Rukomet

"Reprezentacija je svetinja"

Vedran Attias • ponedjeljak, 01.06.2009.
"Reprezentacija je svetinja"
Foto: Davor Sajko

Uoči posljednje četiri kvalifikacijske utakmice koje su ovaj mjesec pred našom reprezentacijom, izbornik Lino Červar objavio je popis igrača na koje računa u tim dvobojima od kojih se dva igraju u Zadru...

Nakon završetka nacionalnog prvenstva, pred nama je ponovno - Hrvatska rukometna reprezentacije. Našu momčad u lipnju očekuje završetak kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2010. koje će se održati u Austriji. Hrvatska će odigrati četiri utakmice i to protiv Finske, Mađarske, Slovačke i Grčke, a naravno da ćemo u sva četiri dvoboja ići po - pobjedu.

Izbornik Lino Červar detaljno je opisao program priprema i utakmica koje su pred reprezentacijom: "Okupljanje je 5. lipnja, tri dana ćemo se zadržati u Zagrebu kada odlazimo u Helsinki gdje nas čeka Finska. 10. se momčad vraća i odmah ide u Zadar gdje nas 14. čeka Mađarska, a potom 17. Slovačka. Nakon toga se momčad vraća u Zagreb da bi se išlo u Grčku gdje našu momčad 21. čeka istoimeni domaćin."

Naravno, najviše je okupljene novinare zanimao popis kandidata pa je izbornik rekao igrače na koje računa: golmani: Alilović, Losert, Šunjić; lijeva krila: Vukić, Ninčević; desna krila: Zrnić, Horvat; pivoti: Vori, Musa; vanjski igrači: Lacković, Tonči Valčić, Bičanić, Gojun, Duvnjak, Balić, Kopljar, Miljak i Buntić.

S obzirom na napornu sezonu, nije bilo lako složiti spremnu momčad: "Buntić ima povredu lakta dok niti Lacković nije 100 posto, no nadam se da će oni biti spremni, u suprotnom - uključit ćemo neke druge igrače." Ozljede i umor su problem koji ne muči samo našeg izbornika: "Svi izbornici imaju problema jer je sezona bila jako naporna za sve igrače zbog brojnih natjecanja pa su igrači dosta umorni te zbog toga trebamo osvježiti i mobilizirati kompletnu reprezentaciju kako bi preostale četiri utakmice odigrali kako treba da se pojavimo u Austriji."

Ići u Austriju je prioritet, no prvo mjesto u skupini je ipak glavni cilj: "Naravno da je prvi zadatak tamo otići, no cilj je biti prvi u našoj grupi što znači - dobiti sve. S time da Mađare moramo dobiti s više od dva razlike kako bi u Austriju došli sa autoritetom - kao pobjednici skupine. Nikako ne smijemo misliti kako nas čekaju lagane utakmice jer se razlika mora dokazati na igralištu i ja očekujem, kao i uvijek, kompletnu mobilizaciju i uspješne nastupe."

Što se tiče organizacije domaćih utakmica, informacije je dao glavni tajnik Damir Poljak: "Dvije domaće utakmice, 14. i 17., igramo u Zadru i na tome im se zahvaljujem. Tamo smo bili izuzetno zadovoljni i prijemom i navijanjem te ovim putem ponovno pozivamo sve navijače da nam dođu i pruže potrebnu pomoć u ostvarivanju cilja. U Višnjiku ćemo igrati dvije možda i najbitnije utakmice."

Kada je u pitanju Zadar, izvršni dopredsjednik saveza Zoran Gobac također se nada pravoj atmosferi: "Zadar nije izabran slučajno. Mi se još nismo plasirali na Europsko prvenstvo i naš cilj su četiri pobjede i ne smijemo si dozvoliti niti jedan kiks kako bi u Austriju otišli s broja jedan. Izbornik je rekao igrače na koje računa i samo se nadam da neće biti neopravdanih otkaza." U Višnjiku se očekuju i navijači Mađarske: "Što se tiče navijača, Mađari su već nekoliko puta pitali za karte tako da računamo i na njihov dolazak."

Trener reprezentacije Slavko Goluža bio je kratak: "Stvari su kakve jesu - sezona je bila duga, a pred nama je malo vremena. Veliki motiv imamo i samo nam treba zdravlja da svi odrade pripreme kako treba, a pred punim dvoranama će sigurno biti užitak igrati."

Nije bilo puno pitanja nakon što je novinarima više - manje sve izloženo, no jedno od rijetkih - utječe li neizvjesna klupska situacija na Duvnjaka i Balića, uzrujalo je izvršnog dopredsjednika Saveza: "Kakve to ima veze s reprezentacijom?", rekao je Gobac i dodao: "Reprezentacija je njima svetinja i tako se trebaju ponašati."

Tu je i izbornik Červar osjetio potrebu nešto dodati pa je rekao: "Reprezentacija je svetinja i nikoga nećemo i ne bi trebali moliti da igra. Svi znamo što znači igrati za svoju državu i to je zaista privilegija, a ako se netko osjeća drukčije - očito je ostario i treba uzeti nekog drugog", dodao je izbornik Červar pritom ne spominjajući nikoga konkretno i tako zaključio još jednu, uvijek zanimljivu, konferenciju za novinare Hrvatske rukometne reprezentacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!