Tenis

Budućnost koja obećava

Ivor Krapac • petak, 19.06.2009.
Budućnost koja obećava

Titula koju su Marin Draganja i Dino Marcan nedavno osvojili u turniru parova Roland Garrosa uljepšala je ionako pozitivan dojam koji u posljednje vrijeme ostavljaju hrvatski juniori i tenisači i tenisačice u mlađim dobnim kategorijama. Ukoliko svi nastave kako su krenuli, neće biti zime, čak i ako uzmemo u obzir letvicu očekivanja koja je u hrvatskom tenisu postavljena jako visoko...

Četiri godine nakon Marina Čilića i njegovog naslova u Roland Garrosu, hrvatski tenis ponovno ima Grand Slam pobjednike u konkurenciji juniora. Marin Draganja i Dino Marcan nadmašili su očekivanja i slavili u parovima na pariškoj crvenoj zemlji, a lijepu sliku u francuskom glavnom gradu upotpunila je Silvija Njirić, četvrtfinalistica u singlu i paru.

Kada se tome pridoda da je Ajla Tomljanović početkom sezone s Amerikankom Christinom McHale bila pobjednica u parovima Australian Opena, puno je razloga za optimističan pogled unaprijed.

Prijelaz iz juniorske u seniorsku konkurenciju nikada nije lak i iako je taj najteži dio posla pred njima, juniori i juniorke su svojim rezultatima najavili da bismo mogli dobiti nasljednike nekadašnjih ili sadašnjih hrvatskih aduta. Draganja i Marcan, obojica 18-godišnjaci, prvi iz Splita, a drugi iz Rijeke, zaslužili su glavninu pozornosti zbog zajedničke titule u Roland Garrosu, nadat će se nastavku uspjeha i u Wimbledonu, a za nove dobre vijesti mogle bi se brinuti i dvije Zagrepčanke, 16-godišnja Tomljanović i dva mjeseca mlađa Njirić, koje su također već pokazale da mogu daleko u svojoj konkurenciji.

"Reputaciju stvaramo na velikim natjecanjima kao što su Grand Slam turniri", kazao je Andrej Tonejc, predsjednik Stručnog odbora Hrvatskog teniskog saveza, u osvrtu na ovogodišnji uspješan put vodećih juniora i juniorki: "U HTS-u smatramo juniorske Grand Slam turnire vrhuncem karijere u toj konkurenciji, oni su dobra baza za profesionalni tenis."

"U Roland Garrosu smo imali četvero predstavnika, u Australiji čak šestero, a uvijek ciljamo na dvoje do četvero na Grand Slam turnirima. Time pokazujemo da držimo korak sa svjetskim trendovima i tenisom", nastavio je Tonejc, dodajući da je prvi cilj što više hrvatskih juniora u akciji na četiri najveća, a ako se poklopi i odličan rezultat, sve je još slađe.

Pripreme za Wimbledon su pri kraju, Ajla Tomljanović je već u Londonu, a ostatak hrvatske ekspedicije krenut će u petak. Draganja zbog treninga uoči londonskog Grand Slam turnira u rodnom Splitu nije stigao na kratko druženje s novinarima i osvrtanje na pariški naslov, Marcana je spriječilo polaganje mature, no tu je bila Silvija Njirić, koja nije propustila zahvaliti treneru Alanu Mariću i HTS-u na potpori: "Ove sam godine ostvarila zaista dobre rezultate, na Australian Openu sam prošla dva kola i izgubila u trećem, a u Roland Garrosu sam ispala u četvrtfinalu. U Wimbledonu ću igrati prvi puta i iskreno se nadam da će i to proći dobro."

Sadašnji i dolazeći hrvatski juniorski aduti dobili su pomoć u nizu turnira koje HTS organizira na otvorenom ili tijekom zime u Nacionalnom teniskom centru u Zagrebu, što očito daje ploda.

"Dobra strana je kalendar natjecanja djece do 12 i do 14 godina koji je jedan od najboljih u Europi, pruža mladim igračima priliku da igraju svakog vikenda u svim regijama Hrvatske. U 2008. je ukupan broj turnira do 12 i do 14 godina bio 157 od ukupno 305 turnira koje imamo u svim kategorijama", otkrio je Tonejc HTS-ov recept: "Posebno smo ponosni na zimski ciklus u Nacionalnom teniskom centru koji broji 25 turnira, prošle zime bilo je prijavljeno 1200 natjecatelja. Iz tog sustava natjecanja hrvatski tenis izbacuje svoje mlade igrače i igračice."

Od onih koji obećavaju naslijediti sadašnje vodeće juniore i juniorke, Tonejc je izdvojio Matu Delića, njegovog imenjaka Pavića i Duju Kekeza, svu trojicu u konkurenciji do 16 godina, 13-godišnjeg Bornu Ćorića, koji je među prvih pet u Europi u konkurenciji do 14, Ivana Levara i Filipa Vegera, polufinaliste prošlogodišnjeg pojedinačnog Europskog prvenstva do 14 u Plzenu... Među igračicama, najperspektivnije su Marijana Vlahinić i Karla Popović, vodeće Hrvatice u konkurenciji do 14 godina, a tko će od svih njih potvrditi očekivanja, pokazat će vrijeme.

Put je još dug, nadajmo se da ga je većina spremna proći...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisATP TourWTA Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!