Nogomet

Deset Peleovih najlošijih prognoza

Antonija Pavlić • utorak, 23.06.2009.
Deset Peleovih najlošijih prognoza
Foto: Sandro Donda

Internetski nogometni portal Goal.com ovoga tjedna donosi popis deset najlošijih prognoza legendarnog brazilskog napadača, Pelea...

Možda je Pele uistinu bio i ostao jedan od najboljih svjetskih nogometaša, ali ako ga slučajno poželite upitati za kladioničarski savjet, preporučujemo Vam da svakako dvaput razmislite.

Trostruki svjetski prvak nadaleko je, naime, poznat po svojim krivim prosudbama i prognozama, a internetski nogometni portal Goal.com ovoga je tjedna, potaknut njegovom posljednjom "provalom" da će Italija svladati Brazil (3:0 pobjeda Brazila), donio izbor njih najboljih deset.

10: Kina prolazi skupinu SP-a 2002.
Prije Svjetskog prvenstva u Koreji i Japanu Pele je Kinu apostrofirao kao jednu od momčadi koje bi mogle iznenaditi, te prognozirao da će s lakoćom proći skupinu s Brazilom, Turskom i Kostarikom. Upravo suprotno, Kinezi su svoj put na Svjetskom prvenstvu završili s tri poraza, nijednim bodom, nijednim postignutim pogotkom i gol razlikom -9.

9: Španjolska prvi favorit SP-a 1998.
Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. trebalo je, prema Peleu, biti u znaku Španjolaca. Furija SP, ipak, nije okončala trijumfalno, već se morala oprostiti već u prvom kolu, zahvaljujući porazu od Nigerije i remiju s Paragvajem.

8: Kolumbija svjetski prvak 1994.
Još jednom Peleove prognoze o pobjedniku svjetskog prvenstva nisu se ostvarile. Kolumbija ne samo da nije osvojila SP u SAD-u 1994. godine nego je ispala u prvom kolu okončavši natjecanje na dnu tablice, a njihovi su navijači iz bijesa pucnjem iz pištonja tragično ubili braniča Andresa Escobara.

7: Finalisti SP-a 2002: Argentina i Francuska
Još jednom u žarištu Peleovih prognoza bilo je Svjetsko prvenstvo, i finalisti: Argentina i Francuska. Ipak, niti jedna se ekipa nažalost nije uspjela plasirati niti u osminu finala, ispavši u prvom krugu (Francuska bez postignutog pogotka).

6: Bijeg u pobjedu
Tijekom poznatog filma s Michaelom Caineom i Silvestreom Stalloneom u glavnim ulogama, "Bijeg u pobjedu", zvijezda zatvorenika, Pele, brutalno je fauliran u prvom poluvremenu od strane Nijemaca i osobno tvrdi da ne može nastaviti igru. U drugom se dijelu, ipak, vraća u igru i inspirira svoju ekipu na nevjerojatan povratak, postigavši čak i pogodak "škaricama".

5: Ronaldova karijera je okončana
Nakon nove teške ozljede koju je brazilska zvijezda, Ronaldo, pretrpio u Milanu u veljači 2008. godine, Pele je tvrdio da je time ujedno i okončao nogometnu karijeru. Ronaldo, se ipak, vraća u ožujku sljedeće godine u dresu Corinthiansa i postiže 10 pogodaka u prvih 14 nastupa, osvojivši Campeonato Paulistu i došavši na korak do ponovnog pozivanja u nacionalnu reprezentaciju.

4: Nii Lamptey - novi Pele
Nakon što je mladi veznjak Gane, Nii Lamptey, zablistao na SP-u za nogometaše ispod 17 godina, Pele ga je odmah titulirao "svojim nasljednikom". Lamptey je u godinama koje slijede, pak, na spektakularan način upropastio sav svoj talent, vjerujući da je proklet od strane mračnih sila. Bio je u klubovima poput PSV-a, Aston Ville, Coventryja, Venezije i Ankaragucua, no bez ikakvog uspjeha. Povrh svega toga, nedugo potom doživio je i osobnu tragediju, budući da mu je poginulo dvoje djece.

3: Nicky Barmby - buduća zvijezda
Nick Barmby doživio je ogromnu počast kada mu je veliki Pele prognozirao slavu poput one Zinedinea Zidanea, Paola Maldinija i Ronalda. Unatoč tome, nikada nije postao veliki nogometaš, za reprezentaciju Engleske sakupio je samo 23 nastupa, i nikada nije nastupio niti na jednom velikom natjecanju.

2: Afrikanci postaju svjetski prvaci
Nekada davno prognozirao je Pele da će jedna afrička nacija osvojiti Svjetsko prvenstvo i prije 2000. godine. U godini smo 2009. i još uvijek niti jedna afrička momčad nije uspjela stići dalje od četvrtfinala.

1: Brazil pada u prvom kolu
Na SP-u 2002. u Koreji i Japanu, Brazil neće uspjeti proći čak niti skupinu. Rezultat? Brazil dolazi do finala i podiže trofej namijenjen pobjedniku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!