Nogomet

Iračani ostali bez polufinala

Marin Vuković • subota, 20.06.2009.
Iračani ostali bez polufinala
Foto: EPA

Iračka reprezentacija nije uspjela iskoristiti poraz Južnoafričke Republike i u posljednjem kolu Skupine A Konfederacijskog kupa pobjedom nad Novim Zelandom izboriti polufinale. Kao i prošle dvije utakmice ovih dviju reprezentacija, i ovu je obilježila neefikasnost u napadu, pa nije ni čudo da je ogled završen bez pogodaka.

Irak - Novi Zeland 0:0

Skupina A, 3. kolo, Johannesburg, stadion Ellis Park

Suci: Howard Webb, Michael Mullarkey, Peter Kirkup (svi Engleska)

Vezane vijesti

Irak: Mohammed, Mohammed Ali, Basem, Nashat, Imad (od 56. Alaa), Younus, Hawar (od 46. Fareed), Karrar, Salam, Ali Hussein, Mahdi (od 67. Salih).

Novi Zeland: Moss, Scott (od 85. Mulligan), Lochhead, Sigmund (od 71. Boyens), Vicelich, Elliott, Brown, Smeltz, Killen, Bertos, Brockie (od 68. Christie).

Irak je u utamicu s Novim Zelandom ušao s malom, ali ipak postojećom nadom da uz pomoć Španjolske može dohvatiti polufinale Konfederacijskog kupa. Novozelanđani su pak izgubili sve izglede za polufinale, pa im je jedini imperativ predstavljalo postizanje prvog pogotka ili osvajanje prvog boda na ovom natjecanju, što su na kraju i ostvarili.

Jedine dvije momčadi koje u prva dva kola nisu uspjele zatresti mrežu protivnika i u ovoj su utakmici pokazale zašto je to tako. Iskoristivši početnu inicijativu i konfuzne reakcije novozelandske obrane Iračani su promašili nekoliko prilika, a najizgledniju od njih promašio je Imad u 11. minuti, no odličnom se intervencijom iskazao i vratar Glen Moss.

Polako, ali sigurno Novi Zeland se oslobađao pritiska i kako se bližio odlazak na odmor sve češće prijetio vrataru Iraka. Posebnu opasnost stvarali su ubačajima u irački šesnaesterac, pa su lijepe prilike glavom promašili Bertos i Killen.

Iračani su u ranoj fazi drugog poluvremena napravili dvije izmjene i krenuli po pogodak koji bi ih doveo korak bliže polufinalu. Novi igrači nisu uspjeli donijeti potreban impuls, premda je 60. minuti jedna lopta završila iza leđa novozelandskog vratara. Pogodak Younisa ipak je poništen zbog evidentnog zaleđa.

Premda su iz Mangaunga/Bloemfonteina stizale dobre vijesti o uvjerljivom vodstvu Španjolske nad Južnoafričkom Republikom, Iračani do kraja utakmice nisu uspjeli postići pogodak vrijedan polufinala. U dva navrata u završnici utakmice sjajnim ih je intervencijama zaustavio novozelandski vratar Moss, pa su obje momčadi završile natjecanje bez ijednog postignutog pogotka. To je dosad uspjelo jedino Kanadi 2001. i Grčkoj 2005. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!