Tenis

Sestre Williams - uhvatite ih ako možete

Vedran Babić • nedjelja, 21.06.2009.
Sestre Williams - uhvatite ih ako možete
Foto: EPA

U ženskom dijelu Wimbledona generalno gledano ima dosta kandidatkinja za naslov, no ne možemo se ne prikloniti sestrama Williams, koje su zajedno osvojile sedam od posljednjih devet izdanja najpopularnijeg turnira na svijetu...

Svaki put kada kroče na zelenu travu Wimbledona, sestre Williams kao da se preobraze u nemilosrdne strojeve koje melju sve pred sobom. Sasvim pogrešno bi bilo reći kako samo u Wimbledonu igraju dobro, jer to prvenstveno nije istina, no nije tajna da postoji neka "ljubavna veza" između sestara i All England Cluba.

Dovoljno je samo reći kako su od 1999., kada je turnir osvojila Lindsay Davenport, Venus i Serena međusobno slavile na sedam od devet izdanja. Starija sestra se naslovom okitila čak pet puta, dok je mlađa, Serena, ukupnu pobjedu odnijela dvaput.

Ove godine, pak, prva nositeljica je Dinara Safina, a povratnica i bivša pobjednica Marija Šarapova uvijek je opasna kad je ona prava. Upravo te dvije tenisačice mogle bi biti glavne konkurentice sestrama na putu do nove titule.

Venus je i dvostruka braniteljica naslova pa je najlogičnije da upravo s njom krenemo u analizu ždrijeba. Postavljena za treću nositeljicu u gornjem dijelu, Venus će u prvom kolu igrati protiv mlađahne Švicarke Stefanie Voegele, a sudeći prema ostatku konkurencije, Amerikanka bi bez većih problema trebala izboriti drugi tjedan.

Upravo u osmini finala trebala bi se sastati s 13. nositeljicom Anom Ivanović, no Srpkinja prolazi kroz rezultatsku krizu i tenisačice poput Samanthe Stosur (18.) i Jelene Dokić u trećem kolu su svakako potencijalne "mine".

Šesta nositeljica Jelena Janković moguća je suparnica Venus Williams u četvrtfinalu, međutim niti trenutno najbolje rangiranoj Srpkinji ne cvjetaju ruže. Nedavno je izjavila kako teško pronalazi motivaciju konstantno putovati i naporno trenirati, a s obzirom da joj je i forma u silaznoj putanji, prednost ćemo dati 11. nositeljici Agnieszki Radwanski, koja bi se s Janković mogla sastati u osmini finala. Mlada Poljakinja je i prošle godine igrala u četvrtfinalu (izgubila od Serene) i ovo joj je sjajna prilika za ponavljanje tog rezultata.

Što se lanjske finalistice Serene Williams tiče, ona se nalazi u donjem dijelu ždrijeba kao druga nositeljica i prva joj je protivnica portugalska kvalifikantica Neuza Silva, 154. tenisačica svijeta. Slično kao i njezina starija sestra, ni Serena ne bi smjela potrošiti previše vremena pri osiguravanju mjesta među posljednjih 16, gdje bi je mogao čekati novi okršaj s Kineskinjom Jie Zheng (16.) u reprizi lanjskog polufinala.

Ukoliko izbori četvrtfinale, a trebala bi, Serenu će tamo gotovo sigurno čekati (Bjelo)Ruskinja. Naime, Šarapova (24.), Nadija Petrova (10.) i Viktorija Azarenka (8.) su za klasu bolje od svih ostalih tenisačica u tom dijelu ždrijeba i realno je očekivati da će se jedna od njih tri naći među osam.

Prva nositeljica Dinara Safina otvara protiv Španjolke Lourdes Dominguez Lino, a nakon vrlo vjerojatno posrnule Nikol Vajdišove u drugom kolu, Ruskinju će u trećem "vrebati" 30. nositeljica Agnes Szavay. Dalje u ždrijebu za Safinu su pobjednica iz 2006., Amelie Mauresmo (17.) i Flavia Pennetta (15.), koje bi prema svemu sudeći trebala apsolvirati.

Zaigrati protiv prve na svijetu u četvrtfinalu najviše imaju peta nositeljica Svetlana Kuznjecova i deveta Caroline Wozniacki, novopečena pobjednica Eastbournea.

Lanjska polufinalistica Elena Dementieva je četvrta nositeljica i već u prvom kolu bi mogla imati problema protiv sunarodnjakinje Alje Kudrjavceve, koja je prošle godine u drugom kolu bila prejaka za Šarapovu. U tom dijelu ždrijeba je i naša Karolina Šprem, kao i polufinalistica Roland Garrosa, Dominika Cibulkova (14.) i Alize Cornet (22.).

Prva polovica te četvrtine ždrijeba je sasvim otvorena. Predvodi je sedma nositeljica Vera Zvonareva, koja se tek ovog tjedna u Eastbourneu (poraz u 1. kolu od Mauresmo) vratila poslije dvomjesečne pauze zbog ozljede i upitno je u kakvom je stanju njena forma. Zato ćemo posebno pratiti što radi 26. nositeljica Virginie Razzano (finalistica Eastbournea), kao i Aleksandra Wozniak (24.) te nepredvidljiva Francesca Schiavone. Finalistica iz 2007., Marion Bartoli, također je u tom dijelu ždrijeba, no ona se u polufinalu Eastbournea ozlijedila pa je i njen nastup još uvijek pod znakom pitanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!