Tenis

Federer obara rekord Samprasa?

Vedran Babić • nedjelja, 21.06.2009.
Federer obara rekord Samprasa?
Foto: EPA

Očekivanim odustajanjem Rafaela Nadala od nastupa na ovogodišnjem Wimbledonu Roger Federer postao je još izraženiji favorit za osvajanje šeste krune u All England Clubu. Kao Švicarčev najveći konkurent spominje se Britanac Andy Murray, s kojim bi se Federer mogao sastati tek u finalu. Upravo tu dvojicu tenisača ćemo držati "pod povećalom" u analizi ždrijeba Wimbledona 2009. godine...

Bez najboljeg tenisača svijeta u ždrijebu, muški dio Wimbledona trebao bi biti krajnje napet i neizvjestan. Lanjski pobjednik Rafael Nadal bio je prisiljen otkazati nastup u Londonu zbog nezaliječene ozljede koljena, što znači da ćemo ove godine ipak biti uskraćeni za još jednu potencijalnu tenisku poslasticu između njega i Rogera Federera.

Aktualni osvajač Roland Garrosa, svog 14. Grand Slama u karijeri čime je izjednačio rekord Petea Samprasa, pohod na šestu titulu u Wimbledonu započet će protiv tenisača iz Kineskog Tajpeha, Yen - Hsun Lua. Federer protiv 64. na svijetu ne bi smio imati problema, kao ni u 2. kolu (Calleri/Garcia - Lopez).

Sljedeći protivnik bi mu trebao biti 27. nositelj Philipp Kohlschreiber, za kojeg ne vjerujemo da može napraviti još jednu senzaciju nakon što je u Roland Garrosu eliminirao Novaka Đokovića. U osmini finala Federera bi mogla čekati repriza pariškog finala protiv Robina Söderlinga (13.), no ne smijemo zanemariti prošlogodišnjeg četvrtfinalista Feliciana Lopeza (21.), koji se također nalazi u tom dijelu ždrijeba.

Pogledom dalje prema ždrijebu u oko nam "upada" Ivo Karlović, postavljen za 22. nositelja. "Div sa Šalate" prošle je četiri godine zaustavljen u 1. kolu, no ove godine će vjerujemo igrati bez pritiska i nije nemoguće da se u četvrtfinalu suprotstavi drugom tenisaču svijeta. U tom dijelu ždrijeba su nositelji koje Zagrepčanin na travi svakako može pobijediti (Tsonga, Verdasco), no ipak, s obzirom da su forme svih navedenih tenisača podosta labilne, Federer u polufinalu se čini kao sigurna oklada.

A mjesto njegovog suparnika u polufinalu je sasvim otvoreno. Četvrti nositelj Novak Đoković predvodi taj dio ždrijeba, ali je nakon poraza u finalu Hallea od Tommyja Haasa izjavio kako se ne stavlja u uži krug favorita za osvajanje Wimbledona. Pila naopako ili ne, vidjet ćemo, no jedno je sigurno - put do drugog tjedna neće mu biti jednostavan. Protivnici poput Benneteaua, Tipsarevića i Fisha (28.) mogu ga iznenaditi.

U gornjem dijelu te četvrtine ždrijeba nalaze se i naši Marin Čilić i još uvijek dvojbeni Ivan Ljubičić, te Haas (24.) i James Blake (17.). Sve u svemu, ne bismo s velikom sigurnošću mogli reći da ćemo upravo Đokovića vidjeti u jako kasnoj fazi turnira (polufinale ili finale).

Najveća britanska nada poslije Tima Henmana, Andy Murray, postavljen je za trećeg nositelja u gornjem dijelu ždrijeba. Škotu bi najveću prepreku na putu do naslova mogao predstavljati pritisak britanske javnosti koji će se gomilati iz dana u dan, iz pobjede u pobjedu.

Unatoč tome, Murray bi Kendricka u prvom kolu morao apsolvirati bez većih poteškoća, dok bi okršaj s Ernestsom Gulbisom u drugom mogao biti "škakljiv", ali ne i suviše opasan. Mladi Latvijac, naime, proživljava rezultatski jako lošu sezonu i nije niti G od onog Gulbisa koji je prošle godine na Grand Slamovima igrao sjajne mečeve protiv Đokovića i Nadala.

Preko Troickog (30.) i Denta Murray bi također morao proći, a ozbiljan ispit mogao bi uslijediti u osmini finala protiv 14. nositelja Marata Safina. Ruskom tenisaču ovo je posljednja sezona i nema dvojbe kako će dati sve od sebe da se od londonske publike oprosti u stilu. Podsjetimo i kako je baš prošle godine, ali već u 2. kolu, Safin u tri seta nadigrao tada također trećeg nositelja Novaka Đokovića.

U četvrtfinalu prema statusu nositelja Murrayevi protivnici bi trebali biti Gilles Simon (8.) ili Fernando Gonzalez (10.), međutim njihova forma na travi nije bajna, pa bi njihove planove iz drugog plana mogli pomrsiti primjerice Južni, Ferrero ili Kiefer (33.).

I konačno, u prvoj četvrtini ždrijeba nalazi se peti nositelj Juan Martin Del Potro, koji je na tome mjestu zamijenio Rafaela Nadala. Mladi Argentinac u prvom kolu igra protiv veterana Arnauda Clementa, a ako njega prođe, sljedeći suparnik bi mu morao biti bivši pobjednik Lleyton Hewitt. Australac je standardno dobar u Wimbledonu i ne bi bilo iznenađenje kada bi zaustavio aktualnog polufinalista Roland Garrosa.

Njih dvojica nameću se kao glavni favoriti za mjesto u četvrtfinalu protiv šestog nositelja i dvostrukog finalista Wimbledona Andyja Roddicka. Amerikanac u prvom kolu igra protiv Jeremyja Chardyja, a mogući protivnici do okteta su mu ovotjedni osvajač Hertogenboscha Benjamin Becker, Jürgen Melzer (26.), Nikolaj Davidenko (12.), Tomaš Berdych (20.) i Paul - Henri Mathieu. Roddick je prošle godine ispao već u 3. kolu i motiva za dodatno dokazivanje mu neće nedostajati.

Sve analize i prognoze ovogodišnjeg Wimbledona past će u vodu već sutra s početkom u 13 sati po srednjoeuropskom vremenu, kada su na rasporedu prvi mečevi prvog kola trećeg Grand Slama sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!