Nogomet

Afrički divovi na koljenima

Petar Plevnik • nedjelja, 07.06.2009.
Afrički divovi na koljenima

Nakon jučerašnjih iznenađenja u afričkom dijelu kvalifikacija, ni današnji dan nije protekao dobro za dva velika favorita. Kamerun i Egipat sve su dalje od Južne Afrike...

Iako su odigrana tek dva od šest kola kvalifikacija u Kamerunu zvone zvona za uzbunu. Da Nepobjedivi lavovi više nisu nepobjedivi u prošlom je kolu dokazao Togo, a da su sve manje i lavovi potvrdio je današnji susret s Marokom u Yaoundeu, u kojem Kamerunci nisu uspjeli izvući više od mršavih 0:0, pa Matthiasu Chagu, koji nije ulazio u igru, prvi poziv u reprezentaciju neće ostati u lijepom sjećanju.

Osim Kameruna, u velikim problemima je i Egipat. Dvostruki uzastopni (aktualni) prvak Afrike te jedina reprezentacija koja je čak šest puta osvajala Afrički kup nacija tek je dva puta u povijesti uspjela izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu, a ako je suditi prema dosadašnja dva kola "faraonsko prokletstvo" nastavlja se i dalje.

Vezane vijesti

Novi udarac Egipćani su večeras doživjeli na vrućem gostovanju u Blidi, gdje je Alžir slavio s 3:1. Nakon 0:0 u prvih 45 minuta, domaćini su u nastavku susreta razbili Egipćane te pogocima Matmoura u 60., Ghezzala u 64. te Djebboura u 77. minuti došli do visokih 3:0. Sve što je Egipat uspio bio je počasni pogodak Aboutrike u 87. minuti.

Za razliku od Kameruna i Egipta, bolje raspoloženje je u redovima Nigerije. Nakon remija u Mozambiku u prvom kolu, Super orlovi su na domaćem terenu u Abuji bili uvjerljivi protiv Kenije. Već u drugoj minuti Ikechukwu Uche je doveo domaćine u vodstvo, a pobjedu Nigerije potvrdili su Kalu Uche iz 11-erca u 73. te Obinna u 78. minuti.

Na odličnom putu da drugi put uzastopno osigura plasman na Svjetsko prvenstvo je Gana, koja je drugu pobjedu upisala kod glavnog rivala u skupini D Malija. Crne zvijezde su u Bamaku do pobjede stigle u nastavku susreta kada Kwadwo Asamoah i Amoah donose momčadi Milovana Rajevca vrijedna tri boda.

Pomalo iznenađujuće na drugom mjestu skupine D nakon današnje pobjede nad Sudanom nalazi se Benin. Za veliko slavlje domaćih navijača u Cotonou pobrinuo se Omotoyossi pogotkom u 19. minuti za konačnih 1:0.

U skupini E pak već je sada sigurno da će se putnik u Južnu Afriku tražiti između Obale Bjelokosti i Burkine Faso. Nakon što je Burkina Faso jučer u Malaviju upisala drugu uzastopnu pobjedu, vrijedna tri boda u Gvineji upisala je i Obala Bjelokosti. Momčad Vahida Halilhodžića povela je u posljednoj minuti prvog dijela preko Bakary Konea, da bi domaćini izjednačili preko Sambegoua Bangoure u 65. minuti. Vrijedna tri boda Slonovima je donio Romaric u 72. minuti.

Kvalifikacije za SP, Afrika:

Skupina A: Gabon - Togo 3:0, Kamerun - Maroko 0:0.

Poredak: Gabon 6 bodova (2 susreta), Togo 3 (2), Maroko 1 (2), Kamerun 1 (2).

Skupina B: Tunis - Mozambik 2:0, Nigerija - Kenija 3:0

Poredak: Tunis 6 (2), Nigerija 4 (2), Mozambik 1 (2), Kenija 0 (2).

Skupina C: Zambija - Ruanda 1:0, Alžir - Egipat 3:1.

Poredak: Alžir 4 (2), Zambija 4 (2), Ruanda 1 (2), Egipat 1 (2).

Skupina D: Benin - Sudan 1:0, Mali - Gana 1:2.

Poredak: Gana 6 (2), Benin 3 (2), Sudan 1 (2), Mali 1 (2).

Skupina E: Malavi - Burkina Faso 0:1, Gvineja - Obala Bjelokosti 1:2.

Poredak: Obala Bjelokosti 6 (2), Burkina Faso 6 (2), Gvineja 0 (2), Malavi 0 (2).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometSP 2010.

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!