Tenis

Dramatična pobjeda Čilića

Vedran Babić • srijeda, 24.06.2009.
Dramatična pobjeda Čilića
Foto: EPA

Još jedan veliki meč odigrao je naš najbolje rangirani tenisač. U drugom kolu Wimbledona Marin Čilić je u meču punom preokreta eliminirao Amerikanca Sama Querreya sa 6:4 u petom setu, nakon što je bio na korak od zaostatka 2:0 u setovima.

Gotovo tri i pol sata trajao je meč drugog kola Wimbledona između 11. nositelja Marina Čilića i nepostavljenog Amerikanca Sama Querreya. 47. tenisač svijeta servirao je za vodstvo od 2:0 u setovima kod 5:3, ali nije izdržao - izgubio je taj gem i Marin se u potpunosti vratio u meč i u konačnici sa 3:6, 7:6 (3), 6:3, 6:7 (4), 6:4, izborio treće kolo i dvoboj s 24. nositeljem Tommyjem Haasom.

Već u trećem gemu svog prvog meča u karijeri na Središnjem terenu All England Cluba, Čilić je agresivnom igrom pritisnuo Querreya i stvorio si dvije vezane prilike za break. Međutim, Amerikanac se izvukao s dva sjajna servisa. Prva tri servis gema Marin je osvojio s lakoćom, no u završnici je počeo sve više griješiti, što ga je i koštalo prvog seta.

U osmom gemu naš tenisač je spasio čak pet break lopti (0-40 i dvije prednosti), a kod 4:5 je nanizao tri pogreške i Querrey je realizirao prvu set loptu. U međuvremenu je Čilić propustio break loptu kod 4:4.

U drugom setu Čilić je i dalje muku mučio s neprisiljenim pogreškama, a kazna je stigla u šestom gemu, kada je Querrey iskoristio drugu break loptu u gemu. Amerikanac je servirao fantastično i činilo se da je njegovo vodstvo od 2:0 sigurna stvar.

Međutim, na Querreyevom servisu za set Čilić je izborio 30:40 i došao do breaka nakon što je lopta s njegovog forhenda zapela za vrh mreže i otkotrljala se na drugu stranu. Set je kasnije otišao u 13. igru, a u njemu je Marin od 2:2 nanizao četiri poena i sa 7:3 poravnao meč nakon što se našao na korak od zaostatka od 2:0 u setovima.

Propuštena prilika nije ostavila dubokog traga na igri i psihičkom stanju Querreya, barem ne u prvoj fazi trećeg seta, no zato je Čilić počeo igrati sve bolje i sigurnije. Sve do osmog gema nije bilo break lopti, a onda je Marin realizirao jedinu u setu i poveo s 2:1.

Situacija na terenu izgledala je tako ružičasto za Marina, koji je ranim breakom u prvom gemu četvrtog seta praktički mogao riješiti meč. Zadržao je servis i poveo 2:0, a onda je uslijedio novi, sasvim neočekivani preokret.

U dugom četvrtom gemu Querrey je nadoknadio zaostatak, a u šestom je propustio 30:40. Kod 5:6 na servisu Marina Amerikanac je ponovno prijetio i imao set loptu, no njegov forhend retern završio je u mreži.

Marin je u drugom tie breaku meča poveo 3:1, ali je Querrey uzvratio osvojivši šest od sljedećih sedam poena i odveo meč u triler petog, odlučujućeg seta.

Mrak se već polako počeo spuštati na Središnji teren, no igrači se nisu žalili na slabu vidljivost već su nastavili igrati. Servis gemovi su prolazili velikom brzinom, a Querrey u prva četiri gema na servisu nije izgubio niti poen. Kod 4:5 na servisu za ostanak u meču Amerikanac je ipak popustio pod pritiskom i izgubio servis, a time i meč.

Querreya je servis mnogo bolje slušao (71% ubačaja, 24 asa) od Čilića (58%, 13 asova), koji je naposljetku imao gotovo dvostruko više pogrešaka (43-22). Marin je imao više izravnih poena (56-47), a uoči trećeg kola morat će smanjiti i broj dvostrukih pogrešaka (9). Nije zanemariv ni podatak da je spasio čak 12 od ukupno 15 break lopti Querreya.

Ovakve mečeve pune preokreta i neizvjesnosti najvažnije je apsolvirati i vratiti se u hotel s pobjedom, po mogućnosti istoga dana, a ne u sutrašnjem nastavku. Dramatični trijumf Čilića dobiva na težini s obzirom da je ostvaren u već pomalo mračnim uvjetima Središnjeg terena, ali i zbog činjenice da bi se ova dva tenisača mogla sastati i u četvrtfinalu Davis Cupa u Poreču.

Zanimljivo je kako je Čilić i prošle godine u drugom kolu Wimbledona morao igrati pet setova za daljnji plasman. Tada je bio bolji od Jarkka Nieminena, a za proboj u drugu uzastopnu osminu finala igrat će protiv Tommyja Haasa, kojemu je Francuz Michael Llodra predao kod 3:4 u prvom setu.

Bit će to prvi međusobni dvoboj Čilića i Haasa, koji je u turnir ušao osokoljen osvajanjem domaćeg turnira u Halleu.

Wimbledon, muški, drugo kolo: Marin Čilić (Hrvatska, 11) - Sam Querrey (SAD) 4:6, 7:6 (3), 6:3, 6:7 (4), 6:4, Haas (Njemačka, 24) - Llodra (Francuska) 4:3, predaja Llodre

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!