Rukomet

Rukometašima Norvežani, Ukrajinci i Rusi

Ivana Strahija • srijeda, 24.06.2009.
Rukometašima Norvežani, Ukrajinci i Rusi
Foto: Bruno Karadža

Hrvati će na predstojećem Europskom prvenstvu u Austriji igrati u Grupi A protiv Norveške, Rusije i Ukrajine. Nije moglo bolje.

U upravo završenom izvlačenju grupa za Europsko prvenstvo 2010. godine, koje će se igrati u Austriji, Hrvati su uistinu imali sreće.

U Grupu A su uz naše rukometaše ušli i Norvežani, koji su na Europskom prvenstvu 2008. godine završili na šestom mjestu, dok su na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj završili deveti.

U našoj je grupi i Rusija, koja već dugo nije ozbiljna prijetnja u rukometnom svijetu, što potvrđuje i 13. mjesto EP-a 2008. te svega 16. mjesto Svjetskog prvenstva.

Posljednja u našoj skupini je Ukrajina. Ta se nacija do sada sva puta pojavila na svjetskim prvenstvima, a najbolji joj je rezultat bio sedmo mjesto 2001. godine u Francuskoj. U Njemačkoj su 2007. bili 14. Na europskim smotrama bilježe četiri nastupa, a mogu se podičiti 11. mjestom iz 2002. godine.

Izboru su prisustvovali predsjednik HRS-a Sandi Šola, glavni tajnik Damir Poljak, direktor marketinga Silvio Njirić i direktor reprezentacije Ivica Udovičić. Nakon ždrijeba predsjednik Sandi Šola je rekao: "Mi smo dovoljno kvalitetna reprezentacija da nas ždrijeb nije posebno opterećivao. Mislim da smo dobili korektnu skupinu, mada nema niti jedne lagane skupine na Europskom prvenstvu. No, mogli smo proći i puno teže tako da moramo biti zadovoljni."

Ždrijeb je pratio i izbornik reprezentacije Lino Červar: "Zadovoljan sam ždrijebom. No ovo je Europsko prvenstvo i sve su to jake momčadi. Vjerujem da će ova reprezentacija još jednom pokazati da spada u sam vrh europskog rukometa."

Najbolji svjetski rukometaš Ivano Balić je rekao: "Nema laganog protivnika na Europskom prvenstvu i zato se treba dobro spremiti. Otvaramo s Norvežanima, imali smo s njima problema u prošlosti, ali uglavnom smo ih pobjeđivali. Nezgodni su, malo su pomladili ekipu ali nadam se da ćemo startati s 2 boda."

Grupu B, s kojom će se naša križati, čini domaća Austrija, potom Island te Srbija, a tu je i branitelj naslova Danska. Upitan hoće li uspjeti obraniti titulu, izbornik Wilbeck je rekao: "Svakako! Zadovoljan sam grupom koju smo dobili, mislim da nam ždrijeb odgovara."

Ni Austrija se kao domaćin nije morala kvalificirati, a možda će upravo ta svježina pomoći Austrijancima da konačno postignu nešto: "Naš je cilj proći u glavnu rundu, a grupa u kojoj smo se našli nikako nije jednostavna. Trebat će nam sreće", priznao je izbornik Sigurdsson.

U Grupi C je Njemačka, Poljska, Švedska i Slovenija, čini se to najjačom preliminarnom skupinom. "Mnogo smo toga mijenjali u našoj reprezentaciji u posljednjih godinu i pol dana, mladi su igrači pokazali što i kako mogu. Moj je jedini cilj sada da i ove starije te iskusnije dovedem na razinu na kojoj su primjerice hrvatski i francuski reprezentativci", rekao je njemački izbornik Brandt.

Grupu D čine Francuzi, Španjolci, Mađari i Česi. Tri nacije s velikom rukometnom tradicijom te Češka koja je na prošlom Europskom prvenstvu bila 14., a na Svjetsko se prvenstvo nije plasirala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!