Ostali sportovi

Odbojkaši po čudo u Slovačku

Matej Milanović • četvrtak, 28.05.2009.
Odbojkaši po čudo u Slovačku

Od petka pa do nedjelje muška odbojkaška reprezentacija Hrvatske u slovačkom će Popradu tražiti plasman u zadnji krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. Uz Slovačku, Njemačku i Bjelorusiju Hrvatska će trebati zauzeti jedno od prva dva mjesta za nastavak kvalifikacija...

Od sutra pa do nedjelje u slovačkom Popradu održat će se kvalifikacijski turnir za Svjetsko prvenstvo u odbojci koje će se iduće godine održati u Italiji. Naši nastupaju u skupini u drugoj fazi kvalifikacija. Za prolaz u treću i završnu fazu kvalifikacija potrebno je zauzeti jedno od prva dva mjesta.

Hrvatska će na turniru nastupiti u pomalo šarenom sastavu. Najboljih igrača nema, no između ostalih na listi od 19 igrača pojavljuju se Šime Vulin, Mario Zelić koji je ove godine s Latinom izborio prvu talijansku ligu, Roko Sikirić te Jurij Boriskijević.

Protivnici naših bit će domaćini iz Slovačke, Bjelorusi i Njemci. Slovaci su prošle godine izborili nastup na Europskom prvenstvu koji će se ove godine održati u Turskoj te su osvojili Europsku ligu.

Domaćini će svakako biti iznimno težak protivnik, kako zbog domaće atmosfere, tako i zbog kvalitete. No, imaju dosta problema s ozljedama, što bi moglo biti od pomoći našim reprezentativcima. Polovica reprezentacije im igra u inozemstvu, a trojica s liste nastupaju u Italiji.

Bjelorusi su od troje protivnika najslabiji protivnik i oni nam ne smiju predstavljati problem ukoliko želimo imati nekakve šanse za treći krug kvalifikacija. Gotovo svi igraju u domaćem prvenstvu, a tek iskače Aleh Ahrem koji igra u viceprvaku Europe, Iraklisu.

Da bi uopće došli na ovaj turnir morali su proći prvu fazu koju su igrali u Sheffieldu. Tamo su porazili s 3:2 Izraelce i sa 3:1 domaću Veliku Britaniju i prvim mjestom došli do Poprada.

Glavni favorit na turniru je Njemačka. Najbitniji podatak je da za njih neće nastupati Christian Pampel, novopečeni prvak Italije sa Piacenzom. Ipak i bez njega Nijemci, koji su igrali i u Pekingu na Olimpijadi, ne bi smjeli imati velikih problema u ovoj skupini. To znači da će se preostale tri reprezentacije vjerojatno boriti za drugo mjesto.

Kolikogod to izgledalo čudno moglo bi ispasti bolje završiti drugi nego prvi u skupini. Naime, prvo mjesto u skupini vodi na turnir u Poljsku gdje će osim aktualnih viceprvaka svijeta sigurno igrati i Francuska, još jedna vrhunska reprezentacija. S druge strane, eventualno drugo mjesto donijelo bi kao protivnike Rusiju i prvu i treću momčad iz skupine H (Češka, Finska, Ukrajina, Belgija, Crna Gora).

Daleko od toga da bi to bila jednostavna skupina, no budući da će se iz te završne faze na Svjetsko prvenstvo plasirati prvo dvoje vjerojatno je bolje za drugo mjesto se nadigravati s Finskom, Ukrajinom ili Češkom nego sa Francuskom i Poljskom.

Što se samog turnira u Slovačkoj tiče, naše odmah sutra očekuje najteži protivnik, Njemačka. Vjerojatno ključni dvoboj bit će odigran u subotu kada nas očekuje Slovačka. Pobjeda protiv domaćina širom bi otvorila vrata treće faze, poraz bi ih gotovo sigurno definitivno zatvorio.

Kvalifikacije za SP 2010., Drugi krug, Skupina E, Poprad:
29.05. Hrvatska - Njemačka (16:30h)
29.05. Slovačka - Bjelorusija (19h)
30.05. Bjelorusija - Njemačka (16:30h)
30.05. Slovačka - Hrvatska (19h)
31.05. Hrvatska - Bjelorusija (15h)
31.05. Njemačka - Slovačka (17:30h)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!