Nogomet

Južnoafrikanci namučili Španjolsku

Antonija Pavlić • nedjelja, 28.06.2009.
Južnoafrikanci namučili Španjolsku
Foto: EPA

Mnoštvo preokreta i sjajnih golova ponudio je ogled Kupa konfederacija između Španjolske i Južnoafričke Republike, koji je odlučivao o dobitniku brončane medalje. Spas od poraza, a zatim i vodstvo Španjolskoj je donio Guiza; Mphela JAR-u novu nadu i produžetke, a Alonso Španjolcima ponovno i konačnu pobjedu...

Španjolska - JAR 3:2 (P) (0:0)

Rustenburg, Royal Bafokeng Stadium, utakmica za treće mjesto Gledatelja: 31.788

Suci: Matthew Breeze (Australija), Matthew Cream, Ben Wilson

Strijelci: 73', 93' Mphela, / 88', 89' Guiza, Alonso 107'

Španjolska: Casillas, R. Albiol. Pique, David Villa, Torres, Capdevila, Sergio, Alonso, Riera, Arbeloa, S. Cazorla, Llorente, D. Guiza, Silva. Izbornik: Vicente del Bosque.

JAR: Khune, Gaxa, Masilela, Mokoena, Sibaya, Tshabalala, Pienaar, Modise, Dikgacoi, Booth, Parker, Mphela, Van Heerden, Mhlongo. Izbornik: Joel Santana.

Niti jedna momčad u prvom poluvremenu nije prezentirala više od igre, a Južnoafrikanci su koristili svoju uobičajenu taktiku čvrste i uglavnom nepropusne obrane, čekajući pritom i poneku priliku iz protunapada.

Prvu i najizgledniju priliku u prvom dijelu igre propustio je u 4. minuti realizirati David Villa, gađajući s lijeve strane suprotan golmanov kut, no pronašavši samo južnoafričkog vratara Khunea, koji je sjajno reagiravši spasio svoju momčad od ranog padanja u rezultatski zaostatak.

U 14. minuti najbolju priliku kreirala je i JAR, kada je iz slobodnog udarca s 20-ak metara lopta stigla do nečuvanog Bootha, no on iz sjajne situacije glavom gađa pored vratnice.

Šest minuta kasnije pomutnju u južnoafričkoj obrani, izbivši sam ispred Khunea, ponovno je stvorio David Villa, ali hrabrim uklizavanjem situaciju je u zadnji tren stigao popraviti Masilela.

Odmah u sljedećem napadu Fernando Torres je sjajnom varkom izbacio kapetana Mokonea i pripremio se za udarac, ali Sibaya ga je ponovno stigao zatvoriti i otkloniti opasnost.

U 32. minuti JAR stvara i drugu veliku priliku; nišanske sprave s 20-ak je metara isprobao Tshabalala, ali na mjestu je Casillas, koji loptu odbija do Bootha, no bez veće opasnosti po španjolska vrata.

Četiri minute kasnije Riera sjajno prima Alonsovu loptu u šesnaestercu, no iskosa ne pogađa ni okvir vrata, a niti nadolazećeg Torresa na drugoj vratnici.

Na samom početku drugog dijela iz slobodnog su udarca odličnu akciju, s udarcem posljednje spomenutog, iskombinirali Alonso i David Villa; odbijenu je Khuneovu loptu u gol pospremio Sergio, ali pomoćni je sudac zbog zaleđa čak trojice španjolskih nogometaša opravdano poništio pogodak.

U 57. minuti Vicente del Bosque iz igre izvlači Torresa i Villu, a uvodi Davida Silvu i Guizu, što se u sljedećih nekoliko minuta pokazuje veoma dobrim potezom budući da je odmah po njihovu ulasku Španjolska postala puno konkretnija prema vratima JAR-a.

U 63. minuti, tako, Guiza u šesnaestercu odlično prsima spušta loptu za Rieru, ali Liverpoolov veznjak ponovno ne uspijeva prevariti sjajnog južnoafričkog čuvara mreže. Minutu kasnije priliku glavom imao je i sam Guiza, ali niti on nije uspio pravilno zahvatiti loptu.

U 73. minuti Van Heerden sjajnom loptom na lijevom boku upošljava Tshbalalu, ovaj centaršutom u sredini pronalazi u sendviču između Capdevile i Piquea nečuvanog Mbhanea, koji ne propušta loptu pospremiti iza Casillasa za erupciju oduševljenja na tribinama i terenu.

Potpuno nemoćni do dvije minute prije kraja, Španjolcima se u samom finišu ipak ukazao David Guiza, prvo pogodivši za izjednačenje u 88. minuti, a zatim dvije minute kasnije postigavši i sjajan pogodak za španjolsko vodstvo i primoravši Khunea da loptu samo nemoćno promatra pogledom.

Šokovitih završnih desetak minuta, ipak, tim Guizinim potezima nije bilo završeno, budući da se s rezultatom nije složio strijelac prvog pogotka za JAR, Katlego Mphela, i iz slobodnog udarca s 35 metara neobranjivo pogodio same desne rašlje Casillasovog gola.

U osmoj minuti prvog produžetka fenomenalnu priliku za proslavljanje i postajanje potpunim herojem svoje nacije propustio je ponovno Mbhela, izašavši sam ispred Casillasa, no i pucavši preslabo da bi iznenadio jednog od najboljih svjetskih čuvara mreže.

Južnoafrička Republika je i u nastavku prvog produžetka nastavila s boljom igrom od Španjolaca, te je tako i strijelac jedina dva pogotka svoje ekipe do ovog susreta, Parker imao dobru priliku dovesti svoju momčad u vodstvo, ali vršcima prstiju njegov je udarac s vrha šesnaesterca u korner skrenuo Casillas.

U 104. minuti utakmice, australski djelitelj pravde, Matthew Breeze, propustio je Španjolskoj dosuditi očiti jedanaesterac, kada je Mhlongo u svom kaznenom prostoru rukom blokirao Silvin udarac glavom.

Odmah na početku drugog produžetka Xavi Alonso je ipak ispravio tu pogrešku i postigao pogodak za 3:2, lukavo izvevši s 18-ak metara slobodan udarac i prevarivši vratara JAR-a, kojemu je vidik lopte zaklonilo nekoliko suparničkih i vlastitih igrača.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!