Nogomet

Video: Dani Alves odveo Brazil u finale

Vid Horvat • četvrtak, 25.06.2009.
Video: Dani Alves odveo Brazil u finale
Foto: EPA

Brazilci su puno teže od očekivanja ostvarili plasman u finale, a junak utakmice bio je Dani Alves, koji je izvrsnim pogotkom riješio pitanje pobjednika. Nije bila to utakmica koju možemo pamtiti po igri, Južna Afrika pružila je dobar otpor, ali na kraju je Brazil zasluženo slavio. Za pobjednika Kupa konfederacija tako će se boriti reprezentacije Brazila i SAD-a...

Brazil - Južna Afrika 1:0 (0:0)

Kup konfederacija, polufinale, Johannesburg, stadion Ellis Park

Sudac: Massimo Busacca (ŠVI)

Vezane vijesti

Strijelci: 1:0 Dani Alves (88.)

Brazil: Julio Cesar, Maicon, Lucio, Luisao, Andre Santos (82. Dani Alves), Gilberto Silva, Felipe Melo, Ramires, Kaka, Robinho, Luis Fabiano (90+2 Kleberson). Izbornik: Dunga.

Južna Afrika: Khune, Gaxa, Masilela, Mokoena, Mhlongo, Tshabalala (90+1 Mphela), Pienaar (90+3 Van Heerden) , Modise (90+1 Mashego), Dikgacoi, Booth, Parker. Izbornik: Santana.

Početak drugog polufinalnog susreta obilježilo je međusobno opipavanje snaga, a u prvih desetak minuta nije upućen niti jedan udarac prema golu. U 12. minuti dočekali smo prvu intervenciju golmana, s ruba šesnaesterca pucao je Ramires, ali vratar Khune je dobro postavljen i bez većih problema zaustavlja udarac.

Bafana Bafana vrlo brzo uzvraća preko Gaxe, koji izlazi kao pobjednik iz jednog duela te s 18 metara silovito puca pored lijeve vratnice. Udarac je bio dosta neugodan i da je išao u okvir gola, bio bi to težak posao za brazilskog čuvara mreže. Brazil je u prvih 20-ak minuta dosta rezerviran, a rezultat toga su greške u predaji lopte.

Nije dugo trebalo čekati da Južna Afrika umalo iskoristi laganu opuštenost Brazilaca. Iz jednog slobodnog udarca s 35 metara ubačena je lopta u peterac, gdje se potpuno neometan našao Mokoena, koji je pucao malo iznad gola. Nakon fantastične prilike kapetana Južnoafričke republike, u 29. minuti slobodnjak s desne strane izvodi Tshabalala te prisiljava Julia Cesara na boksanje lopte.

Brazilci kao da su shvatili da treba početi igrati, prvo u 34. minuti puca Andre Santos, a zatim Kaka izvrsnom solo akcijom lomi obranu Južne Afrike i opasno prijeti udarcem koji sijeva pored desne stative. Samo nekoliko minuta kasnije isti igrač vuče jednu polukontru, ali pokušava sebičnim potezom završiti akciju i Khune sigurno hvata loptu.

Već u sljedećem napadu Pienaar odlično prijeti te prisiljava Cesara na dobru intervenciju, ali sudac Busacca nije vidio da je brazilski vratar dirao loptu i ne sudi korner za domaćina. To je ujedno bila posljednja šansa prvog dijela.

Prvi u nastavku prijete peterostruki svjetski prvaci, no Robinho slabo koristi slobodan udarac i lopta odlazi daleko od gola. Bafana Bafana hrabro napada i nerijetko dolazi pred brazilska vrata, a jednu šansu Modisea dobro je ukrotio prvi golman Brazila.

U 62. minuti Luis Fabiano dolazi do prilike za udarac, no prvi brazilski napadač bezopasno puca u južnoafričkog vratara. Ubrzo nakon toga, ponovno šansa za Robinha, koji atraktivnim pokušajem iz voleja puca nekoliko metara od gola. U tim trenucima igrači izbornika Dunge nikako ne uspijevaju ozbiljnije zaprijetiti domaćem vrataru, a većina pokušaja je isforsirana.

Šest minuta prije kraja u igru ulazi Dani Alves, što se kasnije ispostavilo ključnim potezom brazilskog izbornika. Netom nakon ulaska ima i prvu priliku iz slobodnog udarca, ali puca u živi zid. Samo četiri minute kasnije trenutak utakmice. Na samom rubu kaznenog prostora švicarski djelitelj pravde dosudio je prekršaj, lopti prilazi Alves i preciznim udarcem šalje loptu neobranjivo u gornji desni kut.

Pokazalo se da je ulazak brazilskog braniča bio potez susreta. U zadnjim minutama pobjeda je mogla biti i veća, a čisti zicer promašuje Luis Fabiano - fenomenalno intervenira Khune. Južnoafrička republika nije uspjela stvoriti niti jednu šansu za izjednačenje i Brazilci su se plasirali u finale.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!