Nogomet

SAD u potjeri za prekidom tradicije

Goran Markuš • ponedjeljak, 15.06.2009.
SAD u potjeri za prekidom tradicije
Foto: EPA

Iako punih 75 godina Amerikanci nisu uspjeli svladati Talijane danas im se pruža nova prilika, a ukoliko je suditi i prema formama reprezentacija uistinu se svašta može očekivati. S druge strane u drugom današnjem susretu Konfederacijskog kupa, onom između Brazila i Egipta, velikih upitnika oko favorita ipak nema.

SAD - Italija

Uoči samog ogleda ovih dviju reprezentacija jedna činjenica upada nam svima u oko - više od 75 godina Talijani nisu poraženi u kompetitivnom nogometu od SAD-a što je bez pogovora veliki psihički plus za naše morske susjede. Ipak, realnost nam možda nagoviješta i puno neizvjesniju utakmicu.

Naime, s jedne strane SAD je u zavidnoj formi. Osim što su uspjeli ponovno osvojiti CONCACAF Amerikanci su svega dva puta poraženi u proteklih 13 kvalifikacijskih susreta za SP 2010., a prije svega sedam dana skršili su i izabranike Hondurasa.

S druge strane Talijani nisu odigrali reprezentativnu utakmicu još od prvog Travnja, a niša bolje im nije krenulo niti na Afričkom tlu gdje su se već podosta pomučili s Australcima (tijesna 4:3 pobjeda). Međutim, nikako ne smijemo zaboraviti da je riječ o aktualnim svjetskim prvacima koji sigurno znaju kad je potrebno odigrati na apsolutnom maksimumu.

Glavni snaga Talijana svakako bi morao biti fantastičan Andrea Pirlo koji bi ukoliko ga Landon Donovan ne uspije zaustaviti vrlo lako mogao i odlučiti pobjednika. "Prvi ogled sa SAD-om za nas je zasigurno najvažniji. Riječ je o kvalitetnom protivniku željnom pobjede i morat ćemo biti potpuno fokusirani ukoliko želimo izaći kao pobjednici", zaključio je izbornik talijanske reprezentacije, Marcello Lippi.

Brazil - Egipat

Puno lakši posao trebao bi čekati Brazil koji će se po prvi puta na službenom turniru susresti sa reprezentacijom Egipta. Dodatna motivacija za Brazilce svakako su i posljednje dvije pobjede protiv Urugvaja i Paragvaja koje bi trebala biti sjajan uvod izabranika Dunge uoči njihovog petog uzastopnog nastupa na Kupu Konfederacija.

S dva naslova "u vitrini" Brazilci na čelu sa fantastičnim Kakom potpuno opravdano ponovno slove za jedne od glavnih favorita za osvajanje i ovogodišnje titule i dok Egipćani nikako nisu momčad za podcijeniti činjenica je da pravi posao Južnoamerikance čeka tek u naredna dva ogleda u skupini.

S druge strane uz sve probleme u svezi kvalifikacija za SP 2010. prije svega nekoliko dana ozlijedila se i najveća zvijezda Egipta, Amr Zaki što je vjerojatno i najveći hendikep za momčad Hassana Shehata: "Ne možemo dopustiti da strah prevlada jer ukoliko sa strahom uđemo već u prvi susret uistinu se bojim kako ćemo odraditi ostatak natjecanja."

Konfederacijski kup, 15.06.2009.:
Brazil - Egipat 16 h
SAD - Italija 20.30 h

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!