Nogomet

"Zaslužujemo kompliment"

Borna Rupnik • ponedjeljak, 08.06.2009.
"Zaslužujemo kompliment"
Foto: EPA

Bertu van Marwijku brzo je pao kamen sa srca. Svoj primarni cilj na klupi nizozemske reprezentacije, plasman na Svjetsko prvenstvo, ostvario je već ove subote na Islandu i tako postao izbornik prve europske selekcije koja je prošla kvalifikacijski žrvanj...

Pobjeda na Islandu Nizozemcima je bila posljednji nužni korak na putu do Južnoafričke Republike. Mnogi će reći da su imali prelagan zadatak jer u usporedbi s imenima u nekim drugim skupinama, Škotska, Norveška, Island i Makedonija ne djeluju posebno zastrašujuće.

No, izbornik Bert van Marwijk ne dopušta da se njihov uspjeh omalovažava: "Neovisno o protivnicima, šest uzastopnih pobjeda zaslužuje velik kompliment". Nizozemci su pritom postigli 14 golova, a primili samo dva.

Vezane vijesti

U Rejkjaviku nije bio oduševljen izvedbom, premda su najvažnija bila tri boda. "Prvo je poluvrijeme bilo dobro, ali u drugom smo propustili velik broj prilika. Mogli smo zabiti pet ili šest golova. Povremeno smo igrali nonšalantno", požalio se Van Marwijk.

Slavlje su osigurali rani pogoci Nigela de Jonga i Marka van Bommela, a Nizozemska tako već od lipnja počinje pripreme za svjetsku smotru: "Imamo mnogo vremena i drago mi je da ljudi imaju visoke ambicije. Uvijek ćemo igrati za prva mjesta, a na mene nitko ne radi dodatan pritisak. Najviše si ga stvaram - sam".

Ujedno je istaknuo i što vidi kao najveći dobitak ovih kvalifikacija: "Da ste vidjeli raspoloženje u svlačionici, shvatili biste da se osjećamo kao da smo nagrađeni za svoj trud. Bilo je vrlo emocionalno. Pokazali smo se kao prava momčad".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!