Nogomet

Ljeto značajnih promjena

Ivana Jurica • četvrtak, 04.06.2009.
Ljeto značajnih promjena
Foto: Ivana Jurica

Iako je sezona tek završila, a pripreme za novu još nisu počele, za vodstvo nogometnog kluba Šibenik nema pauze. Odrađeni su razgovori sa igračima, produljen je ugovor s novim trenerom, a o najznačajnijim stvarima javnost su na press konferenciji informirali direktor kluba Marko Karađole i predsjednik Skupštine Damir Čapin.

Privatizacija ide dalje

"Proces privatizacije je malo zastao. Predsjednik je imao dosta obaveza zbog izbora. Na sastanku Upravnog odbora prije nekoliko dana smo donijeli odluku da krećemo dalje sa svom papirologijom. Stupili smo u kontakt sa ljudima koji su provodili privatizaciju u Hajduku i oni su izrazili spremnost da nam pomognu u pravoj proceduri prema registraciji kluba u dioničko društvo" - kaže Karađole na upit u kakvoj je trenutno fazi proces preoblikovanja.

"Na Upravi je jednoglasno donesena odluka da se produži suradnja sa dosadašnjim trenerom. Mi smo, ove dvije godine, zadovoljni radom stručnog stožera i ta je suradnja bila na obostrano zadovoljstvo. Tako da nikakvih problema kod produženja ugovora za daljnje dvije godine s našim trenerom Kalinićem nije bilo. Dogovor je trajao vrlo kratko, obje su se strane usuglasile vrlo brzo" - kaže Čapin o nastavku suradnje sa stručnjakom iz Solina.

Nova sezona u kojoj će ponovno igrati 16 prvoligaša dovest će do određenih promjena u šibenskom prvoligašu. Direktor Marko Karađole naglašava kako liga 16 otvara još veću mogućnost da se prilika pruži mlađim igračima: "Imamo dosta mladih igrača kojima želimo dati minutažu. Liga 16 otvara prostor, a mi smo odlučili da u tom prostoru pronađemo određenu minutažu za našu mladost koja je ovog trenutka pri prvoj momčadi, ali i za one igrača koji će biti priključeni prvoj momčadi. Priključit će se Ante Vrcić i Marko Jordan kojima istječe juniorski staž. Naš stručni stožer na čelu sa trenerom Kalinić pratio je jako puno utakmice kadeta i juniora i odlučili su da se ta dva momka priključe prvoj momčadi, a, eventualno, postoji mogućnost da i dvojica kadeta odu na pripreme s prvom momčadi da osjete malo atmosferu, kao nagradu."

Dvojna registracija

I Šibenik podržava prijedlog o dvojnog registraciji igrača: "Većina klubova se složila u izjašnjavanju u dvojnoj registraciji. Sastanak Upravnog odbora Udruženja bit će 12. lipnja, a taj će prijedlog vjerojatno biti i predložen na Hrvatskom nogometnom savezu 17. lipnja kad je Skupština Udruga Prve hrvatske nogometne lige. Svi koji smo se čuli telefonski smo se složili za ideju koja je nekada bila vrlo aktualna. Budući da ima dosta mladih igrača bila bi šteta da oni odu iz kluba, a mogu pomoći Zagori, Krki, Vodicama. A dvojna registracija znači da ih klub u svakom trenutku može povući, a posudba može ići samo u niže lige."

Ono što je svakako najviše zanimalo sve je popis igrača na koje u Šibeniku više ne računaju. Ugovori su istekli Bonacinu, Milanoviću, Rogliću, Raiču i Goviću: "Upravni odbor kluba je donio odluku da ti igrači mogu biti slobodni, što im i pravilnik o registraciji daje za pravo jer im je istekao ugovor. Svatko može birati sredinu koju želi, a ostavili smo mogućnost da sa Govićem obavimo razgovor jer naša je želja njega zadržati. Rogliću je istekao ugovor, ali on je operiran i prema njemu će se klub maksimalno fer ponašati. On će i dalje ostati naš registrirani igrač, ostvarivat će svoj materijalna prava kod nas do trenutka njegova definitivnog oporavka."

