Nogomet

Video: Američki san i dalje traje

Mihaela Bradovski • srijeda, 24.06.2009.
Video: Američki san i dalje traje
Foto: EPA

Nakon drugog kola u skupini i dva visoka poraza od Italije i Brazila, vjerojatno niti sam Bob Bradley nije vjerovao kako SAD može do finala Kupa konfederacija. Ipak, čudo se dogodilo. SAD je nakon drame u posljednjem kolu u skupini, u polufinalu svladao možda i najbolju reprezentaciju svijeta Španjolsku s 2:0...

SAD - Španjolska 2:0 (1:0)

Polufinale, Mangaung/Bloemfontein, stadion Free Sate

Suci: Jorge Larrionda (Urugvaj), Pablo Fandino (Urugvaj), Mauricio Espinosa (Urugvaj)

Strijelci: 1:0 Altidore (27'), 2:0 Dempsey (74')

SAD: Howard, Bocanegra, Onyewu, Dempsey (88' Bornstein), Davis (69' Feilhaber), Donovan, M. Bradley, Clark, Demerit, Altidore (83' Casey), Spector. Izbornik: Bob Bradley.

Španjolska: Casillas, Pique, Puyol, David Villa, Xavi, Torres, Fabregas (68' Cazorla), Capdevila, Alonso, Ramos, Riera (78' Mata). Izbornik: Vicente del Bosque.

Crveni karton: M. Bradley (87')

Španjolski niz od 15 uzastopnih pobjeda je prekinut. Vicente del Bosque je upozoravao kako je SAD vrlo dobra reprezentacija i može Španjolskoj stvoriti probleme, ali očito kako igrači to nisu najozbiljnije shvatili. SAD je bio borbeniji i spretniji te je na kraju slavio s 2:0.

Amerikanci su u utakmicu ušli bez straha i u prvih deset minuta imali su tri vrlo dobre situacije. U sedmoj minuti Charlie Davis je krasno pucao škaricama, ali lopta je otišla malo pokraj gola, isti igrač minutu kasnije nije dobro glavom zahvatio loptu, a u devetoj minuti Dempsey sa 16 metara ne pogađa okvir gola.

Španjolci su uzvratili u 11. minuti kada Torres ostaje zaboravljen na drugoj vratnici, no kao da nije očekivao da će lopta proći do njega te puca s nekih pet metara pokraj gola.

Nakon početnih opasnosti pred golom Casillasa, Španjolska je polako preuzela inicijativu i imala više loptu u nogama, ali osim nekoliko situacija kada je lopta šetala šesnaestercem Amerikanaca bez prisustva španjolskih napadača na pravom mjestu, nije bilo većih uzbuđenja.

Onda u 27. minuti šok za Španjolce. Dempsey je dao lijepu loptu za Altidorea koji se odlično okreće s Capdevileom na leđima, Capdevile lako ispada iz igre, a Altidore s vrha 16 metara precizno pogađa za vodstvo Amerikanaca. Casillas se ispružio i odbio loptu, ali samo u vratnicu od koje se ona odbija u mrežu.

1:0 Altidore

U 32. minuti Španjolci su mogli do poravnanja, lopta se sretno odbila do Ville na nekih 11-12 metara, ali njegov udarac bio je prilično neprecizan i Howard je mogao odahnuti.

Neposredno zatim Dempsey je ostavljen sam na pet metara, ali nije glavom dobro zahvatio loptu, a u posljednjih deset minuta prvog poluvremena sve zanimljivo događalo se na polovici SAD-a. Na gol je najviše mirisalo u 45. minuti kada je Torres ušao u 16 metara i vratio loptu na peterac, ali nitko od španjolskih napadača nije bio dovoljno priseban i na odmor se otišlo vodstvom SAD-a 1:0.

Nakon odmora očekivala se žestoka agresija Španjolaca, a kako Howarda očekuju velike muke u nastavku pokazao je David Villa već u 48. minuti sjajnim udarcem s 18 metara, ali američki vratar lijepom paradom spasio je mrežu.

Pritisak Španjolaca se nastavio, Amerikanci su teško dolazili u priliku uopće prebaciti loptu na španjolsku polovicu, ali posljednja linija američke obrane na čelu s Timom Howardom izgledala je odlično i izuzev nekoliko udaraca iskosa i izvana, Španjolci nisu imali većih šansi.

Nakon sat vremena igre, Sergio Ramos u dva navrata ulazi u sjajnu poziciju za postizanje pogotka. Prvi put je doduše bio malo previše ukoso pa je Howard odbio u korner, no drugi put je predugo čekao i Demerit je stigao blokirati vjerojatno u posljednji trenutak.

2:0 Dempsey

Postajalo je sve očitije kako Amerikanci fizički polako padaju, posebice je puštalo na lijevoj strani njihove obrane gdje su Španjolci imali previše slobodnog prostora.

U jeku španjolskih napada novi šok. Igrala se 74. minuta kada su Amerikanci ostvarili jedan od rijetkih izleta na španjolski dio terena. Landon Donovan dobio je loptu u 16 metara i loše ju zavrnuo na peterac, međutim to je "popravio" Pique koji skreće loptu u sredinu na tri-četiri metra od gola. Tamo ju "lijepo" smiruje Sergio Ramos, taman na nogu Dempseya koji nije mogao promašiti tako veliku priliku. SAD - Španjolska 2:0.

Drugi pogodak bio je znak za još jaču agresiju Španjolske, no američka obrana i dalje je bila čvrsta i odbijala sve napade. U 80. minuti Xabi Alonso je pokušao izvana, a Howard je jedva izboksao. Svi ostali pokušaji završavali su većinom na nogama ili glavama Amerikanaca, do Howarda lopta nije mogla proći.

Zbog prečvrstog prekršaja, možda malo preoštro su Amerikanci kažnjeni isključenjem Michaela Bradleya. No niti to nije Španjolcima pomoglo. Do kraja susreta nisu stigli niti do počasnog pogotka i SAD neočekivano slavi i9 odlazi u finale gdje će igrati protiv Brazila ili Južne Afrike.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!