Automoto

Sjajni Stoner zaustavio Rossija

Maja Giljanović • nedjelja, 31.05.2009.
Sjajni Stoner zaustavio Rossija
Foto: EPA

Drugu utrku zaredom nakon Velike nagrade Francuske u Le Mansu odlučilo je bolje snalaženje u dramatičnim okolnostima koje je i u Mugellu, naime, zakomplicirala kiša. Casey Stoner je trijumfirao u škakljivim uvjetima ispred dvije Yamahe što u prijevodu znači da je u Toskani prekinuta dominacija Valentina Rossija...

80.000 navijača priželjkivalo je trijumf svog ljubimca Valentina Rossija kojim bi Il Dottore upisao i osmu uzastopnu pobjedu u Mugellu (šestu na Yamahi nakon prve dvije na Hondi). Ni ambicije 30-godišnjaka nisu bili ništa manje, ali pripremljeno je slavlje pokvario party-breaker Casey Stoner.

Australac je Ducatiju donio prvu pobjedu u Mugellu u povijesti - kolika-tolika zadovoljština Talijanima - trijumfom ispred Jorgea Lorenza na drugom i Rossija na trećem mjestu.

Bivši (2007.) je svjetski prvak ubilježio drugu ovosezonsku pobjedu nakon trijumfa u Kataru i nakon pet utrka ispred Lorenza i Rossija preuzeo vodstvo u ukupnom poretku MotoGP-ja s četiri odnosno devet bodova prednosti.

U Mugellu smo svjedočili dvjema utrkama - prvoj na mokrom i drugoj koja je startala u 10. krugu kad su započeli ulasci u boxove, promjene motora i prelasci na slickove. Prvi dio je obilježio katastrofalan start pole-mana Lorenza (pao je Španjolac na osmu poziciju) i odlični Andrea Dovizioso, Chris Vermeulen i Marco Melandri, a drugi uzaludno traćenje vremena Lorenza i Rossija nakon promjene motora kad su tri kruga bacili u vjetar tavoreći na petom i šestom mjestu.

Uto je briljantni Stoner nakon izlaska iz boxa podizao prednost i koliko god su Yamahe u finišu izgledale jače, nisu uspjele nadoknaditi izgubljeno u borbi s Melandrijem, Capirossijem i Doviziosom.

Top 5 su kompletirala još dvojica Talijana - jedno vrijeme obojica na prvom mjestu - Dovizioso (Repsol Honda) koji je podij još jednom ispustio u posljednjem krugu na četvrtom te Capirossi (Suzuki) na petom mjestu, dok je sedma pozicija Jamesa Toselanda (prvi je prepoznao optimalan trenutak za promjenu motora) Britančev (Tech3Yamaha) najbolji ovogodišnji rezultat.

Dani Pedrosa naprotiv vikend u Italiji neće pamtiti po dobrom. Španjolac je u petak na prvom treningu ozlijedio kuk, danas je izletio u 14. krugu, iznesen je na nosilima i upitno je hoće li biti spreman nastupiti za 15 dana u Barceloni na svom Grand Prixu u Kataloniji (23-godišnjak je rođen u 20-tak kilometara udaljenom Sabadellu).

Drugu ovosezonsku pobjedu upisao je, a u najslabijoj klasi do 125 kubika, ispred Nicolasa Terola i Bradley Smith, dok je u srednjoj (250ccm) trijumf u posljednjem krugu ispred Marca Simoncellija izvojevao Mattia Pasini.

Velika nagrada Italije:
1.Stoner (Australija, Ducati) 45:41.894
2.Lorenzo (Španjolska, Yamaha) +1.001
3.Rossi (Italija, Yamaha) +2.076
4.Dovizioso (Italija, Repsol Honda) +2.129
5.Capirossi (Italija, Suzuki) +3.274
6.Edwards (SAD, Tech3Yamaha) +24.451
7.Toseland (Velika Britanija, Tech3Yamaha) +25.621
8.De Puniet (Francuska, LCR Honda) +26.046
9.Canepa (Italija, Pramac Racing) +31.815
10.Vermeulen (Australija, Suzuki) +34.814
11.Melandri (Italija, Hayate Racing) +35.090
12.Hayden (SAD, Ducati) +39.122
13.Kallio (Finska, Pramac Racing) +52.462
14.Elias (Španjolska, Honda Gresini) +52.478
15.De Angelis (San Marino, Honda Gresini) 1 krug

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!