Nogomet

"Trećeligaši" na putu prema Južnoj Africi

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 08.06.2009.
"Trećeligaši" na putu prema Južnoj Africi
Foto: EPA

Četiri reprezentacije koje su u kvalifikacije za SP 2010. krenule iz trećeg, čak i četvrtog "startnog bloka" na dobrom su putu napraviti veliko iznenađenje i plasirati se u Južnu Afriku. Mađarska, Slovačka, BiH i Srbija iznenadili su favorite svojih skupina...

Dok se neke od reprezentacija koje su redovite na velikim završnim turnirima poprilično muče u kvalifikacijskom ciklusu za SP 2010., put prema Južnoj Africi uspješno krče četiri reprezentacije koje su u ovaj ciklus krenule iz trećeg, čak i četvrtog jakosnog "šešira".

Dok se Bosanci i Hercegovci, Slovaci i Srbi bore se za svoj prvi samostalni nastup na velikoj sceni, Mađari pokušavaju barem donekle oživjeti uspomenu na "laku konjicu", koja je plijenila nogometnim vještinama pedesetih godina prošlog stoljeća. Sve četiri reprezentacije imaju jednu zajedničku stvar - nitko ih nije smatrao favoritima svojih skupina uoči početka kvalifikacija.

MAĐARSKA: "Laka konjica" odavno je povijest, već 23 godine Mađari se nisu uspjeli kvalificirati na veliko natjecanje. Ni ovog puta nitko im nije davao nikakve šanse pored Portugalaca, Šveđana i Danaca. No, kiksevi velikih otvorili su im šansu da se drže uz bok vodećim Dancima, iako ih još puno posla čeka. Još nisu igrali s Portugalcima i okršaji protiv Ronalda i društva dat će pravi odgovor na dvojbu je li Nizozemac Erwin Koeman zaista donio preokret i jesu li Gera, Torghelle, Priskin, Halmosi i ostali spremni za povratak na veliku scenu.

SLOVAČKA: Slovaci su na velikom natjecanju posljednji put bili 1990., kad dio Češkoslovačke federacije. U ovim su kvalifikacijam pobijedili Poljake, iznenadili Čehe u gostima i vinuli se visoko ispred obje uglednije reprezentacije. Prva zvijezda im je Napolijev Marek Hamšik (Hajdukovci ga se sjećaju po promašenom jedanaestercu u Poljudu prošle sezone), sekundiraju mu Vittek, Marek Čech, Karhan... Vodi ih izbornik Vladimir Weiss.

BOSNA I HERCEGOVINA: Dok u Hrvatskoj traju rapsrave je li Ćiro Blažević najbolji ili samo najsretniji europski izbornik, BiH je na korak od dodatnih kvalifikacija, po prvi put u svojoj samostalnoj povijesti. Lete na krilima bundesligaških napadača Džeke i Ibiševića, razigravača Misimovića i Salihovića, koji krpaju rupe slabijeg zadnjeg reda. Izgubili su tijesno na gostovanjima u Španjolskoj i Turskoj, no pobijedili su sve ostale. "Meč-lopta" im je domaći okršaj s Turcima u rujnu, koji ih može odvesti u ždrijeb dodatnih kvalifikacija.

SRBIJA: Talent srbijanskih igrača nikad nije bio upitan, ali vječni problem je organizacija, disciplina i red unutar momčadi. Izbornik Radomir Antić je donio upravo to, posložio momčad oko čvrstog premierligaškog obrambenog zida Vidić - Ivanović i uspješno iskoristio sve slabosti favoriziranog tandema Francuska - Rumunjska. Južnu Afriku imaju u svojim rukama, kod kuće dočekuju poljuljane Francuze i pobjeda im vjerojatno otvara vrata plasmana na prvo Svjetsko prvenstvo kao samostalnoj državi.

Uz spomenuti poker reprezentacija iz trećeg i četvrtog "šešira", do Južne Afrike mogu i još neke nefavorizirane reprezentacije. Sjeverna Irska, Finska, Ukrajina, Bjelorusija, Škotska - još uvijek su u mogućnosti osigurati plasman na jug Afrike.

S druge strane, ove bi kvalifikacije mogle označiti pravi "pomor favorita". Mnoge velike reprezentacije iz elitnog društva europskog reprezentativnog nogometa, momčadi koje su stalni sudionici završnica velikih natjecanja, čekaju teška iskušenja u završnici kvalifikacija. Portugal, Švedsku, Češku, Tursku, Rumunjsku, pa i Hrvatsku, čeka opasna jesen u kojoj će se do zadnjeg daha boriti za vizu za Južnu Afriku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!