Mogućnost odlaska dobili su i Kwedi, Celiščak i Karadža. Njima ugovor nije istekao, ali u njemu imaju klauzulu po kojoj nakon prve godine ugovora, uz odštetu, mogu otići. Kwedi će, nakon propalog odlaska u Norvešku ove zime, najvjerojatnije u Grčku. Šubićevac je napustio i Tomislav Labudović čija je šestomjesečna posudba iz Zagreba istekla, a Šibenik nije u mogućnost da momčadi iz Kranjčevićeve plati odštetu koju oni traže (120 000 eura). Na izlaznim vratima su i Zec i Rodić, ali još uvijek nije poznato gdje će nastaviti svoje karijere.

Hajduk još duguje

Po medijima se svako toliko pojavi informacija kako je Hajduk još uvijek dužan Šibeniku dio odštete za odlazak Ante Rukavine na Poljud. Pitali smo stoga Karađolu koji je trenutno iznos koji Splićani duguju Šibenčanima, odnosno do kad bi taj nova trebao stići na Šubićevac: "Hajduk nam je dužan 720.000 kuna. Novac je već trebao biti uplaćen, a rok će najvjerojatnije biti Arbitražna komisija Hrvatskog nogometnog saveza. Uvjetno kazano rok."

O imenima onih koji će stići na Šubićevac Karađole nije želio govoriti, kazao je tek ovo: "Ideja nam je da napravimo momčad koja će imati u centrali nekoliko iskusnih igrača, a ovo drugo će biti mladost, sastavljena od naše mladosti i od mlađih igrača koje ćemo dovesti iz drugih sredina. Bitno je samo da nam Bog da, uz neke koje smo pratili i gledali, i one koji su nam preporučeni, da dobijemo jednog novog Zeca."

Karađole je reagirao i na novinske napise kako Šibenik nije želio ući u europska natjecanja i da je zato završnicu prvenstva odigrao loše: "HNK Šibenik je htio ići u Kup UEFA. Postavio je sve svoje ambicije prema Kupu UEFA, ali isključivo iz utakmice u utakmicu. Momčad je doživjela jedan pad, što zbog povreda što zbog kartona, što zbog situacija koje nisu bile u domeni rješavanja ni igrači ni uprave ni stručnog štaba, a koje je Mateo Beusan uspio navesti u svom završnom komentaru o suđenju. Šibenik je preko 15 puta bio oštećen. Protiv toga se nismo mogli boriti i nećemo". Posebnu zahvalnost direktor šibenskog prvoligaša želio je uputiti nogometnim klubovima Hajduk i Dugopolje koji su svoja igrališta rado željela ustupiti za nastup Šibenčana u Europi do kojega, barem ove sezone, ipak nije došlo.

Sredinom ovog mjeseca krenut će i nove pripreme, a bazični dio Šibenik će, kao i prošle godine, odraditi u Bosni: "Okupljanje je 15. lipnja, stvarne pripreme 18. lipnja. Prvih sedam dana bit ćemo u Šibeniku, a nakon toga 12 dana u Vitezu" - kazao je na kraju Karađole.

Radovi na igralištu

I stadion na Šubićevcu doživjet će nove promjene. Promijenit će se dotrajali dijelovi trave ispred golova, stolice u Vip loži na istoku i press loži na zapadu, uredit će se prostor za tuširanje u svlačionicama domaće i gostujuće momčadi, dodatno će se urediti soba za doping, u gabarite će se staviti igralište za umjetnu travu i uredit će se podloga za njeno postavljenja, ofarbat će se vanjske strane stadiona na istoku i zapadu, kao i bočna strana klupske zgrade, a uredit će se i "atletska staza".

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!