Nogomet

Kako su igrali igrači Dinama?

Vedran Attias • srijeda, 03.06.2009.
Kako su igrali igrači Dinama?
Foto: Kristijan Komarica

Nakon sezone u kojoj je Dinamo obranio prvenstvo i Kup te u Europi došao do skupina Lige Uefa, pokušali smo ocijeniti kakvu su godinu odradili igrači Dinama. Tko je nadvisio očekivanja? Tko je od mladih igrača imao najveće zasluge za nove trofeje? Tko je od iskusnih povratnika pogodak te koji se od stranaca najbolje snašao i najviše pokazao?...

VRATARI:

Tomislav Butina:: +

Nakon što je imao velikih problema s ozljedama glave u prvom dijelu sezone, ista ga nesreća nije pratila u nastavku koji je odradio vrlo dobro. Dinamo nije dobio puno golova u nastavku prvenstva (osam) čemu je pridonio i prvi vratar Dinama. Naravno, opći dojam Butinine sezone na golu Dinama itekako popravlja uzvratna utakmica finala Kupa kada je obranama jedanaesteraca Rossi i Andriću donio Dinamu trofej.

Ivan Kelava: o+

U već spomenutom prvom dijelu sezone, Kelava je dobio dosta prilika braniti vrata Dinama i radio je to - solidno. S jedne strane imao je sreće što mu je ozljeda Butine otvorila vrata, no s druge strane i on je imao "otvorena vrata" jer je branio u prvom dijelu sezone, dijelu sezone kada Dinamo igra u Europi što u prijevodu znači - gubi i prima golove. Tako je mladi vratar primio pet golova od Šahtara, četiri od Tottenhama te tri u Pragu koja, na sreću, nisu bila kobna. Sve u svemu, 21-godišnji Kelava pokazao se kao dobar golman s puno potencijala i netko na koga u Dinamu sigurno računaju.

Filip Lončarić: -

Lončarić se krajem osmog mjeseca prošle godine vratio u Dinamo nakon što je iza sebe ostavio tešku ozljedu. Mladić iza kojeg je s malo godina bila bujna prošlost, u Maksimir je došao kao treći vratar, a budući da čvrsto drži isto mjesto i na kraju sezone - zaslužio je minus.

BRANIČI:

Etto: -

Iako je skupio 24 nastupa - Brazilac je imao lošu sezonu. Dobro je počeo i u Domžalama odigrao vrlo dobru utakmicu, no bila je to i njegova najbolja predstava ove sezone. Teško je reći što se točno dogodilo desnom bočnom Dinama, no nestalo je brobojnosti, brzine, žustrine i sve onoga što je krasilo njegovu igru proteklih sezona. Činjenica što su Lovren, pa i Tomečak ispred njega na poziciji beka - nije ohrabrujuća za Brazilca.

Dejan Lovren: +

Defitivno jedno od otkrića sezone. 19-godišnji (!) branič Dinama potpuno se afirmirao kao jedan od članova udarne momčadi. Lovren je koristan na beku kao i na stoperu što treneru Jurčiću otvara dosta mogućnosti. Osim obrambenih zadataka, branič se ove godine dva puta upisao u strijelce, no bila su to dva super važna pogotka - jedan u Pragu koji je bio dovoljan za prolaz u Ligu Uefa i samo tri dana kasnije zabio je Osijeku u pobjedi 1:0. U svakom slučaju, najbolja potvrda kvalitetne sezone koja je iza njega su i medijska povezivanja njegova imena s velikim europskim klubovima.

Robert Kovač: +

Reprezentativni kapetan pojačao je redove Dinama u zimskom prijelaznom roku i pokazao se kao pogodak uprave kluba. Iako je kiksao u svojem debiju na Poljudu, Kovač je zajedno s Bišćanom činio najvažniji i najbolji dio Dinamove momčadi - stoperski par. Njegova odlučnost i pravovremenost u duelima te golemo iskustvo donijeli su sigurnost u obranu Dinama te će sigurno u posljednjoj godini svoje igračke karijere puno značiti Plavima.

Igor Bišćan: +

Sezonu odradio - kapetanski. Iako se u medijima snažno potencirao svaki duel koji je izgubio, a takvih nije bilo mnogo, Bišćan je pokazao o kakvom se igraču radi. S Kovačem i Butinom činio je oslonac Dinamove igre jer veznim igračima je puno lakše igrati kada znaju kakvu obranu imaju iza sebe. Nije nevažno spomenuti i kako je kapetan odigrao 39 utakmica te tako na najbolji mogući način dokazao kako se ozbiljno pripremio za sezonu u najdražem mu klubu i kako u Maksimiru nije samo da bi "ubio vrijeme".

