Košarka

Perasović ostaje u Ciboni

Ivor Krapac • ponedjeljak, 15.06.2009.
Perasović ostaje u Ciboni
Foto: Kristijan Komarica

Nakon završetka sezone osvajanjem hrvatskog prvenstva i desetak dana odmora, Velimir Perasović prelomio je da će nastaviti posao koji je započeo u Ciboni. Kako su ustvrdili sam Peras i predsjednik kluba Ivo Jelušić, puno dvojbi da suradnja ide dalje nije ni bilo...

Cibona je za sobom imala uspješnu sezonu, dvostruka kruna u Hrvatskoj, finale NLB lige i drugi krug Eurolige dovoljan su razlog da u klubu budu zadovoljni poslom kojeg je napravio Velimir Perasović i da Peras bude zadovoljan na kraju napornog puta u četiri natjecanja, a nakon svega, bilo je logično da trener ostane i u drugoj godini ugovora koji je prošlog ljeta bio potpisan na 1+1 sezonu.

"S obzirom na rezultate koje smo postigli, moj ugovor vrijedi i za sljedeću sezonu, međutim, kako sam već jednom kazao, suradnja nema smisla ukoliko obje strane nisu zadovoljne. Mene je ponajviše zanimalo što klub namjerava i kakve su mogućnosti da budemo kompetitivni", kazao je trener Cibosa nakon sastanka s predsjednikom Ivom Jelušićem.

"I mi ćemo, kao i ostali europski klubovi, imati težu financijsku situaciju, ali to nas neće sputavati u ideji da i dalje budemo u vrhu regionalne i hrvatske košarke. Situacija na europskom tržištu je takva da ćemo, bez obzira što financijski stojimo teže nego lani, imati šansu napraviti dobru momčad, to je najosnovnije što proizlazi iz našeg razgovora."

Perasović je, tako, doznao ono što je želio čuti - Cibona će moći složiti dovoljno kvalitetnu momčad da sezona bude barem jednako uspješna kao nedavno okončana. Ambicije se znaju: "Prvo i osnovno je da nastavimo kontinuitet igranja u Euroligi, a želimo biti i u borbi za sve trofeje, kompetitivni u svim natjecanjima. Ponekad se ne moraju osvojiti svi trofeji da bi sezona bila dobra, ozbiljnost i prepoznatljiv proizvod na parketu trebaju biti naš cilj."

Cibonin trener je za 10-dnevnog odmora, dodao je, vagao pluseve i minuse ostanka ili eventualnog odlaska, bilo je i privatnih razloga na toj vagi, obitelj mu živi u Splitu, a kada se sve uzme u obzir, odluka o ostanku nije bila preteška.

Hrvatski prvaci su, tako, riješili prvi upitnik za novu sezonu, kako je kazao predsjednik Jelušić, "uvijek se kreće od glave, od trenera", a sada će doći na red i sve ostalo. S obzirom na ekonomsku krizu, proračun kluba bit će manji nego uoči prošle sezone, Jelušić nije želio govoriti koliko manji u postocima, ali dobra vijest za Cibonu je što će i cijene igrača na tržištu pasti.

Cibosima je prvi cilj okupiti što više kvalitetnih hrvatskih igrača, ali kao i proteklih sezona, bit će i stranaca, a koliko, tek će se vidjeti. Perasović je spomenuo tri, predsjednik kluba i jednog više ukoliko cijene domaćih košarkaša koje bi Cibona željela ponovno budu previsoke za ono što klub može ponuditi. "Ukoliko budemo imali hrvatskog i stranog igrača približno iste kvalitete i cijene, jasno da ćemo odabrati hrvatskog", kazao je Jelušić.

Pod ugovorom su zasad trojica iskusnijih, Marin Rozić, Lukša Andrić i Robert Troha, od mlađih igrača Tomislav Zubčić, Filip Krušlin i Leon Radošević, a tu je i Goran Vrbanc koji se vraća s posudbe u Širokom. Bit će puno promjena, a hoće li i iduće sezone u Ciboni biti Alan Anderson, Nikša Prkačin i Davor Kus, glavni trojac u protekloj sezoni, još je "u magli".

Ako će ostati, bit će to pod drugačijim uvjetima nego dosad, ugovori će biti manji. "To sam već i najavio svima njima, što osobno, što preko menadžera", rekao je o toj temi Perasović, koji ne bi imao ništa protiv da sva trojica i iduće sezone budu u Ciboni. No, svatko ima svoje poglavlje priče - Nikša Prkačin najavio je mogući kraj karijere, Alan Anderson bi se vratio u Europu ukoliko se ne uspije probiti u NBA ligi, dok je Davor Kus pod ugovorom s Unicajom iz Malage i prvo treba razriješiti stvar sa španjolskim klubom.

Ivo Jelušić otkrio je da bi u mogućem dogovoru s Prkačinom klub bio fleksibilan, uz opciju ugovora i na kraće razdoblje, a ne na cijelu sezonu ukoliko bi dosadašnjem kapetanu to odgovaralo, dok je o Alanu Andersonu dodao da mu Cibona, suprotno onome što se pričalo, još nije poslala službenu ponudu: "Otvoreni smo za razgovor, ali nema govora da bismo mogli ponuditi milijun američkih dolara kao što se nagađalo."

Od igrača iz prošle sezone, Vedran Vukušić i Earl Calloway imaju opciju ostanka i u idućoj, a kako je ustvrio Perasović, prioritet će biti zadržati Vukušića kao domaćeg igrača. Calloway je očito pod upitnikom: "Vidjet ćemo možemo li na toj poziciji pronaći bolje rješenje, to ne znači da smo s njim nezadovoljni, ali ako možeš dobiti nešto bolje, jasno da to ne bismo odbili."

Ljeto je tek počelo, a uzimajući u obzir financijsku krizu, cijene igrača će vjerojatno padati kako vrijeme prolazi i nitko u Europi neće žuriti sa slaganjem momčadi, pa neće ni Cibona. No, s obzirom da je puno posla, neće se ni previše čekati...

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!