Nogomet

Love Zeca, nude Jerteca

Bernard Jurišić • petak, 05.06.2009.
Love Zeca, nude Jerteca
Foto: Bruno Karadža

Prvi dani ljetnog odmora za nogometaše, a ljetnog umora za sportskog direktora i upravu, na Poljudu protječu bez velikih poslova. Mir i tišinu poljudskih hodnika uzburkao je tek ispad Rene Sinovčića koji je zbog svojih privatnih interesa izvrijeđao trenera Mišu i dobio audijenciju kod predsjednika...

Prvi tjedan "ljetnog raspusta" u Hajduku uglavnom protječe u nagađanjima i prognozama. Rano je još za novosti u igračkom kadru, jer oni koji Splićane zanimaju u ovo vrijeme su uglavnom tvrdi pregovarači koji u rukavu imaju još cijela tri mjeseca prijelaznog roka. Cijene su još visoke, menadžeri arogantni, a Hajdukovci - strpljivi.

Jedino što se sigurno zna jest da os 1. lipnja Boris Živković, Tomislav Bušić, Giovanni Rosso i Mladen Bartolović više nisu igrači Hajduka. Uz dodatak da se klub još uvijek nije odlučio hoće li Bartoloviću ponuditi produžetak suradnje, jer se u više navrata pokazao kao "tih i koristan", što svaki klub cijeni i voli.

Napad je bio "rak-rana" Hajduka u prošloj sezoni, a utrka s vremenom glede prodaje Nikole Kalinića krenula je sa zadnjom utakmicom netom završene sezone. Želi li zaraditi neke značajnije novce (a klub s Kalinićem računa srušiti sve dosadašnje rekorde u zaradi od transfera), novog poslodavca će mu morati pronaći do 31. kolovoza, dokad traje ljetni prijelazni rok.

Već na zimu Kalinić može potpisati predugovor s nekim novim klubom koji će ga šest mjeseci kasnije dobiti besplatno. Stoga se priprema ponuda za produžetak ugovora najboljem klupskom strijelcu makar za još godinu dana, iako "Kale" zasad ne odaje dojam zainteresiranosti za takav ishod.

Međutim, ukoliko mu se u napadu priključi jedan pravi napadač, poput Šibenikovog Ermina Zeca s kojim su "bili" opet počeli "koketirati", Kalinićeva igra, a time i cijena, naredne sezone mogla bi dodatno "nabujati". Ne treba smetnuti s uma da je Kaliniću tek 21 godina, pa bi mu još jedna prava sezona u HNL-u mogla biti pravi potez. Međutim, sve ovisi o njegovom produženju ugovora, jer se Hajduk neće kockati s gubitkom nekoliko milijuna eura odštete zbog činjenice da je narednog ljeta slobodan igrač.

Zec je, dakle, opet u središtu pažnje Hajdukovih čelnika. Napadački izbor iz HNL-izloga za Hajdukove ambicije u narednoj sezoni zaustavlja se samo na dva imena - Zecu i Ahmadu Sharbiniju, pa je bilo i očekivano da S Poljuda krene nova runda razgovora o angažmanu mladog reprezentativca BiH. Pregovori su zasad u ranoj fazi jer i Zec spada u onu već spomenutu klasu "ima vremena" i "možda uleti nešto bolje". Pozicija mu je dobra, jer Hajduk vremena baš i nema. Okupljanje je zakazano 15. lipnja, a već u srpnju kreću novi europski izazovi, za koje Miše želi imati definiranu momčad.

Što se ostalih napadačkih rješenja tiče, spominju se Slavenov Bojan Vručina i Osijekov Karlo Primorac. Vručina je ipak puno bliže ruskom prvoligašu Moskvi, a Primorac baš i nema neki veliki rejting s obzirom na više loša, nego dobra izdanja posljednjih sezona. Ukoliko i dođe, sigurno neće biti prva napadačka opcija splitske momčadi. Dojam je kako su se u Hajduku "ohladili" od Šibenikovog Ivana Rodića, kojeg su htjeli dovesti tijekom zime i radije bi novce uložili u mlađeg i potencijalno atraktivnijeg Zeca.

Ovotjednim produženjem ugovora u Zenitu definitivno je otpao Ivica Križanac kao mogući partner Vejića na stoperskoj poziciji. Klub vjerojatno neće raditi probleme Pandži ako ovaj dobije dobru inozemnu ponudu, jer na stoperskoj poziciji kao prva opcija za mjesto uz Vejića u narednoj sezoni figurira Maloča, možda i Jurica Buljat s kojim je klub produžio suradnju minule zime.

Zanimljiva je priča i oko dvojice igrača koji su prošlog ljeta Dinamov dres zamijenili Hajdukovim. Dario Jertec je Hajdukov promašaj sezone, naročito s obzirom na odštetu plaćenu Dinamu i gažu od 200.000 eura koju ima zagarantiranu sve do ljeta 2012. Još skuplji je Marijan Buljat koji prima 250.000 eura, no on je ipak prilično solidno odradio veći dio sezone.

Jerteca bi Hajduk najradije prodao, no s obzirom na ono što je ovaj pokazivao još otkako je otišao iz Varteksa, teško će naći nekoga tko će biti spreman preuzeti njegovu godišnju gažu.

Hajduk je pokrenuo pregovore s menadžerima obojice igrača, kako bi ih privolio na sniženje ugovorom zajamčenih prihoda. A to će se jako teško dogoditi, jer ni Jertec i Buljat nemaju razloga odustati od onoga što su obje strane potpisale na početku ove sezone. Puno je vjerojatnija opcija da će Hajduk još neko vrijeme morati skupo plaćati svoju pogrešnu procjenu s početka sezone. Dok Jertec ne proigra ili ne nađe novu destinaciju.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!