nezaboravne trenutke. Moji prvi pole u karijeri 2003. godine te prvi pole na Ducatiju, 2007., iako smo u toj utrci ostali bez postolja."

Australac je uvjeren da se može boriti za visoka mjesta i nada se da će moći osvojiti velik broj bodova. Ipak, svjestan je da će Talijani biti posebno motivirani na ovoj stazi: "Prošle sam godine bio drugi i obzirom na napredak od tada mislim da se to može ponoviti. Bit će teška utrka jer je ove godine prvenstvo jako ujednačeno, a i svi domaći vozači bit će dodatno motivirani. No i ja volim Mugello. To mi je jedna od omiljenih staza. Navijači su izvrsni i ja se nadam u dobar rezultat jer je ovo ipak domaća utrka Ducatija."

Daniel Pedrosa zadovoljan je fizičkim stanjem i, iako smatra da ga na Mugellu očekuje teška utrka, spreman je za borbu:"Mislim da će ovo biti naporna utrka jer je to domaća staza za mog timskog kolegu i za mnoge moje rivale. Uz to, mnoge momčadi testiraju ovdje. Ali, ja sam spreman za izazov. Treba nastaviti raditi kao do sada i izvući maksimum iz motora."

Drugi Španjolac, Jorge Lorenzo, prije Le Mansa smatrao je da više nema šanse postati prvakom svijeta, a nakon utrke zauzeo je prvo mjesto na ljestvici. Lorenzo je svakako među kandidatima za postolje, tim više što obožava Mugello: "Mugello je uz Phillip Island najljepša staza u kalendaru. Volim je. Uz to imam veliko samopouzdanje nakon dobre vožnje u Le Mansu. Imali smo nekoliko jako čudnih utrka zbog vremenskih uvjeta i nikad ne bih pomislio da mogu nadoknaditi 24 boda zaostatka u jednom vikendu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!