Nogomet

Englezi izbjegli švedski preokret

Borna Rupnik • petak, 26.06.2009.
Englezi izbjegli švedski preokret
Foto: EPA

Nogometaši Engleske prvi su finalisti Europskog prvenstva za mlade reprezentacije koje se održava u Švedskoj. U vrlo uzbudljivoj utakmici u kojoj su Šveđani fantastično dostigli visoku englesku prednost pobjednika su presudili tek udarci s bijele točke...

Mladi engleski reprezentativci u prvom su poluvremenu primijenili vrlo jednostavnu taktiku stvaranja gužvi u protivničkom šesnaestercu. U Göteborgu su protiv nervoznih domaćina poveli prije isteka prve minute: nakon udarca iz kuta lopta je stigla do Portsmouthovog braniča Martina Cranieja, koji joj kraj nekoliko nogu pronalazi put do mreže.

Najbliže pogotku za Švedsku u cijelom prvom poluvremenu stigao je Ola Toivonen, ali njegov je slobodni udarac u sedmoj minuti obranio Joe Hart, a Englezi su samo nastavili čvrsto stajati u obrani i čekali svoju priliku za protunapad. Drugi je pogodak pao nakon novog kornera. Nedum Onuoha je u 27. minuti usred švedskog peterca imao mjesta i vremena smiriti loptu, okrenuti se oko svog čuvara i zabiti za 2:0.

Vezane vijesti

Iz prve sljedeće ozbiljnije situacije u domaćem kaznenom prostoru, desetak minuta poslije, pao je i treći gol, a u strijelce se nakon još jednog engleskog centaršuta upisao švedski kapetan Mattias Bjärsmyr, nespretnom reakcijom svladavši vlastitog vratara Johana Dahlina.

Premda u prvih dvadesetak minuta nastavka ništa nije sugeriralo da bi Šveđani mogli ugroziti englesku pobjedu, nogometaši pod vodstvom Stuarta Pearcea svoje su sigurno vodstvo prokockali unutar samo 13 minuta. U 68. minuti tračak nade žuto obojanom dijelu tribina donio je manirom rasnog strijelca Markus Berg, najbolji strijelac ove selekcije.

Potom je odlični Ola Toivonen, koji inače igra za nizozemski PSV, dobio novu priliku iz slobodnog udarca i bio savršeno precizan za 2:3, a na tim su krilima Skandinavci krenuli i po izjednačenje. Nisu ga dugo čekali - u 81. minuti opet je najbolje reagirao sjajni Berg i postigao rekordni sedmi pogodak na turniru za 3:3. Englezi su bili na konopcima, ali je Mikael Lustig u 90. minuti neometan pucao glavom preko Hartove prečke i uveo susret u produžetke.

Dvije minute prije isteka prvih dodatnih 15 minuta zbog svoje je druge oštre reakcije isključen Tottenhamov napadač Frazier Campbell, koji je ranije zamijenio Gabriela Agbonlahora, a Bergu se u 110. minuti ispriječio okvir gola.

Ipak, do pobjedonosnog pogotka domaćini nisu mogli te se pristupilo izvođenju jedanaesteraca. Nakon početnih promašaja Jamesa Milnera i dvostrukog strijelca Berga, svi su izvođači bili smireni do šeste serije, kada je Guillermo Molins pogodio vratnicu i poslao Engleze u borbu za prvo mjesto.

U drugom se polufinalu večeras sastaju mlade reprezentacije Italije i Njemačke.

Europsko prvenstvo U21, polufinale:
Engleska - Švedska 3:3 (8:7 nakon jedanaesteraca)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!