Rukomet

Hrvatice nisu znale...

Željko Kubatka • nedjelja, 14.06.2009.
Hrvatice nisu znale...
Foto: Axel Heimken

Po tko zna koji puta hrvatska ženska rukometna reprezentacija nas je razočarala. Premda su u Lyon otišle s četiri gola prednosti, Hrvaticama ni to nije bilo dovoljno da bi izvukle povoljan rezultat...

Od prve minute Francuskinje su dominirale terenom u Lyonu i sasvim zasluženo se plasirale na Svjetsko prvenstvo u Kini, bez učinka golmanica i vanjskih igračica Hrvatska se nije mogla ozbiljnije suprotstaviti brzim i odlično vođenim francuskim rukometašicama.

Nažalost Francuzi nisu uzvratili gostoprimstvo koje smo im mi pružili u Kutini i našim rukometašicama nije dozvoljen trening u dvorani u Lyonu. U sastavu Hrvatske dvije nove igračice Kožnjak i Arslanagić, a kod domaće Francuske golamanica Derleux i krilo Baudouin.

Pred više od pet tisuća gledatelja utakmicu počinjemo s istim sastavom kao u Kutini na golu Jelčić, krila Zebić i Golubić, na crti Šerić i vanjske Franić, Penezić i Horvat. I prvi napad preko krila ne koristimo baš kao u Kutini. Prvih osam minuta dobro igramo i ravnopravno se nosimo sa domaćim rukometašicama, a golom Šerić imamo prvo vodstvo 4:5.

Na polovici poluvremena ulazi Maida Arslanagić koja mijenja Penezić a domaće rukometašice imaju prvu prednost od dva gola što je kratko potrajalo jer je Šerić ponovo uspješna sa crte za 8:7. Zovko mijenja i obranu pa ulaze Tarle i Bašić. Sonja Bašić po mišljenju slovačkog sudačkog para pregruba čime drugi put ostajemo sa igračicom manje. Prvo gol iz sedmerca a nakon greške Lovrić golovi i iz kontre i Francuska već ima 12:8 u 20. minuti i očekivani time out za Hrvatsku.

Do kraja poluvremena Francuskinje održavaju prednost a naše vanjske pucačice ne uspijevaju probiti francusku obranu. Tri isključenja, niti jedan gol Andree Penezić i Francuskinje već u prvom poluvremenu su dostigle prednost Hrvatske iz prve utakmice (15:11). U igri Francuske naročito je bila efikasno ubacivanje druge igračice i to nove igračice Paule Baudoin koja je bila i najefikasnija sa četiri gola, a Amandine Leynaud jedanaest obrana.

Zovko je mijenjao napad i obranu, ubacivao Arslanagić i Kožnjak na vanjske pozicije ali do prave igre još nismo došli. Nadali smo se boljem izdanju u drugih trideset minuta, više obrana Jelčić i Knezović i pokoji lagani gol iz kontri.

U početku nastavka Francuskinje koriste igrača više za pet golova prednosti 16:11, na sreću sa u idućim minutama golovima Kožnjak i Pušić smanjujemo vodstvo domaćih na 17:14. Sophie Herbrecht se diže na deset metara, a iz uspavane hrvatske obrane nitko ne pravi blok i ponovo pet golova prednosti za domaće 20:15 u 10. minuti drugog dijela. Mlaka obrana koja je dopuštala lagane golove Francuskinje ili sa crte od šest metara ili iz kontre nije nudio sretan kraj za Hrvatsku.

Slab učinak naših najboljih rukometašica iz prve utakmice Ivane Jelčić i Andree Penezić tjera Zovka da ubaci Knezović. Još jednu našu grešku u napadu Paula Baudoin koristi za svoj peti gol i prvo vodstvo od šest golova, a do 50. minute čak 27:19. Ništa našim rukometašicama nije polazilo za rukom, izgubljene lopte u napad i „trening“ obrana bila je karakteristika je hrvatske igre.

Četiri minute prije kraja kod time outa za Francusku mala nada da možemo dostići prednost Francuske od 29:22. Francuskinje griješe, a Franić gađa vratnicu, Tonukara efikasna sa šest metara, +8 Francuske i naše nade se tope.

Francuskinje su prikazale puno bolju i suvremeniju igru sa odličnim taktičkim rješenjima Oliviera Krumbholza, elastičnom obranom i brzim napadom. Nezamjetljiva igra vanjskih rukometašica u napadu i mlaka obrana sa puno uspavanih igračica u redovima Hrvatske. Izuzetne rukometašice pružaju dobre igre u nizu što hrvatska reprezentacija za sada nema. Šerić, Horvat i Kožnjak četiri gola, Penezić prvi i zadnji gol u 59. minuti. Kod Francuske najbolje Paula Baudoin i Sophie Herbrecht.

Kvalifikacije za SP u Kini:
Francuska – Hrvatska 32:24 (15:11) (prva utakmica 23:27)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!