Nogomet

Iz Varaždina se gleda Čakovec

Borna Rupnik • srijeda, 03.06.2009.
Iz Varaždina se gleda Čakovec
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Sesvetska Croatia ove se godine pokazala najlošijom momčadi hrvatskog nogometnog prvenstva, a za kakvu-takvu kaznu morat će u dodatne kvalifikacije za ostanak u prvoj ligi. Tamo će se u dvije utakmice sučeliti s Međimurjem, a u svakom će slučaju na odmor tek deset dana poslije svih ostalih...

Nakon 33 odigrana kola odmor nije zaslužila jedino Croatia iz Sesveta, koju 7. i 11. lipnja čeka doigravanje za posljednje mjesto u nezgrapnom prvoligaškom društvu iduće godine. Međutim, mora se priznati da su nakon što su se već odavno pomirili sa samim dnom, dobro tempirali formu. Protiv Zagreba i Zadra nisu izgubili, a nužnu dozu samopouzdanja ubrizgali su jedinom (!) proljetnom pobjedom protiv Varteksa.

Na n-tom "domaćem" terenu u Varaždinu nogometaši Milana Đuričića u potpunosti su iskoristili sve promašaje Varaždinaca, pogodili sve što je trebalo i upisali tri boda koja matematički nemaju nikakvog značaja, ali će umnogome popraviti atmosferu u sesvetskoj svlačionici. Đuričić se tako polako pokazuje kao dobar potez predsjednika Zvonimira Zubaka, premda je potpuno rastrojenu momčad preuzeo u gotovo beznadnoj situaciji.

Na Varteksovom si je stadionu ponovno dopustio luksuz eksperimentiranja sa sastavom i vjerojatno dobio neke konačne odgovore prije odlučujućih ogleda s Međimurjem. Obrambeni igrači, prvenstveno Stipe Glasović, upisali su novi plus jer je Marko Šimić kapitulirao tek nakon neobranjivog udarca Saše Hojskog, a Đuričić je testirao i formu oporavljenih udarnih napadačkih igli. Stjepan Jukić odužio se pogotkom, dok je Antun Palić, što je najbitnije, zaigrao.

Kvalitetno se predstavio Martin Šaban, koji je polusezonu uglavnom provodio u sjeni, a Marko Guja hvata kontinuitet i mogao bi biti velika ispomoć Sesvećanima u preostala dva susreta. S obzirom da je Croatia pobjedu u Varaždinu ostvarila bez standardnih prvotimaca i najčvršćih oslonaca poput Marija Čuture, Jasmina Agića, Renata Pilipovića, Aljoše Vojnovića, Artima Pollozhanija i kapetana Saše Musa, čini se da Zubak i Đuričić imaju sasvim solidne temelje za optimizam uoči dodatnih kvalifikacija.

No, jedno je igrati "pripremne" utakmice bez rezultatskog imperativa, a drugo u izravnim obračunima odlučivati o nastavku prvoligaškog života. Naime, Croatia je gotovo svaki puta dok je imala izglede izbjeći posljednje mjesto na ljestvici zakazala, dok su najbolje igre pružali tek pošto su i teoretski zacementirali dno.

Stoga će Đuričić prije nedjelje prvenstveno morati raditi na psihičkoj pripremi i slaganju idealne prve jedanaestorice kako bi od sijaseta oprobanih igrača odabrao one koji uistinu mogu pružiti najviše u zahtjevnim uvjetima jer Međimurci nisu nimalo neambiciozni, ali tako se Croatiji nudi pravi ispit njihove stvarne vrijednosti. Na jesen su pokazali mnogo više od očekivanog, ali proljeće je unatoč nedavnom uzletu bilo jedna velika crna rupa i zato će biti posebno zanimljivo vidjeti kakvo će lice pokazati u ključnim ovosezonskim dvobojima.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!