Automoto

Veliki trojac favorit i u Barceloni

Matej Milanović • srijeda, 10.06.2009.
Veliki trojac favorit i u Barceloni
Foto: EPA

Ovog vikenda u Barceloni se nastavlja velika borba Caseya Stonera, Jorgea Lorenza i Valentina Rossija za vrh MotoGP-a. Trojac koji je podijelio sve dosadašnje pobjede veliki je favorit i za utrku u Kataluniji koja bi mogla dodatno zakomplicirati stanje na vrhu...

Ovog vikenda očekuje nas šesta postaja svjetskog prvenstva u MotoGP-u. Velika nagrada Katalunije održat će se na stazi Circuit de Catalunya nedaleko Barcelone.

Pista je izgrađena 1991. godine, a od tada je ugostila i još uvijek, između ostalih, ugošćuje utrke Formule 1 i DTM-a. Od 1992. na toj se stazi održava i motociklističko prvenstvo svijeta. Vozači MotoGP-a odvozit će 25 krugova na stazi dužine 4727 metara.

U zadnjih pet sezona MotoGP-a u Kataluniji je triput zaredom slavio Valentino Rossi, 2007. je Casey Stoner prekinuo njegovu dominaciju, a prošle godine zasjao je Daniel Pedrosa. Od ovogodišnjih velikana fali samo jedno ime, Jorge Lorenzo, koji će se sigurno pokušati umiješati u borbu za nedjeljni trijumf.

Prvih pet utrka sezone iskristaliziralo je tri imena koja bi mogla, odnosno trebala, biti u borbi za naslov sve do samoga kraja. Stoner, Lorenzo i Rossi su u razmaku od devet bodova i sva trojica imaju velike šanse u Španjolskoj. U borbu za pobjedu moglo bi se umiješati još nekoliko imena, no samo ako vodeća trojka prvenstva ima loš dan.

Kao potvrda tome služi činjenica da su njih trojica među sobom podijelili sve dosadašnje utrke. Branitelj naslova, Valentino Rossi, još se jednom osvrnuo na utrku u Mugellu na kojoj mu je prekinuta sedmogodišnja dominacija: "Mugello je bio razočaravajući, ali uzeli smo važne bodove pred važnu fazu prvenstva. Mi moramo ostati fokusirani i upotrijebiti pouke koje smo izvukli iz Mugella."

Doktor nije u potpunosti zadovoljan nivoom do kojeg je doveo svoj motor, no uvjeren je da u Španjolskoj može dodatno napredovati: "Još nismo našli odgovor na pitanje kako učiniti moj M1 točno onakvim kakvim ga želim. No Barcelona je dobra staza za nas i nadam se da ćemo tu napraviti završni korak u napredovanju motora."

Njegov rival iz zadnje dvije sezone, Casey Stoner smatra da čak i kad se pobjeđuje treba to čim prije zaboraviti kako bi se moglo ostati koncentrirani u utrci za svjetski naslov: "Ovo je prvenstvo iznimno teško i kompetitivno. Čak i predivna pobjeda u Mugellu treba biti zaboravljena čim prije. Voditi u prvenstvu u ovom trenutku sezone ne znači apsolutno ništa. Zbog toga treba ostati koncentrirani i u svakoj utrci loviti postolje, ili barem nekakve bodove ako nije moguće doći do postolja."

Australac, koji je vodeći u prvenstvu, također je izjavio da mu je staza kod Barcelone bila jedna od najdražih dok je nisu asfaltirali nanovo: "Barcelonu mi je bila jedna od omiljenih staza sve dok nisu odlučili da treba promijeniti asfalt. Nikad poslije toga nije bila ista staza koja je bila prije. Uz to, činjenica da ovdje voze i Formule 1 nimalo ne pomaže u pogledu rupa i neravnina. No, sve u svemu izgled staze nije loš. Prvi dio je dosta lagan, dok su srednji i završni sektor jako tehnički i zahtjevni."

Trenutačno drugoplasirani, Jorge Lorenzo, želi se španjolskim navijačima iskupiti zbog pogreške načinjene u Jerezu i tvrdi da su zadnje utrke pokazale da se svašta može dogoditi te da samo treba zadržati mirnoću: "Imao sam odličnu sezonu do sada, ali nije savršena. Napravio sam veliku pogrešku u Jerezu i nadam se da ću se iskupiti domaćim navijačima ovoga puta. Nakon Mugella i Le Mansa svima nam je jasno da se svašta može dogoditi i da je jedina bitna stvar ostati mirni i koncentrirani. Sada idemo na stazu koja je najbliža mojoj rodnoj Mallorci i ujedno je jedna od mojih najdražih utrka."

Lorenzo je zatim izrazio svoja očekivanja i svoje ciljeve od utrke koja ga očekuje ovog vikenda: "Glavni cilj mi je imati bolji vikend od prošle godine i u potpunosti zaboraviti onaj pad u kvalifikacijama koji me spriječio da vozim utrku. U Mugellu sam napredovao u odnosu na prošlu sezonu. Nadajmo se da će tako biti i u Barceloni."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!