Tomislav Barbarić: o+

Oko Barbarića se dignulo mnogo prašine kada je odbio potpisati ugovor s Dinamom, no mladić se na koncu ipak predomislio i vratio se u klub koji ga je napravio. Naravno, nije se uspio izboriti za mnogo prilika na stoperskim pozicijama koje čvrsto drže Bišćan i Kovač, no ono što je dobio - odradio je zadovoljavajuće. Ipak se radi o 20-godišnjaku pa je nemoguće očekivati da samo tako uđe i zamijeni jednog od dva Dinamova sjajna stopera, no - pokazao je potencijal.

Luis Ibanez: o

Omaleni Argentinac u svojoj je prvoj sezoni u Dinamu, i Europi uopće, skupio 30 nastupa što je - sjajno. Unatoč tome, u rijetko kojoj utakmici je Ibanez briljirao. Istina je kako mu je njegova požrtvovnost i golema želja vrlo brzo donijela tribine na njegovu stranu, no apsolutna taktička nezrelost s kojoj je došao u Zagreb - itekako je vidljiva i deset mjeseci kasnije. Ako Ibanez drastično ne poboljša igru i obrani kao i postavljanje - teško je vjerovati kako će Dinamo s njim na boku napraviti nešto značajnije u Europi.

Mirko Hrgović: o

Koliko god Sinjanin bio uvjeren u svoje mogućnosti i koliko god se pravio da ima "debelu kožu" - nije mu bilo lako. Nije mu bilo lako u Maksimiru ove godine i to se vidjelo na terenu. Usprkos tome, Hrgović je pokazao kako je, što je za očekivati s obzirom na razliku u godinama, taktički puno zreliji od Ibaneza te zbog toga puno korisniji u obrambenim zadacima.

VEZNI:

Ivan Tomečak: +

Jedan od predvodnika vala "novih klinaca" u Dinamu. Nigdje ga nije bilo sve do utakmice u Vinkovcima kada je ušao i, prema riječima trenera Jurčića nakon utakmice - donio Dinamu naslov. Nije loše za 19-godišnjaka. Logično je kako su njegove predstave varirale, no jasno je kako se pokazao kao odlično rješenje za (cijelu) desnu stranu Dinama. Ima prodor, ima dribling, ima centaršut, ima sportsku drskost, uglavnom - ima golem potencijal.

Sammir: o+

Najteži odlomak ovog teksta. Zašto? Jednostavno. Kako god netko opiše Sammira i sezonu koja je iza njega, nemoguće je ne priznati kako je onaj tko ima potpuno drukčije mišljenje - u pravu. Naime, gledali smo Brazilca ove godine u utakmicama nakon kojih nam nije bilo jasno kako je taj dragulj i dalje u Maksimiru i zašto već nije dobio poziv izbornika Bilića dok ga "netko drugi ne uzme", a onda ne prođe niti tjedan dana i istima bude savršeno jasno kako taj igrač ne može igrati niti za selekciju ZNS-a (Zagrebačkog nogometnog saveza). Iako si je trener Jurčić vrlo brzo pripisao zasluge kako je baš on "oživio Sammira" - to nije točno i vrlo brzo se to vidjelo. Brazilac jednostavno ima utamice kada igra sjajno, ali isto tako ima i one drukčije i zato njegova sezona nije zaslužila naš čisti plus jer je nad Sammirom i dalje samo - upitnik. Nitko na početku sezone, a niti na kraju ne može sa sigurnošću reći je li Sammir odličan ili tek prosječan igrač.

Milan Badelj: +

Kada je u 57. minuti utakmice protiv Linfielda u Belfastu ušao u igru - činilo se da je ušao Xavi. Kao i ostali mladi igrači u Dinamu, imao je svoje uspone i padove pa je tako recimo samo dva mjeseca kasnije protiv Šahtara izašao iz igre nakon samo pola sata, no kada se podvuče crta - definitivno je zaslužio svoj plus.

Adrian Calello: o

Ovako možemo reći - nije dovoljno kvalitetan da bi nas nakon samo desetak utakmica uvjerio kako se radi o "igračini". Argentinac zaista ima pravi raskoš načina na koji može protivniku uzeti loptu, što mu i je primarni zadatak, no nije nas uspio uvjeriti kako će baš on biti pravi nasljednik Vukojevića ili barem Pokrivača. Naravno, došao je u zimskom prijelaznom roku i nije imao previše vremena za prilagodbu pa tako treba pričekati sa sljedećom sezonom u kojoj bi Argentinac trebao pokazati sve što zna.

