Rukomet

"Bit će teško, trebamo pomoć"

Martina Oštrić • petak, 12.06.2009.
"Bit će teško, trebamo pomoć"
Foto: Kristijan Komarica

Prvi put nakon dolaska u Zadar, rukometaši hrvatske reprezentacije obratili su se medijima. U veselom tonu novinarima su se obratili izbornik reprezentacije Lino Červar, te Blaženko Lacković i Damir Bičanić...

Izbornik Lino Červar smatra da je danas teško i nepristojno nekog moliti jer "kad vidiš koliko je ljudima danas teško, nije u redu uopće ikog išta moliti, a niti mislim da ovi dečki ni ne trebaju moliti. Ono što su oni dali na igralištu ovo vrijeme koliko ih ja vodim, oni nemaju što moliti jer su oni dali sve. Pet medalja u šest godina, ja znam da se u našoj zemlji nekada promovira neuspjeh, no oni nisu ti" započeo je trener svjetskih doprvaka konferenciju.

"Ja sam jučer iskreno rekao da nama treba pomoć jer nama nije jednostavno. Ja nisam naivan trener, niti oni nisu naivni, i svi znamo da nas čeka teška utakmica, a jednako tako će biti i sa Slovačkom". Červar smatra kako Mađari, ali i Slovaci kao prvi susjedi Austrije žele tamo i igrati, a to su vrlo respektabilne reprezentacije. "To je reprezentacija koja ima nekoliko izrazitih pojedinaca koji igraju u poznatim europskim klubovima. Ljevorukog dvometraša kao što je Nagy bi svaka reprezentacija htjela imati u svojim redovima. Braća Ivancsik su izrazito brza krila, i to su igrači iz kojih dolazi opasnost". Istaknuo je kako je lakše igrati kada imaš veliku potporu, i zbog toga poštuje Zadrane, te ih i u ime igrača moli da im pomognu.

Izbornik se osvrnuo i na treninge koje njegova reprezentacija odražava u Krešinoj dvorani, ali i na igru nedjeljnih protivnika. "Mi se sad pripremamo za tu utakmicu. Jučer je na dnevnom redu bio napad na jednu plitku zonu. Očekujemo 6-0, jednu visoku zonu gdje su glavni igrači Ilyes, Nagy i Herbert poglavito u sredini, i to je vrlo nezgodna obrana. Nije lako probiti taj visoki blok u sredini gdje su dva izrazito visoka igrača. Moramo pronaći dobar protok lopte i djelotvoran napad uz pomoć pivota koji će stvarat šanse za naše vanjske igrače, kako bi im omogućili da dođu do šuta".

Ipak, svi koji danas u 18:00 dođu 'Pod peku', gledat će uglavnom obrambenu rolu naše izabrane vrste. "Što se tiče naše obrane, radimo na njoj cijeli dan, i večeras kada će doći i publika, radit ćemo kao i ujutro na obrambenim sustavima. To znači da ćemo osim naše tradicionalne 3-2-1 obrane raditi i na 5-1 obrani sa podvarijantama, a možda i 6-0 ako bude potrebno".

O taktici Červar je rekao: "Mi se spremamo pokušati njima parirati. Naši igrači moraju ciljano odraditi svoje zadatke u napadu, moramo zaustaviti njihovu kontru gdje su nositelji braća Ivancsik, moramo biti oprezni na igru Eklemovića koji je graditelj igre ali i realizator, i igrač koji zna preći na dva pivota. Pogotovo mi koji igramo dubinsku zonu. Morat ćemo igrati sa dva kružna napadača jer prelaze na kružnog napadača sa tri pozicije, i s vanjskog, i s krila i sa srednjeg".

Analizirao je Červar naše prve protivnike, "kao uostalom i oni nas" Radi se o dvije reprezentacije koje su dosta znaju, i gdje su rezultati uvijek bili blizu. "Premda mi imamo bolju bilancu" naglasio je izbornik, uvijek je bila muka s njima. "Oni se neće tako lako riješiti odlaska na prvenstvo jer je njihov plasman upitan, stoga možemo očekivati veliku borbu, i na to moramo biti spremni, pa vas molim da tako i postavite stvar. Mi moramo razumjeti da će to biti teška i iscrpljujuća utakmica, kao i ona u srijedu jer se sad radi o tome da sve tri reprezentacije mogu ići na europsko prvenstvo".

"Ja od moje reprezentacije očekujem da da sve, i po pitanju obrane i napada i po pitanju taktičke discipline, što će na ovoj utakmici biti od posebne važnosti, i moramo pozitivno razmišljati, a to znači da neovisno o svemu mi ćemo se boriti za ovu pobjedu.

Blaženku Lackoviću je drago što su svi tu. "Sezona je bila duga, trajala je praktički dvije godine, i svi smo lagano i umorni, no ovdje smo došli da napravimo dobar posao i da se kvalificiramo za europsko prvenstvo". Mađarska i Slovačka su kvalitetni protivnici, tako da se reprezentacija dobro priprema. "U nedjelju ne očekujemo laganu utakmicu i svi skupa moramo maksimalno ući u utakmicu, riješiti prvo njih, a onda u srijedu i Slovake, tako da riješimo pitanje Europskog prvenstva i odemo u Austriju odraditi jedan dobar posao".

Osvrnuo se Lac i na zdravstveno stanje reprezentacije, koje je, za razliku od inače, dobro. "Svi smo unutra i svi treniramo. To je kod nas uvijek bio mali problem, ali sad je sve u redu, i s te sam strane optimist.

Damir Bičanić se osvrnuo na Zadar kao sportski grad. Iako košarkaški, Bičanić ne sumnja da će Zadrani doći podržati najbolju selekciju u državi. "Zaslužili smo da bude ispunjena dvorana". Premda će predstojeće dvije kvalifikacijske utakmice biti njegov premijerni nastup u Zadru, ono što je vidio putem malih ekrana duboko mu se urezalo u pamćenje, te se nada da će tako biti i protiv Mađara, i protiv Slovaka.

Što se tiče ekipe, svi jedva čekaju utakmicu, i smatra da će svoju kvalitetu pokazati na terenu.

Otvoreni trening, na kojeg su pozvani svi Zadrani, ali i građani obližnjih gradova počinje u 18:00 i trajat će do 20:00 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!