Tenis

"Jedna od najtežih odluka u karijeri"

Ivor Krapac • petak, 19.06.2009.
"Jedna od najtežih odluka u karijeri"
Foto: EPA

Nadao se jako dugo, došao u London i probao trenirati i igrati, ali nije išlo. Bol u koljenima spriječila je Rafaela Nadala da bude na maksimumu, a uzimajući to u obzir, odustajanje od branjenja naslova u Wimbledonu se teško moglo izbjeći iako prvom na svijetu nije bilo nimalo lako donijeti ovakvu odluku...

Rafael Nadal neće braniti naslov u Wimbledonu osvojen lani nakon velikog finala protiv Rogera Federera. Upala tetiva oba koljena, koja prvog tenisača svijeta prati već neko vrijeme, onemogućila mu je pravu pripremu za travu trećeg Grand Slam turnira sezone, nakon senzacionalnog poraza od Robina Söderlinga u osmini finala Roland Garrosa uglavnom je bio na liječničkim pregledima i tretmanima, a kad je tako, teško je vjerovati da se može napraviti nešto veliko. Koliko god dobar bio.

"Došao sam, probao sam, ali jednostavno nisam na 100 posto. Stanje je bolje nego prije koji tjedan, ali još uvijek nije dobro", kazao je Nadal pojašnjavajući zbog čega neće braniti naslov: "Otkazivanje Wimbledona mi je jedna od najtežih odluka u karijeri."

Svjetski broj jedan nije govorio o ždrijebu, ali vjerojatno je i to utjecalo da ga ove godine neće biti na londonskoj travi - u njegovoj četvrtini je nekoliko zahtjevnih protivnika, prvi među njima Lleyton Hewitt, na kojega bi išao u drugom kolu.

"Pokušao sam sve, ne mogu reći da se osjećam užasno, no nisam ni blizu svojeg najboljeg. Svaki put kad dođem na neki turnir, cilj mi je pobijediti, a trenutno nisam siguran da sam to u stanju napraviti. Bolno je što neću moći igrati ove godine, ali iz ove kože ne mogu."

Koliko će ga problem s oba koljena još pratiti i kada bi se mogao vratiti na teren u pravom izdanju, Španjolac zasad nije želio nagađati, ali uvjeren je da je pred njim još puno tenisa: "U posljednjih nekoliko mjeseci sam igrao i s tim problemom, trudio sam se biti na terenu iz tjedna u tjedan. Sportaši su navikli nastupati i kada boli, uvijek osjećaš nekakvu bol, ali u jednom trenutku stigneš do granice preko koje ne ide, kao što je sada slučaj sa mnom."

Ne zvuči obećavajuće, nije ni novo, Nadal će očito ubuduće trebati biti selektivniji u slaganju kalendara nastupa. Odustajanje od Wimbledona najvjerojatnije će značiti i da će ispustiti prvo mjesto na svijetu, Roger Federer ima odličnu priliku preskočiti ga, no to mu, tvrdi, nije velik razlog za brigu: "Ako se to dogodi, prihvatit ću kao što sam prihvaćao i cijelo dugo razdoblje kada sam bio drugi. Trudit ću se poboljšati i oporaviti."

Otkaz prvog nositelja je, naravno, doveo i do nekoliko promjena u danas održanom ždrijebu. Na Nadalovo mjesto uskočit će petopostavljeni Argentinac Juan Martin Del Potro, koji više nije u dijelu ždrijeba s Marinom Čilićem i Ivanom Ljubičićem, a na toj poziciji sada će se naći 17. nositelj James Blake. Amerikanac je, tako, postao potencijalni protivnik jednom od hrvatskih aduta u osmini finala.

Blakeovo mjesto u ždrijebu zauzet će Nijemac Nicolas Kiefer, koji je promoviran u 33. nositelja, dok će Kieferovu poziciju popuniti lucky loser, Brazilac Thiago Alves.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!