Mathias Chago: +

U odnosu na sezonu prije ove, Chago je zaslužio najveći plus koji postoji na svijetu za ovu, no to ne znači kako je svojim igrama oduševio. Kamerunac je imao velikih problema s ozljedama i ako na stranu stavimo njegovu veliku osobnu pobjedu i povratak na teren - nije nešto posebno prikazao. Istina, povratak je vrlo težak i mukotrpan proces pa bi tako Kamerunac također tek sljedeće godine trebao pokazati svoje pravo lice. Poziv u reprezentaciju Kameruna i 21 nastup u dresu Dinama znak su da je na pravom putu.

Ivica Vrdoljak: +

Sjajno iskoristio rupu u veznom redu nastalu odlaskom (svih) veznih igrača i izrastao u neizostavan kotačić Dinamove momčadi. O njegovoj kvaliteti najbolje govori podatak što ima preko 40 nastupa ove sezone. Naime, kada se u sezoni promijene tri trenera, a jedan igrač ima mjesto baš kod svakoga - sve je jasno. Uostalom, upiti iz Njemačke i Rusije za ovog veznog igrača koji je vrlo opasan u skoku dovoljno govore kakva je sezona za njim.

Ante Tomić: -

Još jedna izgubljena sezona za domaćeg dečka u Dinamu. Nakon što se vratio s posudbe iz Grčke, Tomić je čak i dobio nešto prilika na početku sezone, no nije dugo trajalo i nakon 7. prosinca i utakmice protiv Zagreba - više nije igrao. Niz ozljeda, odgledanih utakmica s klupe i tribina te prekrasan gol Interu u drugom kolu sve je po čemu će Ante Tomić pamtiti ovu sezonu.

Pedro Morales: o

"Došao je umoran", tako su ga predstavili u Maksimiru kada je sletio i to je jedan od razloga što se ne nalazi i minus pored nule. Nakon što smo Čileanca gledali cijelu sezonu zapravo možemo reći slično kao za Sammira - teško je reći radi li se o dobrom igraču. Ponekad se čini sjajan, no vrlo lako se izgubi u utakmici i nestane. Golčina u Pragu, dva gola Varteksu u pobjedi 2:1, hat-trick Sesvetama i još niz poteza iz njegova repertoara su za pljesak, no bilo je dosta i onih nezainteresiranih predstava u kojima je samo tijelom u Maksimiru, a mislima negdje na plaži. Ako se Sammira može čekati godina onda i Morales zaslužuje kredit.

NAPADAČI:

Mario Mandžukić: +

Ovdje ne treba biti neki stručnjak da bi se zaključilo kako najbolji strijelac naše lige zaslužuje plus. Mandžukić je imao sjajnu sezonu u kojoj je osim što si je svojim igrama zaradio status najskupljeg igrača Dinama postao i standardni hrvatski reprezentativac. S 23 godine na leđima Mandžukić je iza sebe ostavio "iščašeno" ponašanje te se posvetio samo nogometu i to je bio pun pogodak koji mu se itekako isplatio.

Ilija Sivonjić: o+

Da je sezona završila prije mjesec dana, Sivonjić bi zaradio čisti plus, no Ilija je pao u formi na kraju prvenstva. Došao je u Maksimir potiho, "dva stranca i neki iz Intera", no nije se dao smesti; radio je punom parom i vratilo mu se. Njegova agresivnost i dobre motoričke sposobnosti donijele su mu mjesto u prvih jedanaest kod Krune Jurčića, no mladi će napadač još morati puno raditi na realizaciji. Tek su mu 22 godine.

Josip Tadić: -

Ako su Sivonjiću tek 22, što tek onda reći za Tadića koji ima - 21? Napadač iz Đakova stvarno kao da je "vječno mlad", ali unatoč tome - sezona mu je bila loša. Pet golova u cijeloj sezoni, a posljednji dalekog 9. studenog protiv Sesveta nije statistika s kojom napadač može biti zadovoljan. Tadić zna ući u šansu, ali još bolje je zna promašiti. Još jednu sezone se Tadić može "prošvercati" na svoje godine, no ako se niti sljedeće godine ne uspije nametnuti - ne piše mu se dobro.

Miroslav Slepička: o

Čeh je loše krenuo u dresu Dinama na Poljudu, no na koncu je njegova statistika - itekako zadovoljavajuća. Češki je napadač skupio devet nastupa u kojima je čak šest puta zatresao mrežu s time da je svakako raritet što je po tri gola zabio Sesvetama i Varteksu. Nakon što se u Šibeniku istaknuo promašajima, ozlijedio se i više nije konkurirao za sastav, no unatoč tome njegov dolazak u Dinamo ne može se smatrati pogreškom jer je pokazao kako može igrati u momčadi koja već godinama dominira hrvatskim nogometom.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!