Automoto

Rossiju odlične kvalifikacije

Matej Milanović • petak, 26.06.2009.
Rossiju odlične kvalifikacije
Foto: EPA

Danas su održane kvalifikacije za nedjeljnu MotoGP utrku u nizozemskom Assenu. Odlična borba pripala je na kraju Valentinu Rossiju. Daniel Pedrosa izvukao je drugu poziciju, dok mu je sunarodnjak Jorge Lorenzo bez obzira na odličnu vožnju tek treći. Treći kandidat za naslov uz Rossija i Lorenza, Australac Casey Stoner, završio je na četvrtoj poziciji...

U nizozemskom Assenu je utrka subotom, a ne nedjeljom kao svugdje drugdje, pa su tako kvalifikacije petkom. Današnje su kvalifikacije bile među najboljima u ovoj sezoni, ako ne i najbolje, pune uzbuđenja i preokreta.

Prvi koji je postavio ozbiljno vrijeme bio je Casey Stoner nakon dvadesetak minuta od početka natjecanja s 1:37.082. Australac je postao i prvi koji je sišao ispod minute i 37 sekundi, točnije 13 tisućinki ispod tog vremena. Pojavio se zatim Colin Edwards. Amerikanac na Yamahi došao je do drugog mjesta, da bi odmah zatim još poboljšao svoje vrijeme i za desetinku bio brži od Stonera.

Tek tada se ozbiljnije u bitku umiješao i Valentino Rossi koji je s 1:36.939 zauzeo trenutačnu drugu poziciju. Nakon Rossija, počeo je show trećeg kandidata za naslov, Jorgea Lorenza, koji je povezao nekoliko dobrih krugova i zasjeo na treće mjesto, skinuvši Stonera iz prvog reda za sutrašnji start.

Nisu se Lorenzovi mehaničari ni uspjeli veseliti, a već mu je mjesto skinuo Daniel Pedrosa s 1:36.955. Bila su u tom trenutku čak petorica vozača u svega jednoj desetinki sekunde. Sve do 12 minuta prije kraja kada se na scenu vratio Stoner i s 1:36.723 preuzeo vodstvo. Izgledalo je to kao fantastično vrijeme, no kratko je trajalo.

Rossi je nedugo nakon toga još spustio vrijeme vodećeg na 1:36.626. Lorenzo je tu opet povezao nekoliko odličnih krugova i s 1:36.393 izbrisao Talijana s prve pozicije. U zadnjim minutama međutim još je jedan fantastičan krug izvukao iz šešira Rossi koji je s 1:36.025 osigurao pole position. Samo nekoliko sekundi nakon njega ciljem je prošao i Pedrosa koji je bio samo 85 tisućinki sporiji i koji je definitivno istisnuo Stonera iz prvog reda.

Ipak, dosta začuđujuće za ovako uzbudljive kvalifikacije, u zadnjem krugu se nitko od važnih vozača nije poboljšao. Lorenzo je prošao sva tri međuvremena na prvom mjestu, no na cilju nije uspio poboljšati ni svoj najbolji rezultat. Alex De Angelis, koji je bio tek 11., poludio je na vozača Suzukija koji mu se praktički zaustavio ispred u zadnjem krugu i time ga spriječio da se poboljša.

U sutrašnju će utrku tako iz prvog reda krenuti Rossi, Lorenzo i Pedrosa, a u drugom redu će biti Stoner, Edwards i Loris Capirossi. Rossi je znan po tome da ima očajne startove, no ako uspije zadržati čelnu poziciju nakon prvog kruga teško će ga netko zaustaviti. Za ostala mjesta na postolju trebali bi se boriti Lorenzo, Pedrosa i Stoner.

MotoGP, Kvalifikacije za Veliku Nagradu Nizozemske, Assen:
1. Valentino Rossi (ITA/Fiat Yamaha) 1:36.025
2. Daniel Pedrosa (ŠPA/Repsol Honda) +0.085
3. Jorge Lorenzo (ŠPA/Fiat Yamaha) +0.368
4. Casey Stoner (AUS/Ducati Marlboro) +0.608
5. Colin Edwards (SAD/Monster Yamaha Tech3) +0.735
6. Loris Capirossi (ITA/Rizla Suzuki) +0.928